Αλβανικό Κίνημα Ιλλυρίδας: Ζητάμε, Ομοσπονδοποίηση της ΠΓΔΜ

Δημοσιεύθηκε: 25/10/2018 08:39 Τελευταία Ενημέρωση: 25/10/2018 08:39 Από: Tachydromos

Την προώθηση μιας Ομοσπονδίας στην ΠΓΔΜ η οποία θα αποτελείται από δύο συνιστώσες υποστηρίζει το «Αλβανικό Κίνημα Ιλλυρίδας» ένα πολιτικό κίνημα της γειτονικής χώρας που είναι ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό, αφού εκφράζει μερίδα των Αλβανών των Σκοπίων.

Σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα που εκφράζει τις απόψεις του κινήματος, «Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ (IRJM), ήταν απλώς ένα βήμα προς την αλλαγή της γένεσης του ονόματος του κράτους που αντανακλάται στην γεωγραφική ανθολογία της περιοχής» και συνεχίζει το δημοσίευμα:

«Για τους Αλβανούς δεν θα υπάρξουν οι πολυαναμενόμενες αλλαγές. Από την αρχή των συνομιλιών εδώ και αρκετά χρόνια υπό την ηγεσία του πρέσβη του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, τα αλβανικά κόμματα δεν ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, για να εγείρουν τις πολυαναμενόμενες αλλαγές για τους Αλβανούς.»

Σύμφωνα με τα στελέχη του κινήματος, «Έχουμε την υπόνοια, λοιπόν, ότι τα αλβανικά κόμματα κατά τη διάρκεια των συνταγματικών αλλαγών δεν θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από το άνοιγμα του Συντάγματος. Θα ήταν όμως εύκολο να συγχωνευθούν όλα τα (αλβανικά) πολιτικά κόμματα σε ένα θεσμικό όργανο για να ενεργήσουν με μοναδικό τρόπο. Να μην ασχολούνται αποκλειστικά με την επίσημη εκμάθηση της αλβανικής γλώσσας, αλλά να ζητήσουν τη δημιουργία κοινοβουλίου των Αλβανών και να τονίσουν τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα του κράτους.»

Και συνεχίζει το δημοσίευμα διατυπώνοντας την πάγια θέση του κινήματος, «Η ομοσπονδοποίηση είναι η υψηλότερη κατηγορία ισότητας στο κράτος.Με την πράξη αυτή θα σταθεροποιηθεί το κράτος σε δύο στήλες, γιατί μόνο ένας πυλώνας έδειξε ότι δεν θα μπορούσε να επιβιώσει, από το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές συγκρούσεις που αμφισβήτησαν την ύπαρξη του κράτους.»

Το Αλβανικό Κίνημα Ιλλυρίδας είχε προτείνει τον Ιανουάριο του 2018 την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε «Βαλκανική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία» (Балканска Федеративна Република)». Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, το σχέδιο του κινήματος περιλαμβάνει την δημιουργία έχει δύο ομοσπονδιακών μονάδων στην ΠΓΔΜ: τη Δημοκρατία της «Μακεδονίας» και τη Δημοκρατία της «Ιλλυρίδας». Της μετονομασίας, θα γίνει εξισορρόπηση των εθνοτήτων στο νέο κράτος και θα σβήσουν οι εσωτερικές πολώσεις και, τέλος, θα ξεκινήσει η επιθυμητή οικονομική ανάπτυξη για το σύνολο της χώρας, με τα συνήθη πρότυπα διαβίωσης για μια αξιοπρεπή ζωή.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon