Δείκτης κοινωνικής εξαθλίωσης - Σύμφωνα με στοιχεία ΔΝΤ μόλις 5 000$ ΑΕΠ/κεφαλή

Δημοσιεύθηκε: 25/10/2018 14:32 Τελευταία Ενημέρωση: 26/10/2018 10:04 Από: Tachydromos

Το βασικό πρόβλημα και ουσιαστική πρόκληση που διαχρονικά αντιμετωπίζει η Αλβανία αλλά και το Κόσοβο που κατοικείται από αλβανούς αφορά στην αδυναμία των κυβερνήσεων τους και των φορέων της πολιτείας να καταπολεμήσουν τη φτώχεια. Έχοντας κεντρικό γνώρισμα την παραοικονομία σε εντελώς ασύμμετρη αναλογία με τα μεγέθη της οικονομικής δραστηριότητας, όπου ειδικά τα εισοδήματα που προκύπτουν από εντελώς παράνομες δραστηριότητες όπως η παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών δυναμιτίζουν την προσπάθεια υγιούς οικονομικής ανάπτυξης, η Αλβανία παρουσιάζει μόνιμη και παγιωμένη αδυναμία να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της.

Τις συνέπειες τις αποδεικνύει η τάση φυγής των πολιτών απ’ τη χώρα. Δεν είναι μόνο οι δημοσκόπησης και οι έρευνες κοινωνικού χαρακτήρα που την φέρνουν στην πρώτη θέση διάθεσης εγκατάλειψης της χώρας απ’ τους πολίτες της, ξεπερνώντας πολύ ακόμη και χώρες περιοχών που βρίσκονται σε πολεμικές συγκρούσεις και βίαιες αναταραχές. Είναι η ίδια η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ που επιβεβαιώνει με βάση τα στοιχεία παροχής άδειας διαμονής σε χώρες της σε πολίτες τρίτων χωριών. Η Αλβανία για το 2017 είναι πρώτη και με πολύ μεγάλη διαφορά απ’ τις υπόλοιπες της περιοχής των Βαλκανίων, οι πολίτες της οποίας αιτούνται και αποκτούν εγκατάσταση στις χώρες μέλη της ΕΕ. 52 000 αλβανοί για το 2017 έφυγαν επικαλούμενοι το δικαίωμα οικογενειακής συνένωσης την ώρα που η Σερβία με τετραπλάσιο σχεδόν πληθυσμό «έχασε» 40 000 πολίτες (δεν αποκλείεται μάλιστα η πλειοψηφία τους να είναι και πάλι αλβανικής καταγωγής πολίτες των νότιων περιοχών της). Η πΓΔΜ με συγκρίσιμα αριθμητικά πληθυσμό είχε κάτω των 14 000 πολιτών που αιτήθηκαν και απέκτησαν άδεια διαμονής στην ΕΕ!

Το πλέον ανησυχητικό όμως αφορά σε ένα απ’ τα βασικά κριτήρια προσδιορισμού της κοινωνικής ευημερίας και στην περίπτωση της Αλβανίας μάλλον αναδεικνύει την κοινωνική εξαθλίωση! Είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) όπως το υπολογίζει το ΔΝΤ για την τρέχον έτος. Η Αλβανία βρίσκεται στην 102 θέση μεταξύ των 191 χωρών που ο οργανισμός διαθέτει στοιχεία και το ποσό μόλις που ξεπερνά τις 5000 $ ανά κεφαλή. Απ’ τις χώρες της Ευρώπης αφήνει πίσω μόνο το Κόσοβο όπου αντίστοιχα ο δείκτης δείχνει κάτι πάνω από 4500$ανά κεφαλή. Για να υπάρξει μια καλύτερη συγκριτική εικόνα της κρισιμότητας της κατάστασης αυτό το ποσό αναφέρεται στο μόλις 35% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Αλβανία προσδοκεί την ένταξη και είναι κάτω του 25% του ανάλογου ανά κεφαλή ΑΕΠ της Ελλάδας!

Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια ενώ δείχνουν μια ανοδική τάση εν τούτοις όχι ουσιαστική βελτίωση. Αυτό είναι το ουσιαστικότερο και πλέον επείγον πρόβλημα της Αλβανίας και επίμονα η πολιτική τάξη αποφεύγει να φέρει στο επίκεντρο της προσοχής και να το αντιμετωπίσει. Η φτώχεια και η εξαθλίωση θα συνεχίσει να διώχνει απ’ τη χώρα πληθυσμούς και μάλιστα την ενεργή μερίδα με αποτέλεσμα να βυθιστεί μακροπρόθεσμα στο φαύλο κύκλο της αδυναμίας να αναπτύξει οικονομία που θα συνεισφέρει στην ευημερία της κοινωνίας.

Έτσι θα παραμένει ένα ουσιαστικό πρόβλημα για την όλη περιοχή και με την αστάθεια που παράγει η κοινωνική εξαθλίωση θα επηρεάζει το βαλκανικό περίγυρο. Η κατάσταση προφανώς αγγίζει και την Εθνική Ελληνική Μειονότητα η δημογραφική δυναμική της οποίας προφανώς αδυνατεί να ανακάμψει μέσα σε ένα τέτοιο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon