Δείτε τα πιο δημοφιλή αρχαία ελληνικά ονόματα στον κόσμο

Δημοσιεύθηκε: 20/11/2018 17:22 Τελευταία Ενημέρωση: 20/11/2018 17:22 Από: Tachydromos

Μπορεί κάποιοι στην Ελλάδα να θέλουν να καταργήσουν την αρχαία ελληνική γλώσσα, σε άλλες χώρες ωστόσο αυτή διδάσκεται και μάλιστα μετ’ επαίνων. Κι όχι μόνον αυτό. Αρχαιοελληνικές λέξεις έχουν περάσει στο λεξιλόγιο και πολλά αρχαία ελληνικά ονόματα βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης των μπαμπάδων και μαμάδων που θέλουν να επιλέξουν για τα παιδιά τους.

Εκθεση που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το βρετανικό διαδικτυακό περιοδικό Babycentre, το οποίο ασχολείται με θέματα που αφορούν τη βρεφική ηλικία και τις νεαρές οικογένειες αναφέρει ότι τα αρχαία ελληνικά ονόματα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα δημοφιλέστερα ονόματα που επιλέγουν να δώσουν στα παιδιά τους μελλοντικοί γονείς από όλον τον πλανήτη.

«Η Αρχαία Ελλάδα και η αρχαία ελληνική Mυθολογία είχαν πολύ μεγάλη επιρροή στον δυτικό πολιτισμό, ιδιαίτερα στον τομέα των τεχνών, των επιστημών, της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας και σίγουρα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε την νέα γενιά γονέων να δείχνει μια σαφή προτίμηση και κλίση στα αρχαία ελληνικά ονόματα» λέει ο καθηγητής και διευθυντής του Αυστραλιανού Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Flinders της Νότιας Αυστραλίας, Μιχάλης Τσιανίκας, ο οποίος μάλιστα υποστηρίζει ότι τα αρχαία ελληνικά ονόματα καταργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό όταν έκανε την εμφάνισή του το δόγμα της Ορθοδοξίας, ενώ αποκαλύπτει ότι στις μέρες μας ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει επίγνωση της προέλευσης, της ετυμολογικής ρίζας και συνεπώς της καθαρής έννοιας του ονόματός του».

Και συνεχίζει: «Πολλοί συνάνθρωποί μας θεωρούν πως το ελληνορθόδοξο όνομα τους είναι «καθαρά» ελληνικό, αγνοώντας πλήρως την εβραϊκή επιρροή και συνεπώς τα εβραϊκά ονόματα τα οποία υιοθετήσαμε ως λαός όταν αποδεχθήκαμε τις αφηγήσεις των Γραφών» εξηγεί ο καθηγητής, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο λόγος που τα αρχαία ελληνικά ονόματα βρίσκονται στη συνείδηση και προτίμηση των νεαρών γονέων οφείλεται επί τω πλείστων στο γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν μια «πραγματική» αλφάβητο με αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα ονόματα που γεννήθηκαν εκείνη την εποχή να εκφράζουν είτε ένα συναίσθημα, (π.χ. το όνομα Ευτυχία, το οποίο μεταφράζεται σε καλή τύχη) ή να περιγράφουν μια έννοια, αισθητική εμπειρία ή ψυχική κατάσταση (για παράδειγμα το όνομα Ευθύμιος που περιγράφει ένα άτομο που βρίσκεται πάντα σε καλή διάθεση), ενώ πολλά αρχαία ονόματα συνδέονται με Έλληνες φιλοσόφους και μυθολογικούς θεούς εκείνης της εποχής.

Στη λίστα των ονομάτων του Babycentre συμπεριλαμβάνονται ονόματα όπως Agnes (Αγνή), που σημαίνει «παρθένος», το όνομα Chrysanthe (Χρυσάνθη), που μεταφράζεται σε χρυσό λουλούδι και η Euthalia (Ευθαλία), που σημαίνει λουλούδι καθώς και ονόματα αγοριών όπως Linus (έννοια λινάρι), Νικίας (έννοια νίκη) και Pamphilos (έννοια φίλος των πάντων).

Αυτά είναι ορισμένα από τα πλέον δημοφιλή ονόματα στον κόσμο που έχουν αρχαιοελληνική προέλευση

ΘHΛYΚΑ ΟΝΟMΑΤΑ

Athena – Αθηνά (όνομα αρχαίας Ελληνίδας θεάς της σοφίας)

Agatha – Αγαθή (ετυμολογία: καλόκαρδη)

Irene – Ειρήνη (ετυμολογία: ειρήνη)

Anastasia – Αναστασία (ετυμολογία: ανάσταση)

Andrea – Ανδρεία (ετυμολογία: γενναιότητα)

Angela – Αγγελική (ετυμολογία: αγγελιοφόρος του Θεού)

Daphne- Δάφνη (ετυμολογία: αρχαίο ελληνικό αρωματικό φυτό)

Dimitra – Δήμητρα (όνομα της αρχαίας Ελληνίδας θεάς της γονιμότητας και γεωργίας)

Eleni – Ελένη (ετυμολογία: φωτεινό, λαμπρό, επίσης το όνομα της Ωραίας Ελένης της Τροίας)

Hermione – Ερμιόνη (ετυμολογία: αγγελιοφόρος καλών νέων)

Katherine – Αικατερίνη/Κατερίνα (ετυμολογία: αγνό και καθαρό)

Lydia – Λυδία (ετυμολογία: η ομορφότερη)

Margaret – Μαργαρίτα (το λουλούδι μαργαρίτα)

Philomena – Φιλομήνα (έννοια αυτή που αγαπά παράφορα/θυελλώδης)

Sirena – Σειρήνα (αρχαία ελληνική μυθολογική μορφή)

Sophia – Σοφία (ετυμολογία: γνώση)

Xenia – Ξένια (ετυμολογία: από το ξένος, φιλόξενος)

ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Aristotle – Αριστοτέλης (όνομα Αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου του 4ου αιώνα)

Aris – Άρης ή Άριστος (ετυμολογία: ο καλύτερος)

Eros – Έρως (Το όνομα του αρχαίου Έλληνα θεού του Έρωτα)

Ares – Άρης (Το όνομα του αρχαίου Έλληνα θεού του πολέμου)

Nicholas – Νικόλαος (ετυμολογία: νίκη του λαού)

Achilles – Αχιλλέας (Όνομα μυθικού Έλληνα ήρωα του Τρωικού πολέμου)

Hermes – Ερμής (Το όνομα του αρχαίου Έλληνα αγγελιοφόρου θεού)

Plato – Πλάτων (όνομα αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου)

Socrates – Σωκράτης (όνομα αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου).

In.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon