Το Μνημόσυνο για τα παλικάρια του Αλύκου

Δημοσιεύθηκε: 13/12/2018 11:56 Τελευταία Ενημέρωση: 14/12/2018 08:13 Από: Tachydromos

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο τελέστηκε χθες (Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου, του Αγίου Σπυρίδωνος) στον προσφάτως ανακαινισθέντα Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στην Τρέμουλη, πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου και συλλειτουργούντων ιερέων της Μητροπόλεως. Πρόκειται για το Μνημόσυνο των τεσσάρων νέων παιδιών απ’ το Αλύκο που στην προσπάθεια τους να περάσουν στην Ελλάδα, στις 10 Δεκεμβρίου 1990 κι ενώ το κομουνιστικό καθεστώς κατέρρεε, δολοφονήθηκαν στα σύνορα στην περιοχή του Τσιφλίκι.

Συμμετείχαν οι γονείς και οικείοι των παιδιών, πιστοί απ’ τα γύρω χωριά, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Λ. Κακκίσης, ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Β. Κάγιος, τοπικοί φορείς από όμορους δήμους της Ελλάδας κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε σύντομα τόσο για το πρόσωπο του Αγίου Σπυρίδωνος που η Εκκλησία μας τιμά αυτή την ημέρα αλλά και λόγια παρηγοριάς για τους γονείς των παιδιών και τους λοιπούς παρευρισκόμενους. Παρότρυνε με την ευθύνη του πνευματικού πατέρα της περιοχής για περισσότερη διάθεση συγχώρεσης. Η αδικία δεν διορθώνεται με μια άλλη αδικία είπε χαρακτηριστικά, διότι αυτό μας διδάσκει το Ευαγγέλιο της πίστης μας και ο Άγιος Σπυρίδωνας που στην περιοχή ευλαβείται ιδιαίτερα. Παραμένει μεγάλη αδικία αυτό που συνέβη τότε τόσο με τη δολοφονία των παιδιών στα σύνορα, όσο και με την ταλαιπωρία που υπέστησαν τα σώματα τους μέχρι να αναπαυθούν στη γενέθλια γης αλλά πρέπει να βρίσκουμε τη δύναμη να τα ξεπερνούμε αλλά όχι να τα ξεχνάμε. Εξ άλλου μέσα απ’ τη συγνώμη δημιουργείται και η προϋπόθεση για περισσότερη ενότητα.

Στους τάφους των τριών παλικαριών (ο τέταρτος ήταν απ’ τη Γέρμα) ο Μητροπολίτης έψαλε Τρισάγιο και συλλυπήθηκε τους γονείς που γέρασαν πλέον με τον πόνο και τον καημό που τα παιδιά τους ενώ τόσο ποθούσαν την Ελλάδα και την ελευθερία δεν μπόρεσαν να τα γευτούν. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους!

Στην κεντρική πλατεία του χωριού Αλύκου ωστόσο ακολούθησε Τελετή Μνήμης υπό την ευθύνη διοργάνωσης του τοπικού Δήμου Φοινικιού και του Δημάρχου κ. Λ. Χρήστου. Στο Ηρώο των Παλικαριών, που ταυτόχρονα συμβολίζει και την διαχρονική θυσία και συμβολή της ΕΕΜ στην αντικομουνιστική αντίσταση κατέθεσαν στεφάνια ο Δήμαρχος, ο Γεν. Πρόξενος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλες, ο Πρόεδρος ΟΜΟΝΟΙΑΣ, εκπρόσωποι τοπικών αρχών απ’ την Ελλάδα, ο Πρόεδρος του MEGA κ. Χρ. Κίτσος, εκπρόσωποι του μαθητικού κόσμου της περιοχής κ.α. Εκφωνήθηκαν λόγοι με σημείο αναφοράς ότι δυστυχώς η θυσία των παιδιών αυτών δεν είναι η μόνη στη διαδρομή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon