Η δύναμη των αριθμών

Δημοσιεύθηκε: 24/12/2018 10:24 Τελευταία Ενημέρωση: 24/12/2018 10:24 Από: Tachydromos

Πολύ μεγάλη κίνηση παρατηρείται, όπως εξάλλου σε κάθε περίοδο γιορτών, στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Χιλιάδες μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, απ’ όλες τις περιοχές της Αλβανίας, τις τελευταίες μέρες περνούν τα σύνορα προκειμένου να γιορτάσουν με τους οικείους τους τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Για τις τελευταίες τρεις μέρες οι επίσημες ανακοινώσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 15 000 άτομα την ημέρα να ταξιδεύουν από Ελλάδα προς Αλβανία αλλά και ικανός αριθμός να επιλέγουν να περνούν αντίστροφα για να περάσουν εκεί τις γιορτές επωφελούμενοι των σχετικών αδειών. Και τα στατιστικά αυτά δεδομένα αναφέρονται μόνο στο Μεθοριακό Σταθμό Κακκαβιάς και Καπεστίτσας (Κρυσταλοπήγής).

Αν μη τι άλλο οι αριθμοί αυτοί, πολύ μεγαλύτεροί απ’ την ανάλογη κίνηση στα λιμάνια της Αυλώνας και Δυρραχίου που φέρνουν τους αλβανούς που ζουν στην Ιταλία, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τον πραγματικό όγκο που διαθέτει η προσέγγιση των λαών της Αλβανίας με την Ελλάδα. Είναι η καλύτερη απόδειξη της πραγματικής συμβολής της Ελλάδας στην ανύψωση σε πολλαπλά επίπεδα του βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου της κοινωνίας στην Αλβανία. Κανείς άλλος λαός όσο ο Ελληνικός δεν έχει μοιραστεί τόσο φιλόξενα και δεν έχει μεταγγίσει ουσιαστικότερα ευημερία προς την Αλβανία.

Είναι κι ένας ουσιαστικός τρόπος με τον οποίο φυσιολογικά η όλη αυτή διεργασία κι επικοινωνίας επηρεάζει προς το θετικό το κοινωνικό τοπίο στο εσωτερικό της Αλβανίας. Οι δυνάμεις που εργάζονται να υποταχθεί στο Ισλάμ ο χώρος της Αλβανίας και τα παράλια της Αδριατικής είναι ισχυρές κι εργάζονται διαχρονικά κι επίμονα. Και θα είχαν καταφέρει να βυθίσουν σε εντονότερη μελαγχολία του Ισλάμ εάν δεν υπήρχαν οι Χριστιανοί αλλά και όλος αυτός ο επηρεασμός απ’ την Ελλάδα που με τις μεγάλες γιορτές, Χριστούγεννα και Πάσχα δίνουν φως στο σύνολο της κοινωνίας και μοιράζουν παρηγοριά, κι ελπίδα, κι αγάπη.

Τέτοιες μέρες μάλιστα με τη δοκιμασία που διέρχονται οι σχέσεις μεταξύ των κρατών, μετά την εν ψυχρό εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα αλλά και γενικότερες προκλήσεις των Τιράνων εις βάρος της ΕΕΜ, η ανάγνωση των αριθμών αποκτά ιδιαίτερη σημασία και νόημα. Έχουν μια μεγαλύτερη βαρύτητα και δυναμική αυτοί οι αριθμοί των ανθρώπων που ευημερούν στην Ελλάδα και έρχονται και πάλι πίσω στις πατρογονικές τους εστίες, υπογραμμίζοντας με τον δικό του, προσωπικό τρόπο ο καθένας, πόσο κοντά είναι οι δύο χώρες. Με τους οδικούς άξονες μάλιστα της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού όλα έρχονται πιο κοντά…

Για τις τελωνειακές αρχές ίσως είναι ζήτημα λογαριασμών απλών του όγκου εργασίας τους, για τους διαχειριστές των δημοσίων οικονομικών των υπουργείων απλά να προσεγγίζουν υπολογιστικά το συνάλλαγμα που επιπροσθέτως έρχεται στην Αλβανία τέτοιες μέρες. Για τις οικογένειες όμως των ανθρώπων που ξανανταμώνουν είναι κάτι πολύ πιο ουσιαστικό. Κάνουν μαζί τα Χριστούγεννα σε χιλιάδες οικογένειες και μεταφέρουν εμπειρίες απ’ την Ελλάδα στα ενδότερα της Αλβανίας, εκεί που η προπαγάνδα του Ράμα και άλλων προσπαθούν να δώσουν μια εντελώς αντίθετη εικόνα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Χριστούγεννα λοιπόν με μια άλλη ανάγνωση όλης αυτής της κίνησης στη μεθόριο. Με το κριτήριο της αγάπης που υπήρξε πάντοτε το ουσιαστικό μήνυμα της Γιορτής αλλά και το ακαταμάχητο όπλο του Ελληνισμού!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon