Εκδήλωση στη Δερβιτσάνη για την 28η Επέτειο Ίδρυσης της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Δημοσιεύθηκε: 15/01/2019 13:41 Τελευταία Ενημέρωση: 15/01/2019 13:41 Από: Tachydromos

Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Εκδήλωση στη Δερβιτσάνη για την 28η Επέτειο Ίδρυσης της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ. Μήνυμα Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Χαιρετισμοί από πολιτικά κόμματα. Συνάντηση επανίδρυσης της Ένωσης Νέων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Σάββατο, 12 Ιανουαρίου οι προγραμματισμένες δραστηριότητες για την 28η Επέτειο Ίδρυσης της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, υπό την αιγίδα του Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.

Παρά τις δυσκολίες των καιρικών συνθηκών δεκάδες μέλη και στελέχη της Οργάνωσης απ όλο το χώρο που λειτουργούν δομές και τοπικές οργανώσεις, προσήλθαν στη Δερβιτσάνη. Ιδιαίτερα να επισημανθεί η συμμετοχή νέων και νεανίδων.

Συμμετείχε στις δραστηριότητες η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κα. Ελένη Σουρανή με συνεργάτες της και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Λάμπρο Κακκίση.

Στον ι. Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέστηκε Θεία Λειτουργία καθώς και Μνημόσυνο για στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που έχουν με τα χρόνια εκδημήσει εις Κύριον όπως και για όλους όσους μαρτύρησαν σε φυλακές κι εξορίες αγωνισάμενοι για τα δίκαια και τις ελευθερίες της ΕΕΜ. Επίσης κατά το έθιμο ευλογήθηκε η Βασιλόπιτα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με τις ευχές για το Νέο Έτος, την πρόοδο και την ευημερία των μελών και κοινοτήτων της ΕΕΜ. Τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο εκπροσώ0ησε ο αρχιμ. Πορφύριος.

Στην γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του κοινοτικού Πολιτιστικού Κέντρου ακολούθησαν οι ομιλίες και χαιρετισμοί.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλης Κάγιος αναφέρθηκε στους διαχρονικούς αγώνες της ΕΕΜ με την πτώση του κομουνισμού με την έμπνευση και το συντονισμό της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Πολλά απ τα προβλήματα που απ την αρχή αποτελούν τον πυρήνα του Προγράμματος της Οργάνωσης παραμένουν ζητούμενο και σήμερα ενώ προστίθενται νέα λόγω της δυσκαμψίας της Αλβανικής πολιτείας να εναρμονιστεί στα όσα επιτάσσουν διεθνείς συμβάσεις και πρακτικές.

Ο κ. Κάγιος ανάγνωσε επίσης ευχετήρια μηνύματα για την Επέτειο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ απ τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο καθώς και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα. Τα μηνύματα αποτελούν όχι απλά ενίσχυση και παρότρυνση για τα στελέχη της Οργάνωσης αλλά κι έκκληση μεγαλύτερης συμμετοχής στον αγώνα περισσότερων μελών της ΕΕΜ.

Τα μηνύματα δημοσιεύονται συννημένα.

Χαιρέτησε εγκαρδίως την Εκδήλωση η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κα. Ελένη Σουρανή, η οποία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσωπική αφοσίωση ζει όλη αυτή την περίοδο την αγωνία των μελών της ΕΕΜ για περισσότερη ασφάλεια, δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ισοπολιτεία στο περιουσιακό, δημογραφική δυσχέρεια κ.α.

Τον χαιρετισμό του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, την προσωπική του μέριμνα για την ΕΕΜ και της ΝΔ εν συνόλω μετέφερε με πατριωτική ομιλία ο βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Διαβάστηκαν επίσης τα ευχετήρια μηνύματα του Αναπληρωτή Υπ Εξ κ Γεωργίου Κατρούγκαλου, του Προέδρου των ΑΝΕΛ και Υπουργού Αμύνης κ. Πάνο Καμμένου, της Προέδρου ΚινΑλ κα. Φώφη Γεννηματά καθώς και του ΚΚΕ και της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.

Ιδιαίτερης πολιτικής βαρύτητας ήταν η ομιλία του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε που έκανε πολιτική ανάλυση του έτους που πέρασε με έμφαση στη δολοφονία απ τις αρχές του Κων/νου Κατσίφα αλλά και την διαδικασία απογύμνωσης μέσω εκ νέου κρατικοποίησης των γαιών στην παράκτια ζώνη και τη Χιμάρα. Αναφέρθηκε επίσης στη ζοφερή εσωτερική κατάσταση στην Αλβανία και τις συνέπειες που δύναται να έχει στο σύνολο της ΕΕΜ. Για άλλη μια φορά επανέλαβε την έκκληση του για περισσότερη συσσάστραυεση και συμμετοχή στις φακές της ΟΜΟΝΟΙΑΣ εκφράζοντας την μόνιμη ετοιμότητα της Οργάνωσης και του Κόμματος για όποιες κινήσεις διευκολύνουν την εξέλιξη. Κατηγόρησε την πολιτεία ότι δεν έχει ειλικρινή διάθεση να ασχοληθεί και προωθήσει λύσεις για την ΕΕΜ. Για ακόμη μια φορά επανέλαβε την ιδέα ώστε οι πολιτικοί φορείς απ την Ελλάδα δουν ουσιαστικά τα προβλήματα και ειδικά την προοπτική του Ελληνισμού εδώ, όπως και εξαντλήσουν τις δυνατότητες μακριά από μικροπολιτικά συμφέροντα για να συμβάλουν στην κατά το δυνατό μεγαλύτερη κι ουσιαστικότερη ενότητα στόχων και αγώνων.

Παρευρέθηκαν επίσης οι Δήμαρχοι Φοινίκης και Δερόπολης κ Λεωνίδας Χρήστου και Αχ. Ντέτσικας, Αντίστοιχα.

Στην εκδήλωση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα καθώς και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Ακολούθησε δεξίωση για τους παρευρισκόμενους.

Αγ. Σαράντα, 12 Ιανουαρίου 2019

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon