Μεταφορά έντασης από Δύση στην Ανατολή

Δημοσιεύθηκε: 06/03/2019 13:24 Τελευταία Ενημέρωση: 09/03/2019 12:09 Από: Tachydromos

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο οι δομές της Κυβέρνησης του Έντι Ράμα, όπως και στην περίπτωση της Χιμάρας επιχειρούν την δημιουργία εστίας έντασης στην Κλεισούρα, ενδεχομένως μεταφέρουν αλλού την εστίαση της κοινής γνώμης απ’ την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και την κρίση που κυοφορείται.

Τα ΜΜΕ μεταδίδουν την αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας της μικρής περιφερειακής κωμόπολης καθώς πολλοί πολίτες της έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα για την κατάσχεση των ακινήτων τους προκειμένου κατεδαφιστούν για την ανάπλαση της δημόσιας πλατείας. Δεν είναι το παρόντος να κριθεί εάν αξίζει τόσο μεγάλη δαπάνη (πλέον των 2 εκατομμυρίων Δολαρίων) σε μια τόσο μικρό οικιστικό σύνολο που άλλες ανάγκες έχει ως προτεραιότητα. Εκείνο όμως που μπορεί να διαπιστωθεί άμεσα είναι ότι 30 σχεδόν οικογένειες ξεσπιτώνονται αυθαίρετα προκειμένου υλοποιηθεί ένα δημόσιο έργο για το οποίο δεν έχουν ρωτηθεί και εκφραστεί για την ωφελιμότητα του.

Όπως σημειώθηκε στην αρχή η περίπτωση μοιάζει με τη Χιμάρα καθώς άλλη μια φορά, όπως εξ άλλου μας έχει συνηθίσει ο Πρωθυπουργός το σχέδιο δεν αποφεύγει να ακουμπήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία και ως εκ τούτου να δημιουργήσει την απορρέουσα όχληση στην τοπική κοινότητα των Ορθοδόξων πιστών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογο ένταλμα παράδοσης του ακινήτου, εν προκειμένου του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, έναντι εξευτελιστικού αυθαιρέτως προσδιορισμένου τιμήματος, έχει φτάσει και στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου. Με την υπογραφή του Υφυπουργού Υποδομών και Ενέργειας, Αρτάν Σκρέλι, που στην ουσία λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως και με την περίφραξη στον Καθεδρικό Ναό των Τιράνων, με τον Άγιο Αθανάσιο στους Δρυμάδες κ.α. Μικρές συμβολικές πράξεις με μεγάλη απόδοση στην επιδιωκόμενη αναστάτωση στην Ορθόδοξη κοινότητα και με αφορμή κι επίκληση πάντοτε τις δήθεν πολεοδομικές αναδιατάξεις.

Πέρυσι τον Αύγουστο, στα πλαίσια ποιμαντικής του επίσκεψης στην Ενορία του Ευγγελισμού της Κλεισούρας, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος είχε καταγγείλει την άνευ συνεννόηση και αυθαίρετη επέμβαση στην περίφραξη του Ιερού Ναού από πλευράς των δημοτικών υπηρεσιών. Είχε μάλιστα προειδοποιήσει ότι όσα ακούγονταν τότε και σήμερα επιχειρείται να γίνουν πράξη, σχετικά με δήμευση του Πνευματικού Κέντρου αποτελούν στην ουσία παραβίαση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Επί το πλείστον που εφόσον το Κέντρο αυτό που τόσα προσφέρει στην τοπική κοινωνία και ειδικά τις δράσεις με τα παιδιά, τους νέους και τις γυναίκες, αποτελεί οργανικό στοιχείο του Ιερού Ναού και της τοπικής Ενορίας έχει χαρακτήρα ιερού τόπου. Ως εκ τούτου προστατεύεται απ’ το νομοθετικό πλαίσιο που διακανονίζει τις σχέσεις της πολιτείας με την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας.

Ακόμη μια εστία έντασης και βίαιης συρρίκνωσης της ιεραποστολικής δράσης της τοπικής Εκκλησίας στην Κλεισούρα κι ενώ εκκρεμεί λόγω μη ερμηνεύσιμης, πλην όμως ευκόλως υπονοούμενης εμμονής της πολιτείας να επιτρέψει την ανακατασκευή του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Παναγίας στην πόλη της Πρεμετής. Κατά περίεργη σύμπτωση και πάλι καθώς άρχεται για τους Ορθοδόξους η Μεγάλη Τεσσαρακοστή του Πάσχα!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon