Η Αποκαθήλωση και ο Επιτάφιος στην Εκκλησία της Αλβανίας (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε: 27/04/2019 07:21 Τελευταία Ενημέρωση: 27/04/2019 07:21 Από: Tachydromos

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές τόσο κατά τον Εσπερινό της Αποκαθήλωσης όσο και κατά τον Επιτάφιο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, όπου οι πιστοί έδωσαν βροντερό παρών όχι μόνο με τη σωματική παρουσία τους, αλλά και με τους παλμούς της καρδιάς τους.

Στον Επιτάφιο, ειδικά στα αστικά κέντρα, οι πομπές που σχηματίστηκαν ήταν μεγάλες. Σε μια χώρα, όπου η θρησκευτική πίστη σταυρώθηκε και...ενταφιάστηκε, οι Ορθόδοξοι ανέβαιναν για πολλά χρόνια το Γολγοθά.

Έως ότου ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ξαναμετάδωσε στους σταυρωμένους, αφού κατέπεσε το καθεστώς των σταυρωτών, το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού. Στον καθεδρικό ναό των Τιράνων «Ανάσταση» χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, δίνοντας το μήνυμα με τη ζεστή και ιλαρή ματιά του, ότι ο Χριστός επέλεξε τον Σταυρό και τον Τάφο λυτρωτικά. Ήταν και είναι το πονεμένο άγγιγμα της αγάπης Του.

Και στις Μητροπόλεις Κορυτσάς, Βερατίου, Απολωνίας και Φίερι, Ελμπασάν και Αργυροκάστρου, η Αποκαθήλωση και ο Επιτάφιος δεν βιώθηκαν αναμνηστικά, αλλά πραγματικά. Με την έννοια ότι και τώρα και πάντοτε ο Χριστός προσφέρεται «υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας».

Πάντα σύγχρονη η σταυρική Του θυσία. Μια θυσία, που ανοίγει το δρόμο να σταματήσουμε την ξέφρενη πορεία του εγωισμού μας και να ανακαλύψουμε με απλότητα το βάθος της ψυχής μας.

Ο Χριστός υπέφερε για να επουλώσει τις δικές μας πληγές. Δεν «κρεμάστηκε» και δεν «σκεπάστηκε» από το χώμα για να αυτοδικαιωθεί με την Ανάσταση, αλλά διέθεσε τον εαυτό του ταπεινά με πρωταγωνιστή την ανάγκη του άλλου.

Εμείς άραγε μπορούμε να το κάνουμε για τους συνανθρώπους μας; Όπως ακριβώς, εδώ και δεκαετίες το πράττει, μιμούμενος Εκείνον, ο Μακαριώτατος Αναστάσιος.

Ναι, το μπορούμε, αν ακούμε την αγάπη του άλλου και δεν ακούμε τις σκέψεις μας. Διαφορετικά θα γίνουμε σταυρωτές, που δεν υπήρχαν τότε μόνο, που ξέσχιζαν τη σάρκα του Χριστού.

Ούτε μόνο στα χρόνια των διωγμών, παλαιότερων και νεότερων. Είναι παρόντες και σήμερα. Ας μην καταντήσουμε ένας από αυτούς.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon