Αναμόχλευση του φακέλου «Λότους» - Κλητεύσεις στην Εισαγγελία Βαρέων Εγκλημάτων στα Τίρανα σε μέλη της ΕΕΜ

Δημοσιεύθηκε: 20/05/2019 10:23 Τελευταία Ενημέρωση: 22/05/2019 08:48 Από: Tachydromos

Πρόκληση και επιπλέον επιβάρυνση του κλίματος επιχειρούν απ’ τα Τίρανα εις βάρος της ΕΕΜ. Βάσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη αποσταλεί και επιδοθεί από τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες κλητεύσεις σε μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας όπως παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα με την ιδιότητα του προσώπου εις βάρος του οποίου διενεργείται ανάκριση, στα Τίρανα στην Εισαγγελία Βαρέων Εγκλημάτων.

Φαίνεται πως η υπόθεση αφορά στη συνέχεια των διώξεων που είχαν διενεργηθεί εις βάρος μελών της ΕΕΜ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ την περίοδο του 1994, με αφορμή το μεθοριακό επεισόδιο σε στρατόπεδο στην Επισκοπή. Προ εβδομάδων εξ άλλου τα εγχώρια ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι η Εισαγγελία Βαρέων Εγκλημάτων ως καθ ύλην αρμόδια και με βάση τροποποιήσεις που έχει υποστεί η ποινική δικονομία στη χώρα ανέσυρε προς επανεξέταση το σχετικό φάκελο απ’ την Εισαγγελία Αργυροκάστρου.

Προφανώς τα ερωτήματα είναι πολλά δεδομένου ότι εκ τότε έχουν περάσει 25 χρόνια. Είναι γνωστή και περιττό αναφερθεί ότι με αφορμή το επεισόδιο αυτό σκηνοθετήθηκε σενάριο δράσης απόσχισης από πλευράς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που οδήγησε στα γνωστά διεθνώς γελοία δικαστήρια στα Τίρανα. Οι συνέπειες τόσο για την Οργάνωση όσο περισσότερο για το σύνολο της ΕΕΜ είναι γνωστές και άπτονται συστηματικού ξεριζωμού και ειδικά ιδιαίτερα βεβαρυμμένου ψυχολογικού και κοινωνιολογικού κλίματος εφόσον τα ΜΜΕ εκ τότε τη φωτογραφίζουν ως επικίνδυνη για την ακεραιότητα της χώρας.

Το 1997 στη Βουλή της Αλβανίας ο τότε προϊστάμενος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας είχε παρουσιάσει σε μια άλλη συναρμολόγηση τον ίδιο φάκελο σε μορφή μάλιστα επιχείρησης συνωμοσίας με στόχο την απόσχιση της Β. Ηπείρου. Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ο φάκελος αυτός είχε καταρτιστεί από Τούρκους αξιωματικούς μυστικών υπηρεσιών θέλοντας καταστίσουν στα μάτια της κοινής γνώμης της Αλβανίας, την Ελλάδα ως υπαίτιο συνωμοτικού σχεδίου αποσταθεροποίησης της Αλβανίας για να της πάρει εδάφη.

Σε ένα παρόμοιο σενάριο επανέρχεται η κρατική μηχανή της Αλβανίας δεδομένου ότι και πάλι καλούνται στα Τίρανα απλοί Έλληνες, με την πάροδο μάλιστα 25 ετών, περίοδος αρκετή ώστε και να έχουν ξεχάσει επεισόδια εκείνης της περιόδου ώστε να ανακριθούν επ’ αυτόν. Στα έγγραφα κλήτευσης που έχουν λάβει υπάρχει αναφορά στο άρθρο 50 του Ποινικού Κώδικα που υπάρχουν προβλέψεις ακριβώς για αντικρατική δράση, αντεθνική προπαγάνδα, οργανωμένες ενέργειες για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας κ.α. Την υπόθεση έχουν συρράψει στον Φάκελο 26, που με ότι φαίνεται θα μας απασχολήσει όλους του επόμενους μήνες.

Η γεωγραφία των ατόμων που έχουν λάβει κλήση παρουσίας αναφέρεται προς το παρόν στο Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα.

Προφανώς πρόκειται για κάτι γελοίο εν τούτοις όμως αρκετό ώστε απ’ τη μια ταλαιπωρήσει όσους θα ανακριθούν σε δύσκολη μάλιστα θέση ως κατηγορούμενοι και απ’ την άλλη να δηλητηριάσει την κοινή γνώμη και να διεγείρει αμφότερες τις πλευρές και πάλι αθέμιτες παρενέργειες. Η υπόθεση μοιάζει με κυνήγι μαγισσών και φανταστική συνωμοσία ραμμένη όμως στο πρότυπο με το οποίο όλο το κράτος του Ερντοάν κυνηγάει το δίκτυο Γκιουλέν.

Χρειάζεται προφανώς μια πολύ ξεκάθαρη απάντηση τόσο από πλευράς των φορέων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όσο κυρίως απ’ την Αθήνα. Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι δεν δύναται συνεχιστεί με τόσο αστείες ενέργειες. Εν τούτοις όμως στους κύκλους της ΕΕΜ υπάρχει αμφιβολία περί των προθέσεων οριστικής εξήγησης στο θέμα 1994-1997 απ’ την Αθήνα. Πρόκειται εάν θέλει κανείς για βάσιμες ανησυχίες δεδομένης της ιδεοληπτικής αντιμετώπισης απ’ τον ευρύτερη πολιτικό και κομματικό χώρο της κυβερνώσας παράταξης στην υπόθεση Κατσίφα αλλά και εν γένει τις απόψεις που την περίοδο στην οποία προσπαθεί να εστιάσει ο Φάκελος 26, είχαν πάρει. Είναι άλλο ο πόλεμος κατά του εθνικισμού που απασχολεί το συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο και άλλο με αφορμή αυτό να πατήσει κανείς της μπανανόφλουδα της πρόκλησης των Τιράνων.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon