Εξελίξεις στο μέτωπο της πολιτικής σύγκρουσης στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 14/06/2019 15:56 Τελευταία Ενημέρωση: 15/06/2019 10:08 Από: Tachydromos

Ενώ η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα οξυμένη με ανοιχτή τον κίνδυνο πυροδότησης, οι εξελίξεις εντείνουν το διχασμό μεταξύ των δύο στρατοπέδων αλλά ανοιχτή διαρχία πλέον στο κράτος της Αλβανίας.

Απ’ τη μια ο Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα με τους θεσμούς που ελέγχει να επιδιώκει την διενέργεια εκλογών στις 30 Ιούνη και απ’ την άλλη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα έχοντας την υποστήριξη της αντιπολίτευσης που συμμερίζεται την απόφαση τους για αναβολή των εκλογών σε μια άλλη πιο εύλογη ημερομηνία, να προσπαθεί να εφαρμοστεί το σχετικό του Διάταγμα. Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο απλά και δεν έχουν σχέση μόνο με μια ημερομηνία. Είναι απλή απόδειξη του κενού συναινέσεων που έχει δημιουργήσει η αυταρχική διακυβέρνηση απ’ το Ράμα αλλά και της διάθεσης συμβιβασμών έστω και για μια ημερομηνία τοπικών εκλογών. Το κράτος δείχνει να μην υπακούει στους βασικούς κανόνες δόμησης και λειτουργίας του ενώ ο Πρωθυπουργός να θέλει να το μετατρέψει σε μια συνέχεια του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οι ειδήσεις…

Σήμερα, Παρασκευή, 14 Ιουνίου, οι Δήμαρχοι σε δήμους με διαφορετική γεωγραφία αλλά που έχουν εκλεγεί απ’ τους συνδυασμούς του Δημοκρατικού Κόμματος ή του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης προχώρησαν και συγκεκριμένα βήματα εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος για αναβολή της εκλογικής διαδικασίας στις 30 Ιουνίου. Απαιτούν απ’ τις περιφερειακές εκλογικές επιτροπές την εκκένωση δημοτικών κτιρίων που τους έχουν διατεθεί καθώς επίσης και την απόσυρση απ’ τα σχολικά κτίρια και νηπιαγωγεία ή άλλα της δικής του αρμοδιότητας που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά κέντρα, των καταστάσεων των ψηφοφόρων. Είναι κίνηση συμβολισμού και απόδειξη ότι η αντιπολίτευση που από πριν προειδοποιούσε ότι δεν θα επιτρέψει εκλογές φάρσα –μονοκομματικές, άλλο τόσο πλέον το Προεδρικό Διάταγμα, διαθέτει τα μέσα να το πράξει.

Απ’ την άλλη η Προεδρία της Δημοκρατίας δια του Γενικού της Γραμματέα αποτάθηκε σήμερα εγγράφως στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή με το αίτημα όπως επισήμως ανακοινωθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ακριβής αριθμός των μελών στη Βουλή μετά την παραίτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης και της νομότυπης αλλά πολιτικά ανήθικης πλήρωσης των θέσεων. Να αναφερθεί ότι ενώ το Σύνταγμα ορίζει σαφώς ότι το σώμα της Βουλής αποτελείται από 140 βουλευτές σήμερα εν ενεργεία είναι 122 τέτοιοι. Επιπλέον ζητείται και ο ονομαστικός κατάλογος των βουλευτών κατά περιφέρεια και πολιτική δύναμη στην οποία ανήκουν.

Την επιστολή της Προεδρίας οι αναλυτές εκλαμβάνουν ως βήμα του Προέδρου για μια αναμενόμενη μελλοντική του απόφαση όπως διαλύσει τη Βουλή μην έχουσα τον απαιτούμενο απ’ το νόμο και συνταγματικές επιταγές αριθμό μελών. Τις προηγούμενες μέρες ο Πρόεδρος Μέτα είχε δηλώσει ότι η εκλογή του έγινε απ’ τη Βουλή πλην όμως από μια νόμιμη Βουλή, πράγμα το οποίο σχολιάζεται ως προειδοποίηση για το χαρακτήρα της παρούσης σύνθεσης της.

Τέλος η αντιπολίτευση διαμηνύει ότι η προσωρινή διακοπή των διαμαρτυριών και διαδηλώσεων είναι εκεχειρία αναμένοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ στις 17-18 τρέχοντος σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της χώρας. Κατόπιν αυτού επανέρχεται δριμύτερη στις πλατείες των Τιράνων και όχι μόνο με βασικό αίτημα της παραίτηση του Έντι Ράμα από Πρωθυπουργός και της Κυβέρνησης του, με σκοπό την δημιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών με κοινή συναίνεση και αποδοχή.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon