Εντονότερες οι διαφορές μετά την 30η Ιουνίου

Δημοσιεύθηκε: 02/07/2019 10:10 Τελευταία Ενημέρωση: 02/07/2019 17:53 Από: Tachydromos

Πολύ καλά με βουλοκέρι φαίνεται να έχουν σφραγίσει τα αυτιά τους αμφότερα τα πολιτικά στρατόπεδα στην Αλβανία εφόσον καμιά διάθεση για διάλογο δεν έχουν. Οι μονόλογοι τους εξάλλου αποδεικνύουν ότι έχουν μια διαμετρικά αντίθετη ανάγνωση τόσο της κατάστασης στην Αλβανία όσο και των όσων απορρέουν απ’ την μονόπλευρη και μονοκομματική στην ουσία διαδικασία ψηφοφορίας την Κυριακή που πέρασε.

Μπορεί τα επεισόδια να αποφεύχθηκαν την Κυριακή και η έλλειψη κρουσμάτων βίας να χαιρετίζεται απ’ τον διεθνή παράγοντα ωστόσο όμως τούτο δεν έχει καθόλου συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος που μετά τις θεσμικές επιπλοκές και τις νομικές παραβιάσεις που έχουν συντελεστεί μοιάζει με γόρδιο δεσμό. Ως εκ τούτου δεν πρόκειται να υπάρξουν λύσεις μέσα από λογική προσέγγιση ή από κλασικά σχήματα ερμηνείας του νόμου και του συνταγματικού πλαισίου. Έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι της παραβατικότητας και της όξυνσης του πολιτικού κλίματος, ειδικά μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι δύσκολο να ελπίζει κανείς για αποδοτική κατάληξη κάποιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης και διαλόγου.

Τα αδιέξοδα είναι πλέον πιο σύνθετα εν πρώτοις όψης δεδομένου ότι για τον Πρωθυπουργό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα η διαδικασία της Κυριακής είναι ακέραια άρα και ο καρπός της δηλαδή οι νέοι δήμαρχοι που όλοι πλέον ανήκουν στο κόμμα αυτό. Με τη λογική του ισχυρού ο Ράμα επέμεινε στη συντέλεση του τετελεσμένου ώστε μ’ αυτό το δεδομένο να εισέλθει στη διαπραγμάτευση.

Η αντιπολίτευση απ’ την πλευρά της εμμένει στα Προεδρικά Διατάγματα ότι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι στις 13 Οκτώβρη ενώ δεν βλέπει άλλη εναλλακτική για την επιστροφή της στη θεσμική πολιτική λειτουργία παρά την παραίτηση του Έντι Ράμα, τη δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Προς στιγμή στο διεθνή παράγοντα η αντιπολίτευση δεν έχει βρει την απαραίτητη στήριξη και ούτε ελπίζει σε μεταβολή στάσης πολύ σύντομα.

Ο Πρωθυπουργός απ’ την άλλη όχι απλά δεν συζητά την παραίτηση του αλλά προσθέτει επί το πλείστον την απαίτηση ώστε η αντιπολίτευση να παραδεχτεί ως εκλογές αυτό που έγινε την Κυριακή αλλά το πιο σκληρό προχωράει παράλληλα τη διαδικασίες αποπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπό τέτοιες προϋποθέσεις είναι ξεκάθαρος εμπαιγμός η άρθρωση από τον ίδιο της λέξης διάλογος και σχετικής ρητορείας. Μάλλον αποσκοπεί στην ταπείνωση και εξευτελισμό της αντιπολίτευσης η οποία εάν αποδεχτεί μια τέτοια εξέλιξη θα έχει υπογράψει την ύπαρξη της ως διακοσμητικό στοιχείο στον πολιτικό βίο.

Οι συγκρούσεις που ακούγονταν για την ημέρα της ψηφοφορίας μπορεί να πήραν προσωρινή αναστολή αλλά το σενάριο δεν έχει αναβληθεί.

Η σημερινή προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα που δια συνεντεύξεως τύπου νωρίς το μεσημέρι θα διατυπώσει πρόταση διεξόδου απ’ την κατάσταση, μάλλον έχει λίγες πιθανότητες επιτυχίας…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon