Ο βιασμός της ιστορίας

Δημοσιεύθηκε: 25/07/2019 14:48 Τελευταία Ενημέρωση: 27/07/2019 21:47 Από: Tachydromos

Δεν είναι διαστρεβλώσεις που έχουν γίνει συνήθεια από ιδρύσεως της έδρας Αλβανολογίας στην Αυστρία τον 10ο αιώνα. Είναι στην ουσία μια προπαγανδιστική βία που παίζει με τις επιστημονικές αρχές της Ιστορίας ως επιστήμη και καταλήγει στην ουσία σε βιασμό της κοινής γνώμης και της κοινωνίας στην Αλβανία.

Ο λόγος για την διαβόητη εκπομπή του Top Channel – Αλβανικά ίχνη του δημοσιογράφου Μαρίν Μέμα που το περασμένο Σάββατο είχε αναφορά στην αρχαία πόλη και σύγχρονο λιμάνι, το Δυρράχιο. Το τόσο συνυφασμένο με την Ελληνική ιστορία απ’ την ίδρυση του, την εξέλιξη στο Βυζάντιο αλλά και τη σύγχρονη. Εκεί που ήταν η μια αφετηρία της Εγνατίας Οδού και όπου ο Απόστολος Παύλος στάθηκε κατά πάσα πιθανότητα στο ταξίδι του για τη Ρώμη.

Κι ενώ πόλεις σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου καυχούνται ότι ιδρύθηκαν απ’ τους Έλληνες, την εξαίρεση έρχεται να την κάνει η εν λόγω εκπομπή. Πρόκειται όχι απλά για αντιεπιστημονικό περιεχόμενο. Είναι η χειρότερη υπηρεσία που μπορούν να κάνουν ώστε να εξυπηρετήσουν μακροπρόθεσμα την ανάγκη σταθερούς ανάπτυξης του τουρισμού και κυρίως στην απελευθέρωση της νέας γενιάς από τα στεγανά της εθνικιστικής ανάγνωσης της ιστορίας. Το να μάθει ο νέος αλβανός ότι πόλεις όπως το Δυρράχιο, η Απολλωνία, το Βουθρωτό και δεκάδες τόσες άλλες στη σημερινή αλβανική επικράτεια δεν σημαίνει όπως στρεβλά τους μαθαίνουν για δήθεν εδαφικές διεκδικήσεις απ’ την Ελλάδα. Σημαίνει απλά ότι η περιοχή είχε τόσο πολύ επηρεαστεί απ’ τον Ελληνικό και Βυζαντινό πολιτισμό στη συνέχεια που δεν νοείται αλλιώς η ταυτότητα της. Έτσι ενώ άλλες πόλεις και λαοί ψάχνουν να τεκμηριώσουν τέτοια σύνδεση με τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο και ζύμωση με το Βυζάντιο, η Αλβανία αρνείται βίαια το όφελος αυτό.

Ας έρθουμε όμως στην εν λόγω εκπομπή. Για κάθε άνθρωπο που έστω και λίγα ελληνικά γνωρίζει αυτονόητα του μιλάει το όνομα για την ιστορία. Δυρράχιο ή και με την προηγούμενη ονομασία του Επίδαμνος.

Πλην όχι για τον Μέμα και ειδικά τον πολιτικό αρχαιολόγο Νεριτάν Τσέκα που σε προχωρημένη πλέον ηλικία βάλθηκε να αναιρέσει αρχές της επιστήμης της αρχαιολογίας και της ιστορίας. Με στόμφο πεπεισμένου δήλωσε στην εκπομπή ότι η πόλη υπήρξε Ιλλιρική και οι δύο αρχαίες ονομασίες της καμιά σχέση με την Ελληνική γλώσσα δεν έχουν. Προφανώς για λόγο του γνωρίζει το εντελώς αντίθετο…

Επίδαμνος = επί δάμνος – δάμνημι = δαμάζω, για λίγη ετυμολογία. και

Δυρράχιο = δυς ράχια – δύς = δύσκολα + ράχια = ράχες = όρη.

Αυτά τα υπόλοιπα θέλουν πολύ χρόνο να γραφούν και αναλυθούν όπως επίσης η ιστορική εξέλιξη της πόλης που ιδρύθηκε ως Κερκυραϊκή αποικία και στη συνέχεια τέθηκε υπό την κυριαρχία των Κορινθίων και όπου ο Αλέξιος Κομνηνός πολέμησε με τα στρατεύματα των πρώτων σταυροφόρων του Ρεβέρτου Γισκάρδου…

Ο Μέμα το πήγε πιο πέρα ακόμη απ’ τον καθηγητή Ν. Τσέκα. Οι Κερκυραίοι μπήκαν ανώδυνα λέει στην πόλη διότι απλά ήταν κι αυτοί Ιλλυριοί όπως οι κάτοικοι του μέρους που μετέτρεπαν σε δική τους αποικία.

Αυτά από μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι αλλά όχι λιγότερα και απ’ τα επίσημα βιβλία που διδάσκονται τόσο στα σχολεία της υποχρεωτικής παιδείας όσο κυρίως απ’ αυτά των πανεπιστημιακών εδρών.

Δεν βιάζουν την Ιστορία. Αυτή ίσα – ίσα μιλάει. Βιάζουν την κοινωνία που θέλουν οπωσδήποτε να συνεχίσουν να την κρατούν στη σκλαβιά της ψυχολογίας των πολυβολείων. Τότε τσιμεντένια και σήμερα νοητά…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon