Μπορεί η Αλβανία να γίνει η “χώρα των θαυμάτων” για τις ΑΠΕ;

Δημοσιεύθηκε: 25/07/2019 06:38 Τελευταία Ενημέρωση: 25/07/2019 06:38 Από: Tachydromos

Ως “χώρα των θαυμάτων” λόγω των δυνατοτήτων που διαθέτει στον τομέα της ανάπτυξης και της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χαρακτηρίζει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Balkan Insight, έπειτα από ένα οδοιπορικό στην χώρα, ο συγγραφέας Paul Hockenos την Αλβανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λίγες είναι οι χώρες στην Ευρώπη που μπορούν να συγκριθούν με την Αλβανία ή που διαθέτουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν ο μόνος τομέας που έχει κατά μία έννοια και μόνο αναπτυχθεί είναι τα υδροηλεκτρικά.

Στην Αλβανία, όπως επισημαίνεται, μπορεί να αναπτύξει κανείς τόσο τα φωτοβολταϊκά, όσο και την αιολική ενέργεια, την γεωθερμία και την βιομάζα.

Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται άλλωστε ότι “η Αλβανία χάρη στην γεωγραφική της θέση και μορφολογία αλλά και στους φυσικούς πόρους που διαθέτει έχει πολύ υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας”.

Σε άλλο σημείο του άρθρου υπογραμμίζεται ότι “οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν επίσης να ωφελήσουν πολυπλεύρως την Αλβανία και την οικονομία της χώρας, εξασφαλίζοντας για παράδειγμα την ενεργειακή της αυτάρκεια, βελτιώνοντας την αξιοπιστία του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και με μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας”.

“Είναι τόσο οδυνηρό – καταλήγει ο συγγραφέας- ότι όλες αυτές οι τεράστιες δυνατότητες, αρκετές για να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες ακόμη μάλιστα και να μετατρέψουν την Αλβανία σε χώρα εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας προς τις χώρες της Ευρώπης, παραμένουν εντελώς αναξιοποίητες”.

Τέλος, σημαντικό στοιχείο είναι η επισήμανση ότι δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση η δημιουργία νέων φραγμάτων και η καταστροφή των ποταμών της χώρας, όπως του ποταμού Vjosa, και του περιβάλλοντος της περιοχής, μέσω της επιλογής και της υποστήριξης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, όταν υπάρχουν άλλες λύσεις, πολύ πιο φιλικές προς το περιβάλλον και την οικονομία, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια και η γεωθερμία.

Η απάντηση που δίνεται στο επιχείρημα αυτό είναι ότι το κόστος των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών είναι υψηλό και ότι το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας είναι απαρχαιωμένο και δεν μπορεί να υποστηρίξει την διασύνδεση με τις μονάδες αυτές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι, η Αλβανία φαίνεται πως στρέφεται στα υδροηλεκτρικά και όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες, εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από τις γειτονικές της χώρες που βασίζονται στην εκμετάλλευση του λιγνίτη.

ibna.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon