Κατά συρροή “persona non grata” στα σύνορα

Δημοσιεύθηκε: 03/08/2019 11:06 Τελευταία Ενημέρωση: 05/08/2019 09:23 Από: Tachydromos

Εξελίσσεται σε ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο συνεχώς κλιμακούμενο το παιχνίδι που οι αλβανικές αρχές ξεκίνησαν με αφορμή τις εντάσεις κατά την κηδεία και το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Αφορά σε επιστροφές πολιτών, ελληνικής ή και αλβανικής υπηκοότητας στα σύνορα, τόσο στην Κακκαβιά όσο και στη Κρυσταλοπηγή.

Φαίνεται πως κάποια υπηρεσία είχε το άχτι της και δεδομένης της κατάστασης στη χώρα όσο και γενικότερου κλίματος που καλλιέργησαν εκείνες τις μέρες και συνεχίζουν να συντηρούν τα ΜΜΕ, προβαίνει πλέον σε μια εκδήλωση της ισχύς της ωστόσο όμως συντελώντας ακόμη ένα φάουλ που επιβαρύνει μεν πολίτες αλλά που αργά ή γρήγορα θα αποτελέσει ακόμη ένα θέμα στις ήδη καθόλου κανονικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το ρεπορτάζ μια πρόχειρης έρευνας και με βάση πληροφορίες που φτάνουν τυχαία στη σελίδα μας, κάνει λόγο για σημαντικό αριθμό πολιτών που ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:

Βορειοηπειρώτες που κατέχουν διπλή υπηκοότητα, έλληνες πολίτες που διαχρονικά έχουν εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον για τα ζητήματα της ΕΕΜ αλλά και μια Τρίτη ελλήνων πολιτών που έχουν συνάψει γάμο στην περιοχή ή γενικότερα στην Αλβανία και δεν έχουν «εκτεθεί» καθ' οποιονδήποτε τρόπο σε Βορειοηπειωτική δράση (συμβατικός όρος για να καταλάβει κανείς το κίνητρο των αλβανικών υπηρεσιών). Το φαινόμενο απασχόλησε τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη τις πρώτες μέρες μετά το 40ήμερο Μνημόσυνο στους Βουλιαράτες.

Συνεχίζει όμως να συντελείται στη μεθόριο και δεν πρέπει να μείνει στη σιωπή. Τους μεν Βορειοηπειρώτες που επιδεικνύουν την ελληνική ταυτότητα αλλά και που τα ονόματα τους υφίστανται σε μη αναρτημένο κατάλογο των αστυνομικών κασέ, τους καλούς για μια «ιδιαίτερη συνέντευξη» σε άλλο γραφείο. Υποτίθεται ότι στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδίου για τη διαχείριση τρομοκρατικού κινδύνου τις υπηρεσίες της Συνοριακής Αστυνομίας συνδράμουν άνδρες απ’ την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία των Τιράνων. Άλλους έλληνες υπηκόους τους επιστρέφουν προσκομίζοντας τους σημείωμα ως «persona non grata» για την Αλβανία χωρίς περισσότερες εξηγήσεις και ούτε υποδεικνύοντας τους το δρόμο έφεσης για το ένταλμα. Επί το πλείστον άλλοι έλληνες υπήκοοι επίσης υπόκεινται σε διαδικασία εξευτελιστικών ερωτήσεων που αν μη τι άλλο τους καλλιεργεί την αίσθηση του υπόπτου για την Αλβανία πολίτη.

Έχουμε υπόψη περιπτώσεις ανθρώπων που εργάστηκαν στα πλαίσια εκπαιδευτικών διακρατικών ανταλλαγών ή επισύναψαν γάμο στην Αλβανία που παρεμποδίστηκαν και εν τέλει δεν τους επιτράπηκε να επισκεφθούν τους συγγενείς ακόμη και για την περίοδο του Πάσχα.

Στην καλύτερη εκδοχή αυτό το φαινόμενο αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης που είναι εκ των ουκ άνευ όρος ευνομούμενης πολιτείας κατά τον ορισμό των Ευρωπαϊκών πρακτικών. Αποτελεί όμως και εμπόδιο για την συνοχή της οικογένειας και την χωρίς προσκόμματα άσκηση αυτού του δικαιώματος. Αποδεικνύει ότι πρακτικές του απολυταρχικού καθεστώτος επιστρέφουν ακόμη και στα σύνορα όπου θα έπρεπε να ασκούνται πρακτικές πολύ πιο κοντά στα όσα κατοχυρώνουν οι διαδικασίες προσέγγισης της Αλβανίας με την Ελλάδα. Εάν τώρα ο αυταρχισμός και αλαζονεία των ασκούντων πολιτική στα Τίρανα, κυβέρνηση, ΥπΕξ ή άλλοι μηχανισμοί του κράτους, έχει την αίσθηση να δημιουργήσει αμοιβαιότητα κατά τα ρηθέντα του Πρωθυπουργού Ράμα, εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Οι υπηρεσίες Συνοριακής Αστυνομίας της Ελλάδας μπορεί να επιστρέφουν κατά καιρούς αλβανούς πολίτες που θέλουν να εισέλθουν στην χώρα προς εργασία ή τράνζιτ για άλλες χώρες της ΕΕ. Στην περίπτωση όμως αυτή η ελληνική αστυνομία εφαρμόζει όσα ορίζει και εντέλει το Σύμφωνο της Σέγκεν και επί το πλείστον λειτουργεί ως προστατεύουσα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Στην περίπτωση της συμπεριφοράς των αλβανικών αστυνομικών αρχών συνόρων, παρεμποδίζονται ή απαγορεύονται να εισέλθουν όχι άνθρωποι που ζητούν εργασία και επί το πλείστον πολίτες της Αλβανίας, αν και μέλη της ΕΕΜ. Η παρεμπόδιση πρόσβασης στα χωριά και τις πόλεις καταγωγής αποτελεί παραβίαση στην ουσία της Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Εθνικές Μειονότητες.

Το θέμα έχει και άλλες παραμέτρους που δεν είναι του παρόντος. Οι διαστάσεις όμως που προσλαμβάνει απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Αυτό για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της, των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας αλλά σε τελευταία ανάλυση και ως εγγύηση ότι αυτή δεν αποτελεί μπάλα να την παίζει κατά το δοκούν η αλβανική διοίκηση.

Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στο χειρισμό της υπόθεσης εν τέλει διαιωνίζει την ομίχλη περί δήθεν δραστηριότητας στο έδαφος της Ελλάδας που υποθάλπει μορφές τρομοκρατίας ή επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας.

Τούτο προφανώς μετά μπορεί να μετατραπεί σε εμπόδιο για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon