Ολοκληρώνεται η κατασκευή του αγωγού TAP – Το νέο έτος αρχίζει η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ιταλία

Δημοσιεύθηκε: 10/08/2019 15:08 Τελευταία Ενημέρωση: 10/08/2019 15:08 Από: Tachydromos

Τρία χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP («Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου»), το έργο βρίσκεται λίγα βήματα πριν την ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση της κοινοπραξίας, έχει τελειώσει περισσότερο από το 88% των εργασιών και έχει τοποθετηθεί το 99% των συγκολλήσεων στο έδαφος στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία. Επιπλέον, έχει αποκατασταθεί πάνω από το 93% της γης κατά μήκος της όδευσης του αγωγού.

Όπως δηλώνει ο διευθυντής του TAP, Luca Schieppati, ο αγωγός θα αρχίσει να λειτουργεί το 2020. Ο TAP σχεδιάζεται να μεταφέρει αρχικά περί τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο (bcm/a) και διαθέτει δυνατότητα διπλασιασμού της δυναμικότητάς του έως τα 20 bcm/a.

Ο TAP στοχεύει να παρέχει άμεση μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη, ως μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Ο αγωγός έχει μήκος περίπου 878km, από τα οποία 547 στην Ελλάδα, 211 στην Αλβανία, 104 υποθαλάσσια και 5 στην Ιταλία. Στην Ελλάδα, όπου είναι το μεγαλύτερο τμήμα του, ξεκινά από τους Κήπους και καταλήγει στα σύνορα με την Αλβανία, νοτιοδυτικά της Ιεροπηγής. Εκτός από την τοποθέτηση του ίδιου του αγωγού, στη χώρας μας προβλέπεται η δημιουργία ενός σταθμού συμπίεσης κοντά στους Κήπους και ενός δεύτερου σταθμού κοντά στις Σέρρες. Κατά μήκος της διαδρομής του ελληνικού τμήματος θα κατασκευαστούν 22 βαλβιδοστάσια.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας TAP μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagas (16%) και Axpo (5%).

https://www.ptisidiastima.com/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon