Η Κοίμηση της Παναγίας στην Ι. Μ. Αργυροκάστρου

Δημοσιεύθηκε: 15/08/2019 18:56 Τελευταία Ενημέρωση: 17/08/2019 16:26 Από: Tachydromos

Την Κοίμηση της Θεοτόκου, που στον ελληνικό χώρο την αποκαλούμε και Πάσχα του καλοκαιριού, με την αρμόζουσα τιμή κι ευκάβεια που οι Ορθόδοξοι έχουμε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Μητρρας του Χριστού, γιόρτασαν και οι πιστοί σε όλες τις περιοχές της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου που επί το πλείστον καλύπτει πνευματικά και το βασικό όγκο του Β/Ηπειρωτικού Ελληνισνού.

Και τούτο έχει τη σημασία του δεδομένου ότι οι λατρευτικές συνάξεις αυτές τις μέρες συγκεντρώνουν στους ναούς και τις ιστορικές μας μονές τόσους πολλούς πιστούς που επιστρέφουν στα χωριά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που ζουν κι εργάζονται. Μοιάζει η ατμόσφαιρα πνευματικά μ εκείνη τη θαυμαστή σύναξη των Αποστόλων στη Γεθσημανή για την Εξόδιο Ακολουθία της Παναγίας.

Απόδειξη της ευλάβειας των Χριστιανών αυτής της γωνιάς της Ελλάδας αλλά και του σπουδαίου δεσίματος τους με τη γεννέτειρα γης των προγόνων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία σε μια πραγματικά κατανυκτική αλλά και πολυπληθούς παρουσίας πιστών στον Άγιο Χαράλαμπο στους Αγίους Σαράντα. Συμμετείχαν στην Λειτουργία πιστοί της πόλης και των γύρω κοινοτήτων αλλά και πολλοί από διάφορς περιοχές της Αλβανίας που περνούν εκεί τις διακοπές τους. Στελέχη της επισήμου αβτιπροσώπευσης της ΕΕΜ επίσης μετείχαν των λατεευτικών ακολουθιών.

Εξάλλου είναι η σημερινή και μια ιδιαίτερη επέτειος για τον Ι. Ναό του αγ. Χαραλάμπους και την τοπική κοινότητα φων πιστών. Στις 15 Αυγούστου 2011 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος πλαισιωμένος απ τον οικείο ιεράρχη Δημήτριο είχε τελέσει τα επίσημα Εγκαίνια του Ναού.

Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου έχει κατορθώσει να εμπεδωθεί στη Μητρόπολη ευθύνης του η όμορφη πρακτική ώστε οι πιστοί με τους ιερείς τους να τελούν τη Θεία Λειτουργία την ημέρα των εγκαινίων. Τούτο όχι τυπικά επειδή το επιβάλει η παράδοση της Εκκλησίας αλλά και ως σπουδαίο πνευματικό μέσο για την ενδυνάμωση λαι στερέωση των τοπικών Ενοριών. Χθες ο ίδιος λειτούργησε στην επέτειο Εγκαινίων του ι. Ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Μεσοπόταμο.

Πανηγυρική η ατμόσφαιρα σήμερα σε πολλές ενορίες που τόσο οι κεντρικοί τους ναοί ή μοναστηράκια τιμώνται στην Κοίμηση της Θεοτόκου: στη Χιμάρα, την Κακομιά, τη Δίβρη, τη Σωρονιά, τη Δερβιτσάνη, τη Σωπική, την Κοσίνα, την Ελαιούσα...

Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος χαιρετόντας τους πιστούς στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στους Αγίους Σαράντα μίλησε για τη ζωντανή παρουσία της Παναγίας μας στη ζωή του κάθε πιστού, στην προσευχή του για τα προβλήματα που ζητάει της βοήθεια Της αλλά και την παρουσία της μέσα στις κοινότητες και την κοινή μας ζωή! Η χαρά εξ άλλου της ημέρας όπως είπε ο Ιεράρχης έγκειται στην κοίμηση της Υπεραγίας Μαρίας αλλά κυρίως και στο γεγονός της εις Ουρανούς Μετάστασης της, ως ύψιστη τιμή που στο πρόσωπο της γίνεται στον άνθρωπο. Παρότρυνε δε τους πιστούς στο να γίνει ακόμη πιο έντονη η πνευματική τους προσπάθεια διότι έτσι τιμάται πιο ουσιαστικά η Παναγία!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon