Οι προτεραιότητες της πολιτικής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε: 17/08/2019 16:25 Τελευταία Ενημέρωση: 19/08/2019 13:26 Από: Tachydromos

Στην ουσία η Ημερήσια Διάταξη της χθεσινής θερινής τακτικής συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, στους Αγίους Σαράντα προσδιορίζει την άμεση ατζέντα της πολιτικής της για το επόμενο διάστημα. Εξ άλλου σχετίζεται η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων απ την ίδια την εν εξελίξει πολιτική αλλά και το ημερολόγιο σημαντικών για την ΕΕΜ γεγονότων όπως εν προκειμένω η Διαδικασία Απογραφής Πληθυσμού στην Αλβανία που κανονικά θα πρέπει να διεξαχθεί την άνοιξη 2020.

Ενδεχομένως οι γενικότερες εξελίξεις στην Αλβανία προκαλέσουν αναβολή κάποιων μηνών αλλά εν πάσει περιπτώσει παραμένει ένα ουσιαστικό θέμα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ που στην προηγούμενη διαδικασία κάλεσε σε αποχή τους Ελληνικούς πληθυσμούς της χώρας καθώς δεν γίνονταν σεβαστά τα κριτήρια δήλωσης με βάση την ελεύθερη βούληση των πολιτών, παρακολουθεί και συμμετέχει στην προετοιμασία της Διαδικασίας Απογραφής απ την αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία. Μπορεί η αποχή τότε να κρίθηκε ακραία αντίδραση στην πορεία όμως από διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις (Συμβούλιο της Ευρώπης, Ετήσια Έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ κ.α.) υπήρξε άμεση κι έμμεση κάλυψη σε ότι αφορά τις αντιρρήσεις στον τρόπο κατάρτισης του ερωτηματολογίου, το νομικό πλαίσιο απογραφής, το αρνητικό κλίμα προπαρασκευής της διαδικασίας αλλά και το στάδιο της καταχώρησης των αποτελεσμάτων.

Η αλβανική πολιτεία δεν πείθει με την πρώτη 2011- απόπειρα καταγραφής της εθνικής ταυτότητας και θρησκευτικής διαστρωμάτωσης των πολιτών της χώρας. Εν τούτοις γίνονται αναφορές στο εντελώς αβάσιμο και αυθαίρετο ότι η ΕΕΜ είναι γύρω στο 1,4% του πληθυσμού και οι Ορθόδοξοι γύρω στο 6,5%. Πρόκειται προφανώς για στατιστική δημογραφική εξόντωση.

Ιεραρχώντας το θέμα ψηλά στην ατζέντα του το Γενικό Συμβούλιο ναι μεν δεν συζήτησε διεξοδικά ίσως το θέμα άναψε όμως το σήμα ετοιμότητας. Κατοχύρωσε έτσι την αντιπροσωπεία που θα μετέχει στις διαδικασίες προετοιμασίας και τις συναντήσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Επί το πλείστον άνοιξε το πλαίσιο της καλύτερης οργανωτικής δομής ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινότητα επί του θέματος, να κινητοποιηθεί η κοινωνία και να υπάρξει εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση.

Το Γενικό Συμβούλιο απασχόλησε επίσης όπως εξ άλλου επιβάλει η κατάσταση η εξέταση τόσο της εσωτερικής κατάστασης στους κόλπους της ΕΕΜ και το ευρύτερο πλαίσιο συνδεδεμένο με την εντελώς ασταθή κατάσταση στην Αλβανία. Το Γενικό Συμβούλιο επεσήμανε επικροτώντας εισήγηση του Προέδρου της Οργάνωσης το συμπέρασμα ότι για την ΟΜΟΝΟΙΑ στις 30 Ιουνίου δεν υπήρξαν εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Όσοι κατ’ εντολήν του ΣΚ και του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα δέχτηκαν να συμπεριληφθούν (άμεσα με συνδυασμούς ΣΚ ή έμμεσα μ αυτούς του MEGA) στην ουσία είναι εκτεθειμένοι νομικά κι έναντι της ιστορίας. Το συμπέρασμα και ο καρπός της διαδικασίας κατά συνέπεια είναι παράνομο, αίολο και πρόσκαιρο.

Εκτίμηση της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ είναι ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αλβανία θα επιφέρει εξελίξεις και πρόωρες εκλογές.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ λογικά εκτίμησε ότι η χαλάρωση της εσωτερικής συνοχής στους κόλπους της ΕΕΜ που το επιδιώκει με κάθε τρόπο η κρατική διοίκηση έχει άμεση συνάρτηση με το γενικότερο πλαίσιο άρνησης εφαρμογής δικαιωμάτων για τον Βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Έτσι η Κυβέρνηση ενώ επιδιώκει πλήγματα τόσο στον τομέα αποθάρρυνσης στην οργάνωση του κοινοτικού βίου, τον έλεγχο της οικονομικής δραστηριότητας των μελών της ΕΕΜ για την περαιτέρω δημογραφική συρρίκνωση και επίσης την περιουσιακή απογύμνωση, παράλληλα στοχεύει παραπέρα διάσπαση στο εσωτερικό της ΕΕΜ και παρεμβάσεις αποδυνάμωσης της απήχησης των θέσεων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ.

Τούτων δοθέντων και αναλύοντας την κατάσταση πλήρους πολιτικής και θεσμικής ατονίας στην Αλβανία οι επιλογές του ΚΕΑΔ για ευθεία αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση του κ. Ράμα είναι ορθή πολιτική επιλογή. Η παρατεταμένη κρίση στην Αλβανία κατά πρώτο καθιστά πιο ευάλωτη την ΕΕΜ και αντιστρόφως οποιαδήποτε βελτίωση στη θεσμική λειτουργία του κράτους διευρύνει τα περιθώρια διεκδίκησης καλύτερων πρακτικών εις όφελος των μελών και κοινοτήτων της ΕΕΜ.

Το Γενικό Συμβούλιο έστω και αυτώ καθ’ εαυτώ συνεδριάζοντας αποτελεί σημαντικό γεγονός δεδομένου ότι προκαλεί την απαιτούμενη εγρήγορση του στελεχικού δυναμικού και συμβάλει στη δημιουργία κοινής αντίληψης για τα προβλήματα και τους χειρισμούς.

Για την ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός η επικοινωνία πέραν του τυπικού τόσο με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Δένδια όσο κυρίως με τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, με την ευκαιρία ανάληψης της διακυβέρνησης της Μητέρας Πατρίδας, η ανάλυση του περιεχομένου των επιστολών τους σαφώς επιδεικνύει μια άνεση προσέγγιση των ελληνοαλβανικών σχέσεων υπό το πρίσμα της διασφάλισης βελτιωμένου καθεστώτος για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Το ανώτερο όργανο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ απασχόλησαν επίσης ζητήματα οργανωτικής φύσης όπου η βελτίωση των δομών είναι απαραίτητη τόσο για τη διαχείριση του απολύτως πιθανού σεναρίου εκλογών στη χώρα: για την τοπική αυτοδιοίκηση και κοινοβουλευτικών όσο κυρίως της πρόκλησης της Απογραφής που σαφώς είναι ουσιαστικής σημασίας για την προοπτική καθώς σειρά ζητημάτων που άπτονται των μειονοτικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προβλέπονται στην εγχώρια περί μειονοτήτων νομοθεσία, έχουν προβλέψεις ποσοστών συγκέντρωσης και ιστορικής παρουσίας των μελών της ΕΕΜ.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon