Οι εθελόντριες ορθόδοξες γυναίκες των Τιράνων

Δημοσιεύθηκε: 18/08/2019 11:37 Τελευταία Ενημέρωση: 18/08/2019 11:38 Από: Tachydromos

Ο Σύνδεσμος Ορθοδόξων Γυναικών “Διάδοση της Αγάπης” προβαίνει σε διάφορες πνευματικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Η ομάδα δραστηριοποιείται σε φτωχές οικογένειες, σε φυλακές και γηροκομεία, σε ορφανά και χείρες, σε αστέγους και εγκαταλελειμμένους, σε ασθενείς που βρίσκονται σε νοσοκομεία ή σε σπίτια, σε ηλικιωμένα και μοναχικά άτομα, σε ανίκανους για εργασία και πάσχοντες από κατάθλιψη, σε επαίτες κ.ά.

Οι δραστηριότητες αυτές κατευθύνονται από γραφείο, το οποίο συνεργάζεται συχνά με κοινωνικά κρατικά γραφεία, ανταλλάσσοντας εμπειρίες προς όφελος των εν ανάγκη ευρισκομένων. Η στήριξή τους περιλαμβάνει βοήθεια σε τρόφιμα, ρουχισμό, οικονομική βοήθεια κ.τ.λ.

Αξίζει να αναφερθούν εδώ οι επισκέψεις που πραγματοποιούνται σε κατάκοιτους ασθενείς, οι συζητήσεις με μοναχικά άτομα, που αισθάνονται την ανάγκη να ακούν ένα θερμό λόγο. Οι κρατούμενοι απολαμβάνουν την ελευθερία όταν λαμβάνουν το μήνυμα της ελπίδας και τον λόγο της σωτηρίας. Οι επαίτες αποκτούν αξιοπρέπεια και ισότητα όταν κάποιος άλλος μοιράζεται το φαγητό του μαζί τους. Κάθε εβδομάδα συνάνθρωποί μας, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, βοηθούνται από το Γραφείο Γυναικών. Το κόστος καλύπτεται στο 70% από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Η ομάδα Ορθοδόξων Γυναικών ιδρύθηκε το 1992. Εξ αρχής έχει αναπτύξει σημαντικό έργο υπέρ των εν ανάγκη ευρισκομένων, διανέμοντας δέματα με τρόφιμα και ρουχισμό προερχόμενα από τις σημαντικές βοήθειες που έφταναν αρχικά από την Ελλάδα και την Κύπρο και στη συνέχεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.

Πνευματικές και κοινωνικές εκδηλώσεις

Οι εθελόντριες ορθόδοξες γυναίκες των Τιράνων τελούν με ζωντάνια και ενθουσιασμό τις πνευματικές και κοινωνικές δραστηριότητες που έχουν αναλάβει. Συνέρχονται στις καθιερωμένες συγκεντρώσεις τους κάθε Τετάρτη απόγευμα υπό την καθοδήγηση θεολόγων και πνευματικών πατέρων, συζητώντας μαζί τους σε ένα ευρύτερο κύκλο για θέματα που αφορούν στην πίστη. Για την προώθηση του λατρευτικού βίου, οι γυναίκες αναλαμβάνουν συχνά πρωτοβουλίες για αγρυπνίες, ειδικές ακολουθίες για άτομα με ειδικές ανάγκες, διοργανώνουν προσκυνηματικές εκδρομές και επισκέψεις σε ιερούς ναούς και μοναστήρια σε διάφορες περιοχές της χώρας, κ.τ.λ.

Κοινωνικές εκδηλώσεις διοργανώνονται σε σημαντικές κατευθύνσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κάθε εβδομάδα, οι εργαζόμενοι του Γραφείου υποδέχονται άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, τα οποία προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες: ορφανοί, ανάπηροι, περιθωριοποιημένοι, πάσχοντες από κατάθλιψη, επαίτες κ.ά. Κάθε μήνα, περισσότεροι από 400 συνάνθρωποί μας, βοηθούνται με τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα και χρήματα.

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί και στις επισκέψεις στους κατάκοιτους ασθενείς, καθώς και στις ηλικιωμένες ορθόδοξες μητέρες. Διαπιστώνοντας από κοντά τα πνευματικά και οικονομικά τους προβλήματα, έχει εξασφαλισθεί η βοήθεια της Εκκλησίας για την αντιμετώπισή τους.

Μια άλλη δραστηριότητα είναι οι επισκέψεις στο Σωφρονιστικό Κατάστημα 325 Τιράνων, οι οποίες πραγματοποιούνται από το 1998. Οι συναντήσεις με τους κρατουμένους λαμβάνουν χώρα δύο φορές το μήνα και κρατούν ζωντανό το πνεύμα του εθελοντισμού. Επισκέψεις πραγματοποιούνται και σε δύο στέγες ενηλίκων (άνδρες και γυναίκες) των αδελφών της Μητέρας Τερέζας, όπου διανέμονται φρούτα και γλυκά για 100 περίπου άτομα.

Έχουν διοργανωθεί επίσης και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και Αγάπες, με τη συμμετοχή ηλικιωμένων σε διάφορους χώρους της Εκκλησίας, όπως στο Πνευματικό Κέντρο “Θαβώρ” στα Τίρανα, καθώς και στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Δυρραχίου.

Δραστηριότητες των ορθοδόξων γυναικών κατά την πασχαλινή περίοδο

Την περίοδο της μεγάλης Σαρακοστής και εν όψει της εορτής του Πάσχα, οι ορθόδοξες γυναίκες διενεργούν ποικίλες πνευματικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Συμμετέχουν στις καθιερωμένες συναντήσεις κάθε Τετάρτη, στις προσευχές και τις ιερές ακολουθίες της Εκκλησίας, αφιερώνουν χρόνο στην εκμάθηση επιλεγμένων ύμνων και τροπαρίων για τον Αναστάντα Χριστό, συγκροτώντας έτσι μια μικρή χορωδία.

Μεταξύ των σημαντικότερων κοινωνικών υπηρεσιών κατά την πασχαλινή περίοδο είναι οι κατ’ οίκον ή σε νοσοκομεία, επισκέψεις σε ασθενείς. Οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι στεγάζονται στον Οίκο Ευγηρίας των αδελφών της Μητέρας Τερέζας εντάσσονται πάντα στο πλαίσιο της μέριμνας που επιδεικνύει η ομάδα ορθοδόξων γυναικών. Ο εκάστοτε κληρικός, ο οποίος συνοδεύει τις εθελόντριες, κοινωνεί τους ηλικιωμένους. Από τις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρουν οι ορθόδοξες γυναίκες για την εορτή του Πάσχα, λαμβάνουν βοήθεια 100 περίπου άτομα.

Μέσω της βοήθειας που προσφέρει η ενορία του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Τιράνων, συγκεντρώνεται ένα χρηματικό ποσό, το οποίο προορίζεται για το καθιερωμένο δείπνο, στο οποίο παρακάθονται 30 ηλικιωμένοι από τον Κρατικό Οίκο Ευγηρίας, το οποίο διοργανώνουν οι εθελόντριες γυναίκες της Εκκλησίας. Το δείπνο αρχίζει με την χαρμόσυνη είδηση “Χριστός Ανέστη!”. Επίσης, διανέμονται δέματα με τρόφιμα για 500 άτομα και φτωχές οικογένειες, αρρώστους, ορφανά, αστέγους, παράλυτους, τυφλούς, επαίτες κ.ά.

Ποικίλες δραστηριότητες εν όψει των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα φέρνουν πολλή χαρά όταν ο καθένας προσφέρει κάτι από τον εαυτό του. Αυτή η αρχή παραμένει πηγή εμπνεύσεως για τις εθελόντριες γυναίκες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διάφορες ενέργειες υπέρ των εν ανάγκη ευρισκομένων. Ο Δεκέμβριος ξεκινά με πλούσιο πνευματικό πρόγραμμα, του οποίου προηγείται η αγρυπνία (μια σειρά ιερών ακολουθιών που τελούνται τη νύχτα) στον Ιερό Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Τιράνων. Οι γυναίκες ετοιμάζουν τους άρτους και τα κόλλυβα. Η βιβλική μελέτη και οι εβδομαδιαίες συζητήσεις, υπό την καθοδήγηση των θεολόγων, είναι ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που επιδρά στη διεύρυνση των θεολογικών γνώσεων γύρω από την εορτή των Χριστουγέννων.

Μια άλλη διάσταση των δραστηριοτήτων των εθελοντριών γυναικών είναι η υποδόχη των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Τη συγκεκριμένη περίοδο, οι γυναίκες, συνοδευόμενες και από κληρικούς, επισκέπτονται 100 περίπου μοναχικούς υπερήλικες στα δύο ιεραποστολικά κέντρα των αδελφών της Μητέρας Τερέζας, διανέμοντάς τους γλυκά, απορρυπαντικά, ρουχισμό, τα οποία ετοιμάζονται και εξασφαλίζονται από τις ίδιες τις εθελόντριες γυναίκες.

Την ίδια περίοδο πραγματοποιούνται επισκέψεις και στα δύο σωφρονιστικά καταστήματα 325 και 313 στα Τίρανα, όπου διανέμονται 700 περίπου δέματα με γλυκά και ρουχισμό για όλους τους κρατουμένους. Την προσπάθεια αυτή ενισχύει σημαντικά και το φιλόπτωχο ταμείο των δύο ιερών ναών των Τιράνων.

Έκθεση με χειροποίητα έργα

Στο πλαίσιο της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, από το 2006, στην είσοδο του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, διοργανώνεται τριήμερη έκθεση. Τη διοργάνωσή της και τη διεύθυνση όλων των σταδίων λειτουργίας της αναλαμβάνει ο Σύνδεσμος Ορθοδόξων Γυναικών “Διάδοση της Αγάπης” Τιράνων, ο οποίος ετοιμάζει αρχικά τις ανακοινώσεις, με τις οποίες οι πιστοί καλούνται να προσφέρουν τη βοήθειά τους με την αγορά εκκλησιαστικών ειδών.

Τα έσοδα από την έκθεση προορίζονται για δωρεά εν όψει του Πάσχα για τα παιδιά του “Ορθόδοξου Σπιτιού Ελπίδος” Αγίου Βλασίου, πλησίον του Δυρραχίου. Οι γυναίκες προσφέρουν διάφορα εργόχειρα, όπως πλεκτούς σταυρούς, πουλόβερ για μωρά, κασκόλ, κάλτσες, κεντήματα με βελονάκι κ.τ.λ., καθώς και διάφορα είδη μαρμελάδας, γλυκά και σπανακόπιτες. Στην έκθεση παρουσιάζονται και άλλα εκκλησιαστικά είδη, όπως κάρτες με την εικόνα του Ευαγγελισμού, ξύλινες και χάρτινες εικόνες, σταυροί, κομποσκοίνια κ.τ.λ.

Εκ του ιστοτόπου της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας – «Ορθόδοξες Γυναίκες»

https://www.orthodoxianewsagency.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon