Προσδίδοντας ρόλο στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 22/08/2019 13:59 Τελευταία Ενημέρωση: 23/08/2019 13:37 Από: Tachydromos

Μπορεί η αντιπολίτευση στην Αλβανία να αναζητά παράγοντες που τοποθετούνται κατά της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών του Ράμα. Τα κριτήρια των ΜΜΕ ωστόσο είναι διαφορετικά και οδηγούν καλύτερα στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει απήχηση στην αλβανική κοινωνία και οι θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης μπορούν να παίξουν ένα ρόλο στη διαμόρφωση των εσωτερικών ζητημάτων της Αλβανίας. Τούτο εκούσια ή ακούσια είναι απόρροια και των πρόσφατων τοποθετήσεων τόσο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κ. Μητσοτάκη όσο και του ΥπΕξ κ. Νικολάου Δένδια, που στην ουσία αφορούσαν στην ΕΕΜ αλλά που εν τούτοις μετατράπηκαν σε βασικό θέμα των αλβανικών έντυπων, ηλεκτρονικών ΜΜΕ ή των εναλλακτικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Δεδομένου ότι την περίοδο αυτή στην Αλβανία και σε διάφορες γεωγραφικές της περιοχής βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες πολίτες της που ωστόσο μονιμότερα ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, η επιστολή του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη προς την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ καθώς και απάντηση του ΥπΕξ σε ερώτηση έλληνα βουλευτή για την υπόθεση του δολοφονημένου απ’ τις δυνάμεις ασφαλείας της Αλβανίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, απασχολεί ευρύτατα την ενημέρωση και την πολιτική ανάλυση. Εκείνο που στοχεύουν προφανώς είναι η διαμόρφωση μεταξύ αυτών των πολιτών θέσης κατά της παρούσας διακυβέρνησης στην Αλβανία με την διασύνδεση ότι δεν δύναται να προχωρήσει σχέσεις με την Ελλάδα και επί το πλείστον με την ΕΕ απ’ την οποία αναμένει η Αλβανία την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Για τα προσκείμενα στην αντιπολίτευση ΜΜΕ η αναφορά είναι στο σημείο εκείνο της τυπικής επιστολής Μητσοτάκη προς τον Πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ όπου αποσαφηνίζει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα επιμείνει έντονα στον όρο της προόδου ζητημάτων που άπτονται στην εφαρμογή δικαιωμάτων και καλύτερη πρακτική αντιμετώπιση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας προκειμένου η Ελλάδα συνηγορήσει ώστε η Αλβανία λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ούτε λίγο, ούτε πολύ τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ κάνουν λόγο για επιφυλάξεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ώστε να υπάρξει εξέλιξη στο πεδίο αυτό με την σημερινή κυβέρνηση Ράμα στην Αλβανία.

Ανάλογη είναι και η δημόσια διαχείριση της απάντησης Δένδια σε ότι αφορά στη θέση Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την καθυστέρηση έκδοσης πορίσματος Εισαγγελικών αρχών Αλβανίας για τη δολοφονία Κατσίφα. Το θέμα αποτελεί βασική είδηση στα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας που παρουσιάζεται με τρόπο τέτοιο και πάλι ότι η διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο τέλμα και ότι δεν είναι εύκολο εγχείρημα για το Ράμα να εξασφαλίσει σύντομα θεαματικές εξελίξεις που θα προσφέρουν έδαφος προσέγγισης με την Αθήνα.

Η ευρεία αυτή παρουσίαση και σχολιασμός των τοποθετήσεων επί των ελληνοαλβανικών της Αθήνας δεν έχει σχέση μόνο με το γεγονός ότι το θέρος στερεί στα ΜΜΕ ειδήσεις άρα μετατρέπονται σε θέμα και ασήμαντα γεγονότα. Απεναντίας καταδεικνύει την επιρροή που η θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης έχουν στην αλβανική κοινωνία μέσα απ’ το τεράστιο φάσμα των ανθρώπινων σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Εξ άλλου και σε ανάλογες άλλες περιπτώσεις πολιτικών σύνθετων καταστάσεων στην Αλβανία η διαφορά στη ζυγαριά έχει επέλθει και ερμηνεύοντας δηλώσεις και τοποθετήσεις ελλήνων αξιωματούχων. Η καλύτερη χρήση της επιρροής αυτής έγινε κατά τις εκλογές του Ιούνη 2005 όταν μεταδόθηκε μεσημεριάτικα και ξεπερνώντας κανόνες δεοντολογίας είδηση ότι ήδη ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τηλεφώνησε τον Σ. Μπερίσα για να τον συγχαρεί για τη νίκη. Η ψηφοφορία συνεχίζονταν και προφανώς τηλέφωνο δεν είχε γίνει αλλά η «είδηση» έκανε τη δουλειά της και εν πολλοίς προσδιόρισε την έκβαση των εκλογών…

Η Αθήνα τόσο λόγω του ενδιαφέροντος της για τον γηγενή ελληνισμό που ζει στην Αλβανία, της πολιτικής της για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων και την εξασφάλιση της πορείας διασύνδεσης τους με την ΕΕ αλλά και για ένα πολύ πρακτικό λόγο αυτόν του κόστους που θα είχε άμεσα για εκείνη ένας εκτροχιασμός της κατάστασης στο εσωτερικό της Αλβανίας, δύναται διαδραματίσει ρόλο. Προφανώς με προσοχή και ειδικά έχοντας αποσαφηνίσει τι ακριβώς θα ανέμενε από μια πιο ενεργή ανάμειξη. Εξ άλλου το παρελθόν έχει να δείξει και ανάλογες απογοητεύσεις και αθετήσεις συμφωνημένων.

Εν πάση περιπτώσει η Αθήνα θέλοντας ή μη έχει ήδη περιέλθει ως προϊόν προς χρήση στην ενημέρωση, την πολιτική ανάλυση και την προσπάθεια αμφότερων των πολιτικών στρατοπέδων να ερμηνεύσουν τη στάση της στα ελληνοαλβανικά προσδοκώντας τα ανάλογα ερείσματα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon