Στις φλόγες το Γαρδικάκι. Κινδυνεύουν κι άλλα χωριά

Δημοσιεύθηκε: 29/08/2019 18:35 Τελευταία Ενημέρωση: 31/08/2019 20:01 Από: Tachydromos

Η φωτιά που μαίνεται στις περιοχές γύρω απ το Δέλβηνο ήδη έχουν περικυκλώσει τις ελληνικές κοινότητες Γαρδικακίου, Πετσάς, Σιρακάτες καθώς και πλησιάζουν στα χωριά Βραηλάτες και Κώσταρι.

Τα αλβανικά κανάλια μιλούν για καμμένα σπίτια στο Γαρδικάκι και κάνουν λόγο για 3-8 κατεστραμένα σπίτια. Οι κάτοικοι του χωριού έχουν ήδη απομακρυνθεί. Οι φωτιές απειλούν επίσης κτηνοτροφικές ποίμνες κι εγκαταστάσεις.

Περιττό ν αναφερθεί ότι έχουν κατακαεί εκατοντάδες στρέμματα δάσους τμήμα του Δρυμού του Γαλανού Μάτι.

Οι δυνάμεις των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της περιοχής δεν ςχουν καταφέρει να ελέγξουν την πυρκαγιά ελλε7ψει μέσων κι ειδικά εναέριων.

Ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές στα Τίρανα από χθες ολιγορούν δώσουν σχετικό σήμα κι άδεια ώστε μέσα υπτάμμενα και χερσαία από Ελλάδα εισέλθουν και συνδράμουν. Απεναντίας από πρωί σήμερα διαρρέουν στον τύπο ότι η φωτιά έσβησε κατόπιν επιχείρησης ανδρών του αλβανικού στρατού.

Ελληνικές αρχές εξέφρασαν ετοιμότητα όπως και προηγούμενα χρόνια όπως σπεύσουν και βοηθήσουν ωστόσο όμως απαιτούνται τα ενδεικνυόμενα διακρατικά βήματα. Οι διπλωματικές αρχές σε Αργυρόκαστρο και Τίρανα διαβεβαίωσαν προς τούτο τοπικές αρχές και παράγοντες της ΕΕΜ που επικοινώνησαν.

Πρόπερσι σε ανάλογη δύσκολη κατάσταση στη Δερόπολη το κλιμάκιο που ήρθε από Ιωάννινα είχε καταλυτικό ρόλο ώστε ν αποφεχθούν ζημιές σε χωριά, μοναστήρια και κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon