Ο μικρός κοσοβάρος ΥπΕξ για την ΕΕΜ

Δημοσιεύθηκε: 17/09/2019 16:06 Τελευταία Ενημέρωση: 19/09/2019 12:13 Από: Tachydromos

Ο τελών χρέη Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Γκεντ Τσάκαϊ, μίλησε σήμερα ενώπιων της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένταξης της Βουλής αναφορικά με την πορεία και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Ράμα ώστε τον Οκτώβριο η χώρα λάβει πρόσκληση και ημερομηνία έναρξης διαδικασιών διαπραγμάτευσης για ένταξη. Παρά την προσπάθεια του Υπουργού (πρόκειται για το πουλέν του Πρωθυπουργού που τον έχει χρήσει υπουργού παραβαίνοντας συνταγματικές προβλέψεις και κάθε προηγούμενο) ώστε να παρουσιάσει ρόδινα τα πράγματα, στην ουσία πρόκειται για μια υπόθεση καθόλου εύκολη.

Τούτο δεδομένου ότι κυβερνήσεις όπως της Γαλλίας και της Ολλανδίας έχουν καταστήσεις σαφές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν ενδείκνυται η Αλβανία να πάρει πρόσκληση.

Ο ΥπΕξ επέμεινε στην Έκθεση της Κομισιόν προ εξαμήνου που συνιστούσε ώστε σε Αλβανία και Σκόπια δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών, αδυνατώντας όμως να ερμηνεύσει τους δισταγμούς των ανά χώρα κυβερνήσεων που θέτουν επιπρόσθετους όρους και προϋποθέσεις ώστε να ανοίξουν σχετικό θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ στα μέσα του επόμενου μήνα. Εξ άλλου το κλίμα που αντιμετώπισε ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Έντι Ράμα στην Καγκελαρία την προηγούμενο εβδομάδα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό. Ο Τσάκαϊ επέμεινε στη στερεότυπη θέση της κυβερνήσεως του ότι έχουν εκπληρωθεί οι πέντε όροι του προηγούμενου κειμένου συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, άρα όπως ο μέντορας του Ράμα διατείνεται έντονα και δημόσια η μπάλα είναι πλέον στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών χωρών. Επί το πλείστον με κάθε ευκαιρία ο Ράμα κατά τα μαθήματα του Ερνοτγάν επιμένει ότι οι ευρωπαίοι είναι διστακτικοί έναντι της Αλβανίας λόγω της μουσουλμανικής πλειοψηφίας του λαού της. Προκαλεί έτσι τον ευρωσκεπτικισμό στην κοινή γνώμη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το πουλέν του, ο μικρός κοσοβάρος Υπουργός Εξωτερικών. Σε ανήσυχο ερώτημα βουλευτή της αντιπολίτευσης σήμερα στην Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένταξης, σχετικά με μεταβολή θέσης της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία δια στόματος Πρωθυπουργού διαμήνυσε ότι δεν προτίθεται να συναινέσει τον Οκτώβριο εάν δεν προκύψουν πρακτικά βήματα στην αντιμετώπιση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ο Τσάκαϊ απάντησε ότι εμείς έχουμε ολοκληρώσει με τους όρους. Το μέτρο βέβαια το κρατάει το αφεντικό του και κρίνει εάν έχουν εκπληρωθεί ή όχι τα προαπαιτούμενα. Εν πάση περιπτώσει ήταν ακόμη πιο προκλητικός δηλώνοντας ότι δεν δύναται να αναλύσει και παραμείνει στις σκοπιμότητες κάθε αρχηγού κράτους και εν προκειμένου του Έλληνα Πρωθυπουργού, εκείνο που αυτός γνωρίζει είναι ότι η κατάσταση της ΕΕΜ είναι πολύ ξεκάθαρη και δημόσια!!!

Αυτό ακριβώς είναι που απασχολεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την ίδια την ΕΕΜ: η κατάσταση είναι ξεκάθαρη και δραματικά ανησυχητική. Η κυβέρνηση Ράμα όχι απλά δεν λαμβάνει μέριμνα ειλικρινούς προσέγγισης των προβλημάτων και εξεύρεσης αποδεκτών λύσεων αλλά προκλητικά προβαίνει σε ακόμη πιο παραβατικές συμπεριφορές. Η Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης εξ άλλου είναι ότι πιο αναλυτικό κείμενο για το πώς έχει η κατάσταση. Αποτελεί τον καθρέπτη στον οποίο πρέπει να καθίσει ο Γκεντ Τσάκαϊ πριν μιλήσει δημόσια.

Δύο τουλάχιστον στοιχεία προκύπτουν στο μεσοδιάστημα της σημερινής του τοποθέτησης και των δηλώσεων στη ΔΕΘ του Έλληνα Πρωθυπουργού και που τον αφήνουν απολύτως εκτεθειμένο.

Ενώ ο κ. Μητσοτάκης αποσαφηνίζει ότι θέλει ο ίδιος να διαπιστώσει πρακτική πρόοδο και στα δικαιώματα στην περιουσία των μελών της ΕΕΜ ο κ. Ράμα προχωράει ακάθεκτα την νομοθεσία για επαναδήμευση των ακίνητων μελών της ΕΕΜ, μονών και ενοριών στην παράκτια περιοχή Χιμάρας – Αγ. Σαράντα. ΜΜΕ προσκείμενα στην αντιπολίτευση επεσήμαναν χθες ότι με την επιμονή στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που είχε την ευκαιρία εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το είχε επιστρέψει για επανεξέταση ως αντισυνταγματικό, να το κρατήσει για κάποιο διάστημα, εκείνος χθες το ξαναπέρασε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Ράμα στέλνει όσο πιο προκλητικό γίνεται μήνυμα στον Έλληνα ομόλογο του πριν τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Ας μην διαφεύγει ότι το εν λόγω θέμα είναι εγγεγραμμένο και στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο διότι εμπεριέχεται στα συμπεράσματα πρόσφατου Συμβουλίου Εξωτερικών της ΕΕ αλλά και θέσεων που έχουν διατυπωθεί στην Ευρωβουλή με σχετικές παρεμβάσεις και επερωτήσεις.

Το δεύτερο αφορά στο φαινόμενο της χαμηλής τάσης πολιτικής ξεριζωμού για τα μέλη και τις κοινότητες της ΕΕΜ. Η έλλειψη κρατικής μέριμνας για τις υποδομές και η οικονομική δυσπραγία που πλήτει τις περιοχές της υπαίθρου απομακρύνει απ’ τις πατρογονικές εστίες όλο και περισσότερους Έλληνες. Ρεπορτάζ της Φωνής της Αμερικής στην Αλβανική χθες έφερε στο φως τη δραματική δημογραφική κατάσταση στην κοινότητα του Αντών Πότσι, αμιγώς κατοικούμενη από Ελληνόβλαχους. Ενώ ήταν υπόδειγμα κοινοτικής οργάνωσης και οικογενειακής οικονομίας σήμερα το χωριό έχει σχεδόν ερειπώσει…

Για τον Τσάκαϊ και το Ράμα εάν δεν επαρκεί η Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις παραβιάσεις της Σύμβασης Πλαίσιο Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων, ούτε αυτές οι τοποθετήσεις της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, τουλάχιστον ας εστιάσουν στα ρεπορτάζ και αναλύσεις των εγχώριων ΜΜΕ.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon