Συνωμοτικά και παρεπόμενα

Δημοσιεύθηκε: 30/09/2019 15:53 Τελευταία Ενημέρωση: 01/10/2019 13:18 Από: Tachydromos

Πρόκειται για τέτοια γελοιότητα και έκπτωση επιχειρημάτων που δεν θα άξιζε καν ο σχολιασμός. Επειδή όμως συνεχίζονται διαρκώς και σε χρόνο και προέρχονται από άτομο ευρείας επιρροής στα πολιτικά και δημόσια πράγματα της χώρας, όπως ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, και με πολλούς επί το πλείστον ανθρώπους που ακολουθούν τις αναρτήσεις του στον προσωπικό λογαριασμό στο Face book, πρέπει να αναφερθούν ορισμένα ζητήματα.

Συγκεκριμένα προχθές εκ νέου αναφέρθηκε σε σενάριο στρατολόγησης το 1990-91 από μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Με μια νοοτροπία και «μυστήριο» του μπολσεβίκικου συνωμοτικού τρόπου σκέψης προσδίδει και «εγγυρότητα» καθότι γράφει ότι ο ταγματάρχης των υπηρεσιών είχε ενδυθεί ιερέας για να έρθει σε επαφή στην Κέρκυρα και να μυήσει τον επισκέπτη σε συγγενικά πρόσωπα, τότε Ράμα. Μπορεί τέτοια γελοία κείμενα να εξυπηρετούν την μικροπολιτική σκοπιμότητα του κ. Μπερίσα ωστόσο όμως έχουν τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην κοινή γνώμη και το ζητούμενο της καλλιέργειας σχέσεων καλής εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και κρατών…

Αλήθεια τα πιστεύει αυτά ο πρώην Πρωθυπουργός; Το πλαίσιο βέβαια που τα τοποθετεί έχουν σχέση με άλλες αναλύσεις του εξίσου επικίνδυνες όπως ότι κατά τις διαπραγματεύσεις το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των κυβερνήσεων δήθεν υπήρχαν και συζητήσεις για αλλαγή καθεστώτος συνόρων με εδάφη της αλβανική επικρατείας να δίδονται στην Ελλάδα…

Πρόκειται για κατάντια πολιτικής ανάγκης προφανώς που δεν επιτρέπονται σε έναν πολιτικό άνδρα του διαμετρήματος του κ. Μπερίσα ο οποίος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από πρώτο χέρι τις θέσεις της Ελλάδας για το σεβασμό των συνόρων και την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Είναι εξ άλλου εκείνος που διαπραγματεύτηκε κι υπέγραψε το Σύμφωνο Φιλίας και καλής Γειτονίας Αλβανίας – Ελλάδας καθώς επίσης και την Διακρατική Συμφωνία ορισμού των θαλασσίων ορίων μεταξύ των δύο χωρών.

Τι έχει αλλάξει κι αρχίζει να πιστεύει ότι η Ελλάδα συνωμοτεί; Έχει αίσθηση και συνείδηση περί των αρνητικότατων αποριών στην κοινή γνώμη η οποία έτσι κι αλλιώς έχει βομβαρδιστεί επί δεκαετίες από θεωρίες αντιαλβανικής δράσης της Ελλάδας; Εξ άλλου το γεγονός της κοινής μετοχής των δύο εθνών στο ΝΑΤΟ και η προετοιμασία για συμβίωση στην ΕΕ, δυστυχώς ένεκεν και χειρονομιών όπως η ειρημένη του κ. Μπερίσα καθόλου δεν έχει θεραπευτεί απ’ τα δηλητήρια ανάλογης φύσης.

Και οι αναρτήσεις του κ. Μπερίσα δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε την καχυποψία και προκαταλήψεις που διαχέουν εις βάρος της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και των μελών της. Συγκεκριμένα έχει συνηθίσει οσάκις αναλύει θέσεις του Έντι Ράμα για εθνική πολιτική και εξωτερικά ζητήματα να τον αποκαλεί ως Ζωγράφο δεύτερο ή κατ επανάληψη Ζωγράφο. Η κομουνιστική και εθνικιστική προπαγάνδα προσεγγίζοντας με ένα στατικό τρόπο την ιστορία έχει στιγματίσει τον Ζωγράφο Γεώργιο για την δράση του την περίοδο 1913-14.

Εκ τότε προφανώς έχουν περάσει πολλά χρόνια και τόσο περισσότερο έχουν μεσολαβήσει πολλά και ουσιαστικής διαφοράς πολιτικά γεγονότα. Τι θέλει να πει ο κ. Μπερίσα παίζοντας το δήθεν αδαής επί των θεμάτων; Με την πείρα που έχει προφανώς αντιλαμβάνεται ότι γράφοντας έτσι αφήνει υπονοούμενο ότι υπάρχει μια σχετική ατζέντα τεμαχισμού της αλβανικής επικράτειας και ως εκ τούτου δικαιολογείται το στερεότυπο που αντιμετωπίζει όλο καχυποψίες την ΕΕΜ. Μισαλλοδοξία δεν τελευταία ανάλυση διαχέει και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Αλλιώς θα μπορούσε εάν όχι να τον μηνύσει κανείς, να τον χαρακτηρίσει ως άνθρωπο που διαχέει αντιλήψεις ρατσισμού και ξενοφοβίας εις βάρος μιας ευάλωτης κοινότητας όπως είναι αυτή των Ελλήνων στην Αλβανία.

Μπορεί στον πολιτικό αγώνα να ανέχονται και τα κτυπήματα κάτω απ’ τη μέση στην Αλβανία ειδικά και σε ότι αφορά στο Ράμα που έτσι κι αλλιώς είναι μάστορας της τεχνικής αυτής πολέμου. Εκείνος εξ άλλου ξεκίνησε πρώτος το χορό προ ετών όταν γέμισε με τα στρατιωτάκια του τα υποταγμένα κανάλια κι εφημερίδες, τη βοηθεία των Τούρκων προφανή, ώστε να κατηγορήσει το Μπερίσα ότι «χάρισε» στην Ελλάδα 272 τετραγωνικά χιλιόμετρα «αλβανική θάλασσα» και να τη θεωρήσει πράξη εθνικής προδοσίας.

Εν τούτοις όμως δεν υπάρχει λογική ώστε να συνεχίζει κανείς το βιολί των «στρατολογήσεων πολιτικού προσωπικού απ’ τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών» και άλλο τόσο αναβίωση του Ζωγράφου. Ο Ράμα δεν έχει τίποτε κοινό με ένα ευεργέτη όπως ο Χρηστάκης Ζωγράφος που με έξοδα και κόπους του μετέφερε παιδεία και πρόοδο σε μέρη που υπέφεραν των Οθωμανικό σκοταδισμό. Η δε ιστορία της εποχής που οι Χριστιανοί αναζητούσαν ένα συγκεκριμένο καθεστώς προστασίας σ’ αυτά τα μέρη όταν οι Οθωμανοί έφευγαν και το κράτος της Αλβανίας ήταν μια υπόθεση, επίσης δεν έχει καμιά σχέση με τα σημερινά δεδομένα της Ευρωπαϊκής συμβιώσεως και κοινής πορείας…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon