Με τα… καλάσνικοφ, οι «εγγραφές» περιουσιών στο Κτηματολόγιο Αυλώνα

Δημοσιεύθηκε: 10/10/2019 22:51 Τελευταία Ενημέρωση: 10/10/2019 22:51 Από: Tachydromos

Τι αναφέρουν τα αλβανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης

Ένα από τα κύρια θέματα της ημερήσιας ατζέντας των αλβανικών ΜΜΕ αποτελεί το περιουσιακό ζήτημα που ταλανίζει ολόκληρη την επικράτεια. Παρά ταύτα, τα όσα συμβαίνουν στο Κτηματολόγιο Αυλώνα, καθώς εκεί υπάγονται παραθαλάσσιες περιοχές απαράμιλλης ομορφιάς και υψηλού επενδυτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, είναι μοναδικά.

Παρά το γεγονός ότι δημοσιογράφοι, σύσσωμο το αντιπολιτευτικό τόξο, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, επιχειρηματίες εγγράφουν τις περιουσίες που τους ενδιαφέρουν ή που τις έχουν ήδη σφετεριστεί (και που ανήκουν στην πλειοψηφία σε Έλληνες μειονοτικούς) με τη δύναμη της πυγμής, ενίοτε των όπλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρηματίας από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, έχει εισβάλει τρεις φορές συνοδεία ενόπλων, στα γραφεία του Κτηματολογίου της Αυλώνα, προκειμένου να εκβιάσει τους αρμόδιους για την εγγραφή επιφάνειας γης, όπου έχει ήδη κατασκευάσει και λειτουργεί τουριστική επιχείρηση. Η γη αυτή ανήκει σε οικογένεια της ελληνικής μειονότητας, η οποία το έχει αποδείξει στα δικαστήρια και έχει μιλήσει σχετικά στα ΜΜΕ. Συμμορίες με μαφιόζικες μεθόδους λυμαίνονται τη γη της περιοχής, καθώς είναι υψηλής επενδυτικής αξίας, και δεδομένου ότι ελέγχουν τους μηχανισμούς εκδόσεως αδειών οικοδομήσεως, «εγγράφουν» τις περιουσίες στο όνομά τους υπό το κράτος απειλών και εκφοβισμών.

Στο Κτηματολόγιο Αυλώνα, σύμφωνα με το tachydromos.org, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες έχουν αλλάξει τρεις διευθυντές, ενώ μόλις χθες παραιτήθηκε η τρίτη. Παράλληλα, έχουν παραιτηθεί νομικοί σύμβουλοι και τοπογράφοι της υπηρεσίας υπό καθεστώς τρομοκρατίας, δίχως να τολμούν να επικαλεστούν τον παραμικρό λόγο.

Όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι τα ανθρώπινα και περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας αποτελούν ένα από τα βασικά κριτήρια τα οποία πρέπει να πληροί η χώρα προκειμένου να λάβει το πράσινο φως για έναρξη προενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά και οι θεσμοί και οι υπηρεσίες της Ε.Ε., ώστε να γίνει ορθή και αποτελεσματική απορρόφηση κονδυλίου ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκριθεί για τον εκσυγχρονισμό της Κρατικής Αρχής Κτηματολογίου της Αλβανίας.

Το θέμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά, καθώς στο νομό Αυλώνα υπάγονται περιοχές που διαβιούν κατά πλειονότητα μέλη της ελληνικής μειονότητας, -όπως η ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας-, και των οποίων οι πατρικές περιουσίες έχουν γίνει στόχος για ξενόφερτους «επενδυτές».

Ειρήνη Γεωργίου

https://lawandorder.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon