Η αλληλεγγύη απ’ τον «εχθρό»

Δημοσιεύθηκε: 27/11/2019 13:14 Τελευταία Ενημέρωση: 28/11/2019 09:19 Από: Tachydromos

Ο μεγάλος σεισμός που έπληξε το Δυρράχιο και όλη την ευρύτερη περιοχή στα παράλια της Αδριατικής, ανέδειξε εκτός των άλλων και την αλληλεγγύη του ελληνικού έθνους προς την Αλβανία και τον αλβανικό λαό. Βασικό χαρακτηριστικό των Ελλήνων και ασυναγώνιστο όπλο τους στο διάβα της ιστορίας. Που εν τούτοις και πάνω σε εντελώς σαθρές βάσεις προπαγανδιστικός μηχανισμός και ουκ ολίγες φορές συνειδητή συμμετοχή της πολιτικής τάξης στην Αλβανία, θέλησαν να διαστρεβλώσουν. Αποτέλεσμα τούτου διάφορες δημοσκοπήσεις και σε διαφορετικές περιόδους να φωτογραφίζουν του Έλληνες και τον Ελληνικό λαό ως ένα «βασικό εχθρό» των Αλβανών.

Ήρθε όμως ο σεισμός με τις τραγικές συνέπειες του να αποδείξει το εντελώς αλλιώτικο…

Είναι συγκινητικά και θέλουν όχι απλώς αποθήκευση αλλά και επεξεργασία τα σχόλια αλβανών πολιτών που ζουν στην Ελλάδα ή έζησαν εκεί για μεγάλα διαστήματα, οι οποίοι γράφουν στη χθεσινή πρωινή κιόλας ανάρτηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αποχαιρετούσε στην αναχώρηση τους για την Αλβανία τους άνδρες της ΕΜΑΚ. Δεν είναι ζήτημα δημόσιας εικόνας ή κάποιας χειρονομίας εντυπωσιασμού από πλευράς του Έλληνα Πρωθυπουργού και του συνόλου του κρατικού μηχανισμού. Για τον Έλληνα και την Ελλάδα αυτό ήταν το εντελώς αυτονόητο. Και οι απλοί άνθρωποι δείχνουν να καταλαβαίνουν καλύτερα απ’ την κυβέρνηση τους, απ’ τα ΜΜΕ που τους δηλητηριάζουν καθημερινά και κυρίως ξέρουν να εκφράζουν πολύ πιο γνήσια και εγκάρδια την ευγνωμοσύνη.

Για μας, τους Έλληνες που ζούμε στην Αλβανία, ένας λόγος ακόμη υπερηφάνειας. Η Κυβέρνηση της Ελλάδας έδειξε χθες πιο έτοιμη ακόμη και απ’ τον αλβανικό κρατικό μηχανισμό να κινηθεί προς βοήθεια και συμπαράσταση. Επί το πλείστον ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έσπευσε με απόλυτα ανθρωπιστικά κίνητρα να βρεθεί στην πρώτη γραμμή που δίνονταν η μάχη για τη διάσωση επιζώντων απ’ τον φονικό σεισμό.

Περήφανοι και για το λόγο του υψηλού επιπέδου που αποδεικνύουν στην επιχείρηση οι άνδρες και εμπειρογνώμονες της ΕΜΑΚ. Ένα επίπεδο που αποτελεί μαζί με όλους τους άλλους τομείς πλεονέκτημα για την Πατρίδα και επί το πλείστον ωφέλιμα χάριν της Ελληνικής γνωστής διάθεσης για προσφορά και του Ελληνικού φιλότιμου, για όλη την περιοχή των Βαλκανίων και τους λαούς της.

Η Ελληνική Κυβέρνηση χθες και όλες τις μέρες στη συνέχεια έδειξε αυτή τη γενναιοδωρία και την υπευθυνότητα. Οι άνδρες των συνεργείων διάσωσης απ’ την Ελλάδα δεν νικούν από χθες μόνο το θάνατο. Κέρδισαν τις εντυπώσεις και νίκησαν τα μειδιάματα της καθημερινής κακομοιριάς των αλβανικών ΜΜΕ. Τα ρεπορτάζ είναι υποχρεωμένα να ομολογούν όχι απλά ότι οι Έλληνες διαθέτουν υψηλότερο επίπεδο τεχνογνωσίας, αλλά με διάθεση εκτελούν το καθήκον τους. Έχουν ήδη ανασύρει τόσους εγκλωβισμένους στα ερείπια, έχουν χαρίσει ήδη τόσα χαμόγελα ζωής σε περιοχές που ούτε είχαν φανταστεί ότι θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Είναι οι πραγματικοί ήρωες αυτής της τραγικής στιγμής της ιστορίας.

Τα ρεπορτάζ θα συνεχίσουν να προσθέτουν λεπτομέρειες και νέα ευχάριστα απ’ αυτά που συμβαίνουν στον γνωστό για τους Έλληνες Κόλπο του Δυρραχίου.

Εκείνο όμως που θα μείνει είναι η ταχύτητα με την οποία αντίδρασε το Ελληνικό έθνος για να βρεθεί δίπλα στον λαό της Αλβανίας. Όχι με μερικές ακόμη κουβέρτες ή τρόφιμα αλλά με μια φυσική παρουσία ζωντανή και εκφραστική…

Στο πρόσωπο του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νικόλαου Δένδια, καθώς μιλάει με την αλβανική πολιτική ηγεσία και κυρίως απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο, είναι όλοι μαζί οι Έλληνες. Με πόνο για το τι συνέβη αλλά και με χαμόγελο αισιοδοξίας ότι όλοι μαζί θα βοηθήσουμε να ξεπεραστεί η ατμόσφαιρα των ημερών, η θλίψη, και να βρεθούν για τη διαχείριση της κατάστασης.

Εξ άλλου η Ελλάδα δια του ΥπΕξ προσφέρθηκε να βοηθήσει την Αλβανία ώστε να προκληθεί η απαραίτητη ευαισθησία και να τεθεί σε κίνηση ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Κατά σύμπτωση ένας άλλο Έλληνας, απ’ την Κύπρο, είναι ο αρμόδιος Επίτροπος.

Κυρίως όμως μιλούν με την προσφορά τους οι άνδρες των ΕΜΑΚ που συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς ωράριο για να απεγκλωβίσουν στα συντρίμμια του σεισμού. Αυτοί ενώ στην ουσία εκτελούν το καθήκον τους, ακούσια ίσως προσφέρουν ότι πολύτιμο στο να απορριφθούν τα ψέματα που σε ξένοιαστες μέρες στήνει η προπαγάνδα των Τιράνων.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon