Σεισμός Αλβανία: Οι ιστορίες ανθρώπων που χάθηκαν κάτω από τα ερείπια

Δημοσιεύθηκε: 30/11/2019 12:17 Τελευταία Ενημέρωση: 30/11/2019 12:17 Από: Tachydromos

Οικογένειες ξεκληρίστηκαν και όνειρα χάθηκαν, στα ερείπια που άφησε πίσω του την περασμένη Τρίτη, ο φονικός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία - Λίγα δευτερόλεπτα, ήταν αρκετά για να σωριαστούν σαν τραπουλόχαρτα δεκάδες συγκροτήματα στο Δυρράχιο και στα περίχωρα των Τιράνων παρασύροντας στο θάνατο 50 άτομα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά ηλικίας από 3-8 ετών και 17 γυναίκες

Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που σημειώθηκε στη χώρα από το 1979, σε μια περιοχή που -αξίζει να σημειωθεί- η αυθαίρετη δόμηση χτυπάει … «κόκκινο».

Η Αλβανία συνεχίζει να μετράει τις «πληγές» που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός, μαζί με τους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν για πάντα κάτω από τα ερείπια, πολυκατοικιών και ξενοδοχείων που κτίστηκαν αυθαίρετα, χωρίς άδειες δόμησης και κατάλληλες προδιαγραφές, με την ανοχή των Αρχών. Δυρράχιο και Τίρανα γέμισαν τις τελευταίες μέρες με δεκάδες κηδειόχαρτα, με φωτογραφίες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Κάθε φωτογραφία και μια τραγική ιστορία καθημερινών ανθρώπων, που χάθηκαν άδικα και βίαια.

Η σύντροφος του υιού Ράμα

Η 24χρονη Κρίστι Ρέτσι, ήταν φοιτήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου των Τιράνων και ήθελε ν’ ακολουθήσει την ειδικότητα της δερματολόγου Έχασε τη ζωή της στα ερείπια ενός 6όροφου κτιρίου που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, μαζί με τους γονείς της και τον αδελφό της. Η άτυχη κοπέλα διατηρούσε τα τελευταία χρόνια δεσμό με τον Γκρέγκορ Ράμα, γιό του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος δημοσιοποίησε τον χαμό της μέσω social media. Το θύμα ήταν πρώτη ξαδέλφη της γνωστής τραγουδίστριας Έβι Ρέτσι.

Θα έσβηνε τα κεράκια των γενεθλίων του…

Η 24χρονη Κρίστι Ρέτσι, ήταν φοιτήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου των Τιράνων και ήθελε ν’ ακολουθήσει την ειδικότητα της δερματολόγου Έχασε τη ζωή της στα ερείπια ενός 6όροφου κτιρίου που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, μαζί με τους γονείς της και τον αδελφό της. Η άτυχη κοπέλα διατηρούσε τα τελευταία χρόνια δεσμό με τον Γκρέγκορ Ράμα, γιό του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος δημοσιοποίησε τον χαμό της μέσω social media. Το θύμα ήταν πρώτη ξαδέλφη της γνωστής τραγουδίστριας Έβι Ρέτσι.

Θα έσβηνε τα κεράκια των γενεθλίων του…

Σχεδίαζαν το γάμο τους, αλλά τους πρόλαβε ο σεισμός. Ο Αλμίρ Καρά και η αρραβωνιαστικιά του Στέλα Καρά, έχασαν τη ζωή τους με ακόμη πέντε μέλη της οικογένειας Καρα που διέμεναν στο ίδιο συγκρότημα. Πριν από δύο χρόνια η άτυχη Στέλα είχε χάσει τον πατέρα της. Η ίδια είχε μετακομίσει από την ιδιαίτερη πατρίδα της Κορυτσά, στο Θουμάνι μετά τους αρραβώνες της με τον άτυχο Αλμίρ, σχεδιάζοντας τον επικείμενο γάμο τους.

Αγκαλιά με την 8χρονη κόρη της...

Ανασύρθηκε και διακομίστηκε βαριά τραυματισμένη στο νοσοκομείο, αλλά τελικά υπέκυψε. Η 30χρονη ζωγράφος Ντιένα Μέσε, είναι ακόμη ένα θύμα του φονικού σεισμού, όταν κατέρρευσε η 6όροφη πολυκατοικία που διέμενε στο Δυρράχιο. Νωρίτερα νεκρή ανασύρθηκε από τα ερείπια, και η 8χρονη κόρη της, που κρατο΄θσε σφιχτά στην αγκαλιά της, αλλά και η μητέρα της που ζούσε σε διπλανό διαμέρισμα. Η Μέσε είχε χάσει τον σύζυγό της το 2015. Μάνα και κόρη κηδεύτηκαν ντυμένες στα λευκά.

Ταξίδεψε από Αγγλία για τους αρραβώνες του αδελφού του

Ζούσε και εργαζόταν μόνιμα στο Λονδίνο και βρέθηκε παραμονές του σεισμού στο Θουμάνι, για ένα σύντομο ταξίδι για τους αρραβώνες του αδελφού του. Ο 30χρονος Κλεμέντ Κιούπι, πατέρας δύο μικρών παιδιών, κατάφερε να σπουδάσει και τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως οδηγός ταξί στην Οξφόρδη. Αρχικά είχε εντοπιστεί ζωντανός, ζητώντας από τους διασώστες νερό, αλλά δεν άντεξε μετά από 17 ώρες. Τραγικό θάνατο βρήκαν επίσης οι γονείς του, ενώ ο μικρότερος αδελφός του ανασύρθηκε ζωντανός.

Άτυχος μέσα στην … ατυχία του

Αποφυλακίστηκε δύο μέρες πριν τον φονικό σεισμό αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί την ελευθερία του. Ο 25χρονος Κριστιάν Πρέτσι, έχασε τη ζωή του στα ερείπια της πολυκατοικίας που διέμενε. Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του, το θύμα είχε αθωωθεί μετά από πέντε μήνες άδικης φυλάκισης, αφού είχε καταδικαστεί για κλοπή κινητού τηλεφώνου από μία γυναίκα. Ωστόσο το ρεπορτάζ ερευνητικής εκπομπής σε αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό, είχε ως αποτέλεσμα ν΄ αποδειχθεί πως δεν ήταν ο ίδιος δράστης της κλοπής που κατηγορήθηκε.

Πήγαν για δουλειά, αλλά…

Δυο αδέλφια μηχανικοί αυτοκινήτων από το Κόσοβο, που θα ξεκινούσαν να εργάζονται στο Δυρράχιο αναζητώντας καλύτερη ζωή, έχασαν τη ζωή τους στα ερείπια του ξενοδοχείου που διέμεναν στο Δυρράχιο. Ο Ίσα και Σεμσεντίν Αμπατζί, 32 και 29 χρονών αντίστοιχα, αν και είχαν δώσει σημεία ζωής μετά τον σεισμό, μέσω κινητού τηλεφώνου, τελικά δεν κατάφεραν να επιβιώσουν μετά από δέκα ώρες κάτω από τα ερείπια. Ο καθένας του άφησε πίσω του ορφανά, από δύο ανήλικα παιδιά.

Η τραγωδία της οικογένειας Βάτα

Ο 7χρονος Ρολέζτ Βάτα, δεν στάθηκε τυχερός. Χάθηκε στα συντρίμμια πολυκατοικίας που κατέρρευσε στη Θουμάνα, μαζί με τη γιαγιά του και άλλους ένοικους. Ο μικρότερος αδελφός του σώθηκε, κάτω από το άψυχο σώμα της γιαγιάς του που τον προστάτευσε. Η μητέρας τους ανασύρθηκε από τα ερείπια με σοβαρά τραύματα και διακομίστηκε στο νοσοκομειο. Ο πατέρας των δύο παιδιών, Σερβέ Βάτα, εργαζόταν τους τελευταίους τρεις μήνες στην Ελλάδα για να συντηρήσει τη φτωχή οικογένεια. Ο ίδιος και βρέθηκε αμέσως στο τόπο της τραγωδίας, αναζητώντας τ’ αγαπημένα του πρόσωπα.

Η χορεύτρια με το καλλιτεχνικό … Evi Kardashian

Εργαζόταν ως χορεύτρια στο ξενοδοχείο «Miramare» του Δυρραχίου που κατέρρευσε με το καλλιτεχνικό Evi Kardashian. Λίγες ώρες πριν τον φονικό σεισμό είχε κατέβει από τη σκηνή, στο ισόγειο του ξενοδοχείου όπου εργαζόταν τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ η 28χρονη Εύβολα Μπρόσκα, εργαζόταν προκειμένου να καλύψει τα έξοδα θεραπείας της άρρωστης μητέρας της που ζει στα Τίρανα. Από το συγκρότημα του ξενοδοχείου που κατέρρευσε, ανασύρθηκαν και άλλοι νεκροί, ενώ διασώθηκε ο ιδιοκτήτης του.

Αναζήτηση μ’ ένα διαβατήριο στα χέρια

M’ ένα διαβατήριο στα χέρια ο θείος της άτυχης 15χρονης Ντίτα Κακόνι, αναζητούσε για ώρες στα νοσοκομεία της πόλης Θούμανα την ανιψιά του. Νωρίτερα ο Καστριότι Κακόνι τριγύρναγε ανάμεσα στα ερείπια που άφησε πίσω του ο σεισμός, αναζητώντας πληροφορίες για την κόρη του αδελφού του. Δυστυχώς η σωρός της άτυχης μαθήτριας, εντοπίστηκε αργότερα στο νεκροτομείο της πόλης Λέζα στην Β.Δ. Αλβανία. Όπως έγινε γνωστό η σωρός μεταφέρθηκε εκεί, επειδή υπήρχε διαθέσιμος χώρος στο νεκροτομείο. Νεκρός ανασύρθηκε από τα ερείπια και ο πατέρας της άτυχης κοπέλας.

Ο τυχερός γεγονός και ο άτυχος παππούς…

Μετά από 19 ώρες μέσα στα σύντριμμα, ο 25χρονος Κλαούντι Κιάτο, στάθηκε τυχερός μετά την κατάρρευση του ξενοδοχείου που διέμενε, ιδιοκτησίας του πατέρα του. Ο νεαρός είχε αναζητήσει καταφύγιο κάτω από το κρεββάτι του, που τελικά τον προστάτευσε. Μετά από πολύωρη επιχείρηση της ελληνικής ΕΜΑΚ ο νεαρός ανασύρθηκε σώος μέσα από τα χαλάσματα και διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Ο παππούς και η γιαγιά του που επίσης κοιμόντουσαν στο ίδιο ξενοδοχείο, ανασύρθηκαν ζωντανοί νωρίτερα αλλά ο παππούς τελικά εξέπνευσε από ανακοπή καρδιάς λόγω της αγωνίας για την τύχη του εγγόνου του.

https://www.protothema.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon