Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Μέσα στην οδύνη υπάρχει η φωτεινή ακτίνα της αλληλεγγύης»

Δημοσιεύθηκε: 01/12/2019 16:52 Τελευταία Ενημέρωση: 03/12/2019 11:11 Από: Tachydromos

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

«Ζήσαμε τη σκιά του θανάτου να μας σκεπάζει. Τις φρικτές εικόνες του σεισμού τις έχουμε στη σκέψη μας. Όμως μέσα σ' αυτή την οδύνη υπάρχει και έλαμψε μια σημαντική φωτεινή ακτίνα. Αυτή της αλληλεγγύης, που καθαρά δεσπόζει στη συμπεριφορά όλου του κόσμου όλες αυτές τις ημέρες» - ανέφερε μεταξύ άλλων στο κήρυγμα του ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος προεξήρχε σήμερα, Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019, στην Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τον Θεοφ. Επίσκοπο Βίλιδος κ. Άστιο και ιερείς, στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου και Αγίου Αστείου στο Δυρράχιο.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι και από πολλές χώρες, Μουροβούνιο, Σερβία, Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία κ. ά., εκφράστηκε μια αλληλεγγύη εκπληκτική. Και ήρθαν εδώ αποστολές όχι για να δώσουν ευχές και συλλυπητήρια, αλλά για να βοηθήσουν. Στέκομαι στους διασώστες, που με αυταπάρνηση έσωσαν 45, έστω ανθρώπους κάτω από τη γη» - τόνισε σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.

«Είμαστε ευγνώμονες προς όλους τους αγνώστους φίλους. Προς όλους όσους εξέφρασαν την αγάπη τους. Έλαβα επιστολές από τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Είμαστε μία Εκκλησία, ένα σώμα. Και όταν πονάει ένα μέλος, συμπάσχουν όλα τα μέλη. Αυτά τα σημάδια είναι σημάδια ελπίδας για το μέλλον» - πρόσθεσε ο κ. Αναστάσιος.

«Η Εκκλησία της Αλβανίας έθεσε στη διάθεση των ανθρώπων, χωρίς καμία διάκριση για κανέναν, τις μικρές της δυνάμεις. Η Ορθόδοξη νεολαία προσφέρει χρήματα, τρόφιμα, αλλά και μαγειρεύει και κάνει ό,τι μπορεί. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά, που φαίνονται. Είναι και αυτά, που δεν φαίνονται, όπως η ψυχολογική τόνωση. Είναι ανάγκη να περισσεύει η ελπίδα και να διαχυθεί γύρω μας. Με τη δύναμη του Πνεύματος του Αγίου. Μέσα σ' αυτό το σκοτάδι, να δοθεί και πάλι η ευκαιρία της λάμψη. Με ψυχραιμία να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, που παρουσιάζονται, χωρίς πανικό. Σας παρακαλώ όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμα, πιο νηφάλια, με πολλή ειρήνη, αφού ο Χριστός είναι ειρήνη. Δεν είμαστε μόνοι. Αποδείχθηκε αυτό το διάστημα. Αλλά κυρίως είναι μαζί μας ο Θεός. Η ελπίδα στηρίζεται στην πίστη. Να ενώσουμε, λοιπόν, ελπίδα και πίστη» συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Επίσης ο κ. Αναστάσιος επεσήμανε ακόμη ότι «μας χρειάζονται δικαιοσύνη, συναδέλφωση και αλήθεια. Σε τέτοια γεγονότα, που μας συνταράσσουν, ανασύρονται από τα βάθη της ψυχής ορισμένες υπέροχες δυνάμεις. Ας τις κρατούμε για πάντα και ας τις δυναμώνουμε. Έτσι μόνο θα προχωρήσουμε στην πρόοδο και στην προκοπή».

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας σημείωσε ότι «οι ναοί στην περιοχή δεν έπαθαν τίποτε. Δεν θα μιλήσω μόνο για την προστασία του Θεού, αλλά και γι' αυτούς που κατασκευάσανε αυτά τα κτίρια. Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε ό,τι κάνουμε να είναι δίκαιο, αληθινό και να είναι σύμφωνο με όλους τους κανόνες της αρχιτεκτονικής. Με περισσότερο ενθουσιασμό να ξαναχτίσουμε τα ερείπια, αλλά σε σωστές βάσεις. Δεν είναι καιρός για κριτική. Το θέμα είναι να μην κάνουμε τα ίδια λάθη με το παρελθόν. Και να μην αγνοούμε την αλήθεια την επιστημονική».

Τέλος να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο κ. Αναστάσιος συνέφαγε με τους 150 περίπου άστεγους, που φιλοξενούνται στο Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου Δυρραχίου, οι οποίοι διαπίστωσαν την απλότητά του, αλλά και την αποφασιστικότητά του να βοηθήσει τον Αλβανικό λαό.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon