Τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά που σαρώνουν στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 03/12/2019 11:15 Τελευταία Ενημέρωση: 03/12/2019 11:15 Από: Tachydromos

Σημαντική είναι η διείσδυση των ελληνικών τροφίμων-ποτών στην Αλβανία, καθώς η χώρα μας αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή στον συγκεκριμένο κλάδο (πίσω μόνο από την Ιταλία), με μερίδιο άνω του 14%.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την στατιστική υπηρεσία της γειτονικής χώρας, οι ελληνικές εξαγωγές στον κλάδο αυξήθηκαν το δεκάμηνο του 2019 κατά 3,55%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι κατηγορίες προϊόντων στις οποίες η Ελλάδα κατέχει ηγετική θέση είναι:

νωπά φρούτα και λαχανικά

παρασκευάσματα λαχανικών

νωπά ψάρια

ζωντανά χοιροειδή

πουλερικά

μπύρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, τα τυριά, αν και αποτελούν, κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδος, στην Αλβανία κατέχουν μόνο το 8% των εισαγόμενων προϊόντων, με βασικούς ανταγωνιστές την Γερμανία (35%) και την Ιταλία (32%).

Η αγορά οίνου κυριαρχείται από ιταλικό κρασί (75%) και ο ανταγωνισμός για τα ελληνικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα έντονος, όχι μόνο λόγω τιμής, αλλά και διότι στη συνείδηση του Αλβανού καταναλωτή, το ιταλικό κρασί έχει καθιερωθεί ως υψηλής ποιότητας και συνδέεται με ένα συγκεκριμένο life style.

Η εισαγωγή ελληνικών κρασιών στην Αλβανία πραγματοποιείται, κυρίως, από δύο μεγάλες ελληνικές ή ομογενειακές επιχειρήσεις.

Η δραματική μείωση των εισαγωγών ελληνικών οίνων από το 2016 και μετά, οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της ελληνικών συμφερόντων αλυσίδας Carrefour, από τον Όμιλο Μαρινόπουλο, στον αλβανικό Όμιλο Balfin, η οποία επηρέασε γενικότερα τις ελληνικές εισαγωγές τροφίμων στην Αλβανία.

Αντίθετα, στη μπύρα οι εξαγωγές από την Ελλάδα ανήλθαν σε 8,71 εκ. ευρώ και κατέλαβαν την πρώτη θέση της σχετικής κατηγορίας το 2018, με το 37% των αλβανικών εισαγωγών, ακολουθούμενες από τις εισαγωγές από Ιταλία με 24% και από Γερμανία με 17%.

/www.thepresident.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon