Το Κοσσυφοπέδιο υπέγραψε συμφωνία για την ένταξη του στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 04/12/2019 10:23 Τελευταία Ενημέρωση: 04/12/2019 10:23 Από: Tachydromos

Το Κοσσυφοπέδιο θα ενταχθεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας, αρχής γενομένης τον Απρίλιο, βάση της συμφωνίας που υπεγράφη τη Δευτέρα, βάζοντας τέλος σε δεκαετίες εξάρτησης από το δίκτυο της Σερβίας.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση του φορέα διαχείρισης του σερβικού δικτύου (EMS) μετά την υπογραφή της συμφωνίας στα Τίρανα από τον φορέα διαχείρισης του δικτύου του Κοσσυφοπεδίου KOSTT και τον αλβανικό φορέα διαχείρισης OST.

«Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο και το KOSTT, διότι μέχρι τώρα συμμετείχαμε στο δίκτυο EMS της Σερβίας», δήλωσε ο Ilir Shala, Διευθύνων Σύμβουλος της KOSTT.

Από το Βελιγράδι, ο επικεφαλής του γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο στη σερβική κυβέρνηση Marko Djuric δήλωσε ότι «η Μεγάλη ενέργεια Αλβανίας υπάρχει μόνο στα σοβινιστικά όνειρα ορισμένων πολιτικών στην Πρίστινα», ζητώντας παράλληλα από τη διεθνή κοινότητα να μην επιτρέψει την εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε στα Τίρανα.

Ανέφερε ότι η Σερβία είναι ιδιοκτήτης και κατασκευαστής του ηλεκτρικού δικτύου στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ «το μπλοκ δεν μπορεί να λειτουργήσει επί τόπου και πρέπει να το σταματήσει η διεθνής κοινότητα προτού δημιουργήσει συνέπειες στην περιφερειακή ενέργεια, ακόμα και στην πολιτική σταθερότητα, σφραγίζοντας το μέλλον του «διαλόγου».

Το Κοσσυφοπέδιο αποχώρησε από τη Σερβία το 2008. Το Βελιγράδι δεν αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο αλλά έχει δεσμευτεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Πρίστινα καθώς επιδιώκει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν συμφωνία για τη λειτουργία του αμοιβαίου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας το 2015, αλλά δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Οι δύο πλευρές έχουν αντικρουόμενους ισχυρισμούς σχετικά με την ιδιοκτησία του δικτύου στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κατασκευάστηκε όταν το Κοσσυφοπέδιο ήταν μέρος της Σερβίας.

/ibna

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon