Θυρανοίξια Ιερού Ναού στο Νόκοβο

Δημοσιεύθηκε: 06/12/2019 14:33 Τελευταία Ενημέρωση: 06/12/2019 14:33 Από: Tachydromos

Τη μνήμη του Αγίου Νικολάου τιμά σήμερα η Εκκλησία μας, και ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου βρέθηκε ανάμεσα στους πιστούς της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Νόκοβο. Πρόκειται για μια ιστορική κοινότητα και ενορία στην περιοχή της Λητζουριάς. Πέραν των άλλων είχαν την ιδιαίτερη χαρά να λειτουργηθούν για πρώτη φορά μετά τους διωγμούς στον δεύτερο ναό της Ενορίας τους, αυτόν του Αγίου Νικολάου, στην είσοδο του χωριού και σε περίοπτη θέση, μικρού λοφίσκου.

Με την ολοκλήρωση εργασιών με την πρωτοβουλία πιστών του χωριού και φίλων δωρητών απ’ την Ελλάδα σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου, ο Μητροπολίτης τέλεσε σήμερα την Ακολουθία για τα Θυρανοίξια του Ναού και τον Αγιασμό, και στη συνέχεια συμπαραστατούμενος από κληρικούς της περιοχής τέλεσε τη Θεία Λειτουργία.

Ο Ναός αυτός στα χρόνια του διωγμού είχε μετατραπεί σε σχολεία αλλοιώνοντας εντελώς το χαρακτήρα του κτιρίου. Με το κλείσιμο του σχολείου λόγω μεταφοράς του σε άλλο κτίριο, το κτίσμα του κάποτε ναού του Αγίου Νικολάου έφθειρε εντελώς και ως ερείπιο πλήγωνε τις ψυχές των πιστών. Εν τούτοις διατηρώντας τμήματα του παλιού τοίχου και ανακαλύπτοντας τα παλιά θεμέλια ανακατασκευάστηκε πλήρως ο Ναός. Πρόκειται για ένα κτίριο όμορφο και εσωτερικά αποκατεστημένο λειτουργικά.

Ο Μητροπολίτης μεταφέροντας και χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου συνεχάρη τους ανθρώπους που έλαβαν την πρωτοβουλία για την ανακατασκευή του Ναού, τους δωρητές αλλά και όλη την κοινότητα των πιστών για τη σπουδαία αυτή πρόοδο. Κυρίως όμως τους παρότρυνε ώστε να συνεχίσουν τους πνευματικούς αγώνες για την συνεχή ανακαίνιση του μυστικού ναού στις ψυχές τους.

Για τον Άγιο Νικόλαο τον Θαυματουργό, ως υπόδειγμα πραότητας και μακροθυμίας και την ανάγκη ώστε οι αρετές αυτές να γίνουν κομμάτι της ψυχής κάθε Ορθόδοξου πιστού, μίλησε ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος. Τις πρεσβείες του Αγίου Νικολάου και τη δια του παραδείγματος του διδασκαλίας για τις αρετές της πραότητας, της ψυχικής γαλήνης, της εσωτερικής ειρήνης, στηριγμένες στην πηγή της ειρήνης, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, τις χρειαζόμαστε ειδικά σήμερα, σε μια εποχή με πολλές ανησυχίες και ταραγμένη. Ας αναφερθεί ότι δεδομένης της κατάστασης που διέρχεται ο τόπος λόγω των σεισμών και της καταστροφής που άφησαν πίσω τους, η χειρονομία αυτή του Μητροπολίτη Δημητρίου για να ανοίξει ένα νέο ακόμη ναό, έχει σπουδαία συμβολική σημασία για την καταλλαγή των πιστών και επανάκαμψη της ελπίδας.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon