Η επίμονη προσπάθεια της Ελλάδας και η περίεργη αποσιώπηση

Δημοσιεύθηκε: 11/12/2019 10:32 Τελευταία Ενημέρωση: 12/12/2019 13:36 Από: Tachydromos

Θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση το γεγονός ότι την τρέχουσα ενημέρωση και πολιτική ανάλυση στην Αλβανία απασχολεί η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα και οι τραγικές συνέπειες του σεισμού που έπληξε το Δυρράχιο και άλλες περιοχές γύρω απ’ την πρωτεύουσα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος.

Το σημείωμα αφορά στην αποσιώπηση της σπουδαίας πρωτοβουλίας του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νικόλαου Δένδια, ώστε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την περασμένη Δευτέρα, να έχει προσκαλέσει σε ειδική συνάντηση τους Υπουργούς Εξωτερικών των Τιράνων και Σκοπίων. Μετά την απόφαση του Οκτωβρίου του Συμβουλίου της ΕΕ, να μην δώσει προοπτική έναρξης διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες, η κίνηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών αποτελεί ίσως την πιο σπουδαία πρωτοβουλία ώστε οι χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίζουν να τηρούν στην ατζέντα την προοπτική της ένταξης τους αλλά και από πλευράς της ΕΕ να διαιωνίζεται το ενδιαφέρον για την περιοχή. Δεν αφορά μια κίνηση της Ελλάδας χωρίς χρονικό βάθος και δεν είναι μικροπολιτικής εκμετάλλευσης ώστε απλά να αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να παίζει ρόλο στην περιοχή.

Η Ελλάδα έχει βαθιά συναίσθηση του ρόλου της ως το πιο ιστορικό μέλος της ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων. Με την Πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης επί Ελληνικής Προεδρίας 2003, στην ουσία επισφραγίστηκε η απόφαση της ΕΕ ώστε όλη η περιοχή να ενταχθεί συν το χρόνο. Σε μια κρίσιμη περίοδο όπως αυτή με την αποτυχία Τιράνων και Σκοπίων να λάβουν ημερομηνία έναρξης τα διλλήματα επανήλθαν για τον αποκαλούμενο ευρωσκεπτικισμό. Ως εκ τούτου χρειάστηκε και πάλι η Ελλάδα να κρατήσει ζωντανή την δυναμική. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο τούτο για την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και της συνοχής στις ίδιες τις ενδιαφερόμενες χώρες καθώς είναι εύκολο να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να υιοθετήσουν άλλες ατζέντες που εν τούτοις θα τις βλάψουν σε βάθος χρόνου.

Παρά τη σημασία αυτή το γεγονός της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ και Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στα αλβανικά ΜΜΕ. Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι οι μηχανισμοί που τα ελέγχουν και διαμορφώνουν το προπαγανδιστικό κλίμα στην ενημέρωση αποδείχτηκαν πιο ισχυροί και απ’ το ίδιο το συμφέρον της χώρας και απ’ τη σημασία του γεγονότος.

Και το συμπέρασμα ότι η επικαιρότητα του σεισμού επηρέασε στην αποσιώπηση δεν είναι επαρκή εξήγηση προκύπτει και απ’ το γεγονός ότι ούτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ευρωπαϊκών κι Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανίας υπάρχει σχετική ανάρτηση. Ο τρόπος πως έχει γραφεί η είδηση ότι ο εκτελών χρέη Υπουργού Εξωτερικών κ. Γκέντ Τσάκαϊ παραβρέθηκε σε άτυπη συνάντηση εργασίας στις Βρυξέλες πουθενά δεν αναφέρει ότι αποτελούσε πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού των Εξωτερικών κ. Δένδια. Αναφέρει σε επόμενη είδηση τη συνάντηση των δύο ομολόγων αλλά χωρίς το γενικό πλαίσιο.

Και όλα τούτα για όσους γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της αλβανικής πολιτικής τάξης δεν είναι λεπτομέρειες.

Και σε κάποιο έντυπο μέσο ενημέρωσης που αναφέρθηκε η είδηση ήταν στραγγαλισμένη στη λογική ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες αναθέρμανσης σχέσεων με την Αλβανία ώστε να κατορθώσει την υπογραφή των συμφωνιών για την υφαρπαγή θαλασσίου χώρου!!!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon