Από ποιες επαρχίες της Αλβανίας μεταναστεύουν οι Αλβανοί

Δημοσιεύθηκε: 27/12/2019 22:32 Τελευταία Ενημέρωση: 27/12/2019 22:31 Από: Tachydromos

Η συνεχής φυγή των Αλβανών στο εξωτερικό συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια το αλβανικό κράτος άρχισε να καταγράφει τους πολίτες που μεταναστεύουν για αναζήτηση καλύτερης ζωής σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλού.

Η μετανάστευση των Αλβανών έχει καταστεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο, γιατί η χώρα χάνει ένα σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας- INSTAT, οι επαρχίες Λέζα, Ελμπασάν και Μπερατίου έχουν την υψηλότερη μετανάστευση μεταξύ των 12 επαρχιών, όσον αφορά τον πληθυσμό κατά το έτος 2018.

Η INSTAT αναφέρει ενδεικτικά ότι στη Λέζα η μετανάστευση ήταν της τάξης των 135 ατόμων ανά 10 χιλιάδες κατοίκους και στο Μπεράτι 105/10 χιλιάδες κατοίκους.

Αντίθετα στην Αυλώνα το άθροισμα μεταξύ των μεταναστών και των επιστρεφομένων ήταν θετικό κατά 400 άτομα.

Επίσης, κατά το 2018, οι πληθυσμοί των επαρχιών του Αργυρόκαστρου και του Κούκες μειώθηκαν σημαντικά τόσο από τη μετανάστευση στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Μείωση παρατηρήθηκε επίσης και στον πληθυσμό των Τιράνων εξαιτίας της μετανάστευσης στο εξωτερικό, παρά την εγκατάσταση πολιτών από τις επαρχίες της χώρας.

Η Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας αναφέρει ότι ο αριθμός των κατοίκων όλων των περιοχών στη χώρα είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν που είναι καταχωρημένος στα μητρώα.

Για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι στο Αργυρόκαστρο και στην Αυλώνα, ο πληθυσμός είναι μικρότερος από το μισό του εγγεγραμμένου πληθυσμού, ήτοι 41,1% και 49,0% αντίστοιχα.

shqiptarja.com

Echedoros-.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon