Μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου

Δημοσιεύθηκε: 30/01/2020 14:16 Τελευταία Ενημέρωση: 31/01/2020 18:47 Από: Tachydromos

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ι. Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Δερβιτσάνη, για μια χρονιά ακόμη η Ιερά Μητρόπολις Αργυροκάστρου τίμησε τη Μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών: Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Προστατών της Ελληνικής Παιδείας και Γραμμάτων. Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου συλλειτούργησε επίσης ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Μολυβδοσκεπάστου, καθώς και ιερείς της περιοχής που ιδιαίτερα διακονούν τα σχολεία της Εκκλησίας και την όλη πνευματική δράση με τους μαθητές και νέους της Μητρόπολης.

Η ατμόσφαιρα, όπως εξ άλλου είναι παράδοση όλα τα χρόνια απ’ την ανασύσταση της Εκκλησίας και όπως ειδικά φρόντισε να εμπεδωθεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, ήταν γιορτινή και βαθιά πνευματική. Για την μαθητική κι εκπαιδευτική κοινότητα των Εκπαιδευτηρίων «Πνοή Αγάπης» αλλά και για τους μαθητές της περιοχής που συμμετείχαν στις λατρευτικές δραστηριότητες και την εκδήλωση που ακολούθησε.

Το κήρυγμα με αναφορά στις προσωπικότητες των τιμώμενων Αγίων και τη δράση και την πνευματική κληρονομιά που άφησαν για την Εκκλησία και όλη την ανθρωπότητα, έβγαλε ο Θεολόγος και Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων της Μητρόπολης Αργυροκάστρου κ. Ιωάννης Καραμήτρος. Με πολύ εύστοχο τρόπο ο κ. Καραμήτρος επεσήμανε ότι υπάρχει στις μέρες μας άνθρωπος που ακολουθεί πιστά το παράδειγμα των Αγίων Τριών Ιεραρχών και έτσι μας δίνει την ευκαιρία να κατανοήσουμε πρακτικά ότι η τιμή των αγίων είναι πραγματική μιμούμενη τη βιωτή και το έργο τους. Ο λόγος για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο που με το συνολικό έργο για την ανασύσταση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας φρόντισε ανάλογα την ανόρθωση του ανθρώπου, το κοινωνικό έργο και προσφορά και ειδικά περιθάλπει καθημερινά την παιδεία και τα σχολεία. Εάν η ανθρωπότητα μιλάει για την περίφημη Βασιλειάδα, τέτοιες μέρες, εμείς εδώ με καμάρι μπορούμε να αναφερθούμε στην Αναστασιάδα.

Ακόμη πιο συγκηνητική η ατμόσφαιρα στον Ι. Ναό καθώς τρεις νέοι απ’ τη συνοδεία του π. Αρσενίου και ακόμη ένας απ’ την περιοχή της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου χειροθητήθηκαν απ’ τον Μητροπολίτη Δημήτριο στο βαθμό του Αναγνώστη.

Τέλος ευλογήθηκε η Βασιλόπιτα των Εκπαιδευτηρίων «Πνοή Αγάπης» και τελέστηκε Μνημόσυνο για τους Εκπαιδευτικούς που διακόνησαν ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της αθεϊας και του απομονωτισμού την Ελληνική γλώσσα σε διάφορες περιοχές, χωριά και ενορίες.

Ακολούθησε η Μαθητική Γιορτή με ένα ιδιαίτερα φροντισμένο και περιεκτικό πρόγραμμα με αναφορά στο έργο, τη ζωή και τη διδασκαλία των Αγίων Τριών Ιεραρχών. Μετείχαν όλες οι βαθμίδες των εκπαιδευτηρίων που λειτουργούν υπό τη σκέπη του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος «Πνοή Αγάπης» του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στις περιοχές της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου: οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός» ψέλνοντας τροπάρια των Αγίων, τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου «Φωλιά των Αγγέλων» στη Δερβιτσάνη με αποσπάσματα απ’ τη διδασκαλία των Αγίων, η Χορωδία του 9-Χρόνου «Πνοή Αγάπης» με τραγούδια για τους Αγίους και το έργο τους, καθώς επίσης και νέοι και νεανίδες του Λυκείου «Πνοή Αγάπης» με σύντομο θεατρικό.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο Φιλόλογος, καθηγητής του Λυκείου «Πνοή Αγάπης» κ. Χρυσόστομος Καράς, μεταφέροντας ακριβώς το διαχρονικό μήνυμα που οι Άγιοι Τρεις Πατέρες της Εκκλησίας μας θέλησαν με τη ζωή, με το κήρυγμα και ειδικά με την πλούσια δράση τους μέσα στην κοινωνία, να μεταλαμπαδεύσουν στην ανθρωπότητα, ως έκφραση πρακτική της ουσίας του Ευαγγελίου του Χριστού.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο που μετείχε τόσο στην λατρευτική σύναξη όσο και στην γιορτή των μαθητών χαιρέτησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια. Συνεχάρη το έργο που επιτελείται στα εκπαιδευτήρια «Πνοή Αγάπης» που έχουν άρωμα και διάσταση αναπαράστασης ακριβώς αυτού που οι Τρεις Ιεράρχες ήθελαν να έχει η παιδεία και εκπαίδευση των νέων. Επεσήμανε επίσης ότι αξίες όπως αυτές της πνευματικής καλλιέργειας και εν γένει της εμβάθυνσης στην παιδεία του ανθρώπου είναι όπλα όχι απλά χρήσιμα αλλά επίκαιρα και αναγκαία στον Ελληνισμό στο διάβα της ιστορίας και στο σήμερα που χρειάζεται επίσης να περάσει δοκιμασίες δύσκολες και να συνεχίσει στην αποστολή του ως Έθνος.

Κλείνοντας και συνοψίζοντας ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος επεσήμανε την ανάγκη ώστε οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες να εμπνέουν τους νέους, να στηρίζουν τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών τους για παροχή ουσιαστική παιδείας και την κοινωνία ευρύτερα για να αποτελεί αυτό πραγματική τιμή στα πρόσωπα των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon