Στα βαθιά η ΕΕ για το Κόσοβο – Συνάντηση Μπορέλ-Βούτσιτς

Δημοσιεύθηκε: 31/01/2020 19:32 Τελευταία Ενημέρωση: 31/01/2020 21:42 Από: Tachydromos

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ κατά την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανήγγειλε μεγαλύτερη συμμετοχή των Βρυξελλών στην διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Ο κ. Μπορέλ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Βούτσιτς εξέφρασε την ανάγκη να εμπλακεί η ΕΕ δυναμικότερα απ' όσο πράττει τους τελευταίους μήνες και να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμεσολάβηση. Στην επισήμανση δημοσιογράφου πως η επιθυμία της Πρίστινας είναι να έχουν οι ΗΠΑ τον πρώτο λόγο στην διαδικασία του διαλόγου ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε ότι αυτό δεν αρκεί για διασφαλιστεί βιώσιμη λύση.

«Η Ουάσιγκτον είναι πολύ ισχυρή αλλά μόνη της δεν μπορεί να εξασφαλίσει στον Κόσοβο έδρα στον ΟΗΕ. Υπάρχουν και άλλες χώρες που πρέπει να συμφωνήσουν όχι μόνο της Ε.Ε. αλλά και η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία. Είναι νομίζω κατανοητό ότι για να γίνει δεκτό το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος χρειάζεται η συγκατάθεση ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας» υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ.

Ο Επίτροπος Εξωτερικών της Ε.Ε. επανέλαβε ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να προτείνει κάποιο σχέδιο λύσης και προέτρεψε τις δύο πλευρές να βρουν μόνες τους την λύση που τις ικανοποιεί και η οποία θα είναι βιώσιμη. Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να οριστεί ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. για τον διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας με δεδομένο ότι - όπως εκτίμησε - μετά την σύσταση κυβέρνησης στο Κόσοβο οι διαπραγματεύσεις θα είναι εντατικές.

Slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon