Η έκπληξη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου σε μαθητές/τριες του Αργυροκάστρου

Δημοσιεύθηκε: 31/01/2020 18:46 Τελευταία Ενημέρωση: 03/02/2020 07:55 Από: Tachydromos

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για την Romfea.gr

Μαθητές/τριες από το Αργυρόκαστρο και συγκεκριμένα από το 9χρονο σχολείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας «Πνοή Αγάπης» και το Οικοτροφείο Θηλέων στους Βουλιαράτες, μαζί με εκπαιδευτικούς, επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, ως απόδειξη και πράξη ευγνωμοσύνης προς αυτόν για τα όσα τους προσφέρει, και δεν είναι λίγα, στον τομέα της ολοκληρωμένης μόρφωσής τους.

Μάλιστα η χορωδία του σχολείου έψαλλε ύμνους και ερμήνευσε χριστιανικά τραγούδια στον Μακαριώτατο.

Και η έκπληξη των μαθητών/τριών ήταν ότι σηκώθηκε από τη θέση του και πολύ ταπεινά, πολύ σεμνά, με πολύ αγάπη πήγε αναμεσά τους και τραγούδησε μαζί τους. Εκείνη τη στιγμή, όπως τα παιδιά ομολογούν, ένιωσαν ότι φωτίστηκε η ψυχή τους και γέμισε η καρδιά τους με ειρήνη ανέκφραστη και χαρά παραδεισένια.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Αρχιεπίσκοπος συγκινήθηκε όταν πληροφορήθηκε ότι παραδόθηκαν γράμματα συμπαράστασης των μαθητών/τριών του Αργυροκάστρου προς τους μαθητές/τριες του αντίστοιχου σχολείου στο Δυρράχιο, που την πόλη «χτύπησε» ο καταστροφικός σεισμός. Μάλιστα τους προσέφερε ως ενθύμιο της επίσκεψής τους ένα καρτελάκι με χωρία της Αγίας Γραφής.

Τα λόγια μιας μαθήτριας, κατά την προσφώνηση του κ. Αναστασίου, δείχνουν ότι για τη νεολαία ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, είναι η οδός και η ζωή. Η καλοσύνη και οι ευεργεσίες του ανοίγουν τις πύλες του εσωτερικού κόσμου των νέων και έρχονται όλο και πιο κοντά στο Λυτρωτή.

Με παλμό η μαθήτρια ανέφερε ότι «μια συνάντηση μαζί σας την περιμένουμε με ανυπομονησία και ενθουσιασμό κάθε φορά.

Τα μέλη της Χορωδίας των Εκπαιδευτηρίων «Πνοή Αγάπης», που βρισκόμαστε εδώ, εκπροσωπώντας το σύνολο των συμμαθητών μας από την Α Δημοτικού έως και την ΧΙΙ τάξη του Λυκείου, ήρθαμε με γλυκόηχες όμορφες μελωδίες φορτωμένες με πολλές ευχαριστίες».

Και πρόσθεσε: «Ξέρουμε, πως από τα νεανικά σας χρόνια, μέσα στις μαθητικές κατηχητικές συνάξεις και στις νεανικές κατασκηνώσεις, το χριστιανικό τραγούδι υπήρξε για εσάς συνοδοιπόρος στιγμών και συνάμα εκφραστής αλήθειας και οραματισμών. Άσατε τω Κυρίω Άσμα καινόν, από τα πρώτα σας βήματα , και όχι μόνο αυτό, αλλά τολμήσατε να το τραγουδήσετε εν παντί τόπω και καιρό της δεσποτείας Αυτού. Και στην Ελλάδα, και στην Αφρικη και στην Αλβανία, παντού όπου ο Χριστός οδήγησε τα βήματά σας.

Συγκινούμαστε Μακαριώτατε όταν βλέπουμε πως ακόμα και τώρα, στα 90 σας χρόνια, το δοξολογικό αυτό τραγούδι δεν έπαψε να ακούγεται από τα χείλη σας, δεν έπαψε να αγγίζει την καρδιά μας, ίσως επειδή οι στίχοι του είναι καμωμένοι με τη διαχρονική μυστική δύναμη που έχει ο Λόγος του Θεού».

Και κατέληξε: «Ευχηθείτε, κι εμείς, τα πνευματικά σας παιδιά, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα ζωής που μας δείχνετε».

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Με λατρεία στους ναούς και μαθητικές εκδηλώσεις στα εκπαιδευτήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, τιμήθηκε η εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Επίκεντρο του εορτασμού στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου ήταν η Δερβιτσάνη, όπου στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έγινε αρχιερτατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Δημητρίου και συλλειτουργούντων του ηγουμένου της Μονής Μολυβδοσκεπάστου Κόνιτσας Αρσενίου Μάιπα, καθώς και άλλων κληρικών.

Κατά το κήρυγμά του ο θεολόγος Ιωάννης Καραμήτρος τόνισε ότι «υπάρχει στις ημέρες μας πρόσωπο, που ακολουθεί το παράδειγμα των Τριών Ιεραρχών, και αυτός είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος». Τόσο στο επίπεδο της μέριμνας για το συνάνθρωπο όσο και στο επίπεδο της παροχής της κατάλληλης παιδείας.

Εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τους εκπαιδευτικούς, που υπηρέτησαν στα δύσκολα χρόνια της αθεΐας. Ακολούθησε μαθητική εορτή, συμμετέχοντος του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, που περιελάβανε ομιλία από το φιλόλογο Χρυσόστομο Καρά. Αλλά και ύμνους και τραγούδια και θεατρικό για τη ζωή και τη διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών από τους μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός», από τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου «Φωλιά των Αγγέλων» Δερβιτσάνης, από τη χορωδία του 9χρόνου σχολείου της Εκκλησίας «Πνοή Αγάπης», καθώς επίσης από μαθητές/τριες του Λυκείου «Πνοή Αγάπης».

Στις παρεμβάσεις τους τόσο ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, όσο και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο τόνισαν ότι ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, που ήταν προικισμένοι με εξαιρετικά χαρίσματα και είχαν λαμπρές σπουδές, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αναζήτησαν τη σοφία του Θεού και με αυτή πορεύτηκαν. Γι' αυτό παραμένουν διαχρονικά επίκαιροι και το μεγαλείο τους, που το διακρίνει μια ασύγκριτη πληρότητα και αρμονία, είναι αξεπέραστο.

Πάλεψαν σκληρά και με τα πύρινα φτερά της πίστης τους όχι μόνο μπόρεσαν να ξεπεράσουν ανθρώπινες αδυναμίες και ελλείψεις, αλλά έγιναν και αιώνια υποδείγματα αρετής και αγιότητας.

Γι' αυτούς ο Χριστιανισμός δεν ήταν τύποι από εντολές, αλλά ένα βίωμα.

Πατήστε εδώ για να δείτε τις φωτογραφίες

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon