Διαχρονικές αδυναμίες στον δημόσιο βίο στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 04/03/2020 10:37 Τελευταία Ενημέρωση: 05/03/2020 09:56 Από: Tachydromos

Είναι αποκαλυπτικό του κλίματος που διακατέχει το πολιτικό προσωπικό στην Αλβανία, τη διακυβέρνηση και τους κρατικούς φορείς αλλά εν τέλει και τους μηχανισμούς διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, ο τρόπος πως τις τελευταίες μέρες προβάλλεται στα εγχώρια ΜΜΕ το ζήτημα των μουσουλμάνων προσφύγων που ο Ερντογάν στέλνει εκβιαστικά στην Ελλάδα.

Χωρίς να εκτιμάται το γεγονός ότι όλος ο προοδευτικός κόσμος τοποθετείται για την αθλιότητα αυτή του Τουρκικού καθεστώτος ώστε να χρησιμοποιεί ανθρώπινες μάζες για να πανικοβάλει και εν τέλει να εκμαιεύσει τα προσδοκώμενα οφέλη του, ούτε να αναμένει να δει το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται στη διάχυση πληροφόρησης και ανάλυσης στον Ευρωπαϊκό χώρο, τα ΜΜΕ στην Αλβανία έχουν επιδοθεί σε μια πιστή αναπαραγωγή σε σχεδόν απλή μετάφραση όλης της χυδαιότητας της τουρκικής μηχανής παραγωγής ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας.

Σπάνιες και μόλις χθες αργά το βράδυ μετά την επίσκεψη στον Έβρο των Ευρωπαίων κορυφαίων αξιωματούχων αρχίζει κάπως να αλλάζει το κλίμα σε ορισμένους απ’ τους τηλεοπτικούς σταθμούς και ιστότοπους πολιτικής ενημέρωσης και ανάλυσης. Στην ουσία πρόκειται για μια προσπάθεια απαγκίστρωσης απ’ τα νύχια της προπαγανδιστικής μηχανής του Ερντογάν που όπως έχουμε ξαναφέρει λειτουργεί με βαθύτερο στόχο στην Αλβανία κι ευρύτερα τους αλβανόφωνους και μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Βαλκανικής.

Και στην προκειμένη προφανώς επιδιώκουν όχι απλά να δικαιολογήσουν στα μάτια της κοινής γνώμης της Αλβανίας την αθλιότητα τους και την εξαθλίωση του τοπίου της εξωτερικής πολιτικής στην υπηρεσία του Ισλάμ, αλλά επί το πλείστον για άλλη μια φορά να συντηρήσουν κλίμα ανθελληνισμού σε μερίδα της κοινής γνώμης στην Αλβανία. Τα ΜΜΕ είτε εκούσια είτε καθ υπόδειξη της πολιτικής που τα ελέγχει εξυπηρετούν διαχρονικά αυτές τις λογικές.

Μόνο που τώρα τα πράγματα είναι εξόφθαλμα και πολύ μακριά της υπεύθυνης στάσης που θα έπρεπε να έχει μια χώρα όπως η Αλβανία που επιβάλετε να έχει ίσες αποστάσεις τουλάχιστον από υπόλοιπες του ΝΑΤΟ, αλλά επί το πλείστον που ο λαός της προ 2.5 δεκαετιών αθρόα προσήλθε στην Ελλάδα όπου έκτισε την ευημερία του. Η φιλοξενία αυτή βέβαια είναι και η καλύτερη απόδειξη στην κοινωνία της Αλβανίας περί του αντιθέτου σχετικά με την διαλλακτικότητα και την ανοχή των Ελλήνων, απ’ την εικόνα ξενοφοβίας και δη ισλαμοφοβίας που προσπαθούν να κτίσουν οι Τούρκοι.

Ένας λαός με τέτοια παράδοση πρόσφατης μετανάστευσης και μετακίνησης πληθυσμών, ειδικά προς την Ελλάδα πρέπει να έχει μια πιο υπεύθυνη ενημέρωση και ειδικά αντικειμενική. Διότι εάν έστω υποθετικά το σενάριο του Ερντογάν επιτύχει και εισβάλουν στην Ελλάδα οι εκατοντάδες χιλιάδες του χειραγωγημένου ανθρώπινου πολτού, τότε η κατάσταση θα επηρεάσει και τόσες εκατοντάδες οικογένειες αλβανών που έχουν ουσιαστικά ενσωματωθεί στην Ελληνική κοινωνία.

Δεν είναι μόνο η διαχείριση αυτού του γεγονότος που αποδεικνύει το άθλιο παίγνιο στο χώρο της ενημέρωσης και των ΜΜΕ του αλβανικού πολιτικού προσωπικού και των Τουρκικών υπηρεσιών ειδικά.

Ένα άλλο κορυφαίο γεγονός που έλαβε χώρα προ ολίγων ημερών και αφορούσε την ουσία της κατά τα όσα διατείνονται τουλάχιστον στόχευσης της Αλβανικής εξωτερικής πολιτικής, αυτό της ενσωμάτωσης στην ΕΕ, ο λόγος για τη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Έλληνα ΥπΕξ κ. Νικολάου Δένδια έτυχε πολύ μικρής προβολής και σχεδόν καθόλου ανάλυσης.

Στην ουσία με τη συμπεριφορά έναντι αυτής της Συνάντησης «Απ τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ», συνέχεια της Πρωτοβουλίας της Θεσσαλονίκης 2003, τα αλβανικά ΜΜΕ και όσοι τα διαχειρίζονται πολιτικά και οικονομικά δεν αποδεικνύουν μόνο την ανθελληνική τους ή έστω την επιφυλακτικότητα έναντι της Ελλάδας, ατζέντα, ίσως επιβεβαιώνουν και φόβους ότι στο πίσω μυαλό του Ράμα υπάρχει αντιευρωπαϊκή ατζέντα… ή έστω μια δεύτερη απ’ αυτή που δημόσια διακηρύσσεται.

Θα μπορούσε κανείς να σταθεί πολύ για να προσεγγίσει τοις πταιει και τουλάχιστον δεν υφίσταται αντικειμενική ενημέρωση αλλά απεναντίας προπαγανδιστικός καταιγισμός κατά της Ελλάδας. Κοντολογίς όμως άλλη μια φορά έρχεται στην επιφάνεια και μια αδυναμία αρμοδίων φορέων της πολιτείας να προωθήσουν κατάλληλα τις θέσεις της Ελλάδας και την δικής οπτική γωνία.

Ας μην δικαιολογείται κανείς με τον περιορισμένο αριθμό του αλβανικού κοινού. Σε ζητήματα τέτοια έχει πρακτικά μεγαλύτερη αξία απ’ ότι οι ευρωπαϊκές μητροπόλεις…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon