Ο στρατός του πιλαφιού

Δημοσιεύθηκε: 04/05/2020 10:29 Τελευταία Ενημέρωση: 14/05/2020 08:41 Από: Tachydromos

Διείσδυση των τουρκικών υπηρεσιών στο ευαίσθητο πεδίο των ορφανών και απροστάτευτων παιδιών στην Αλβανία

Ενώ η Αλβανία ως υποψήφια πλέον προς ένταξη χώρα χαίρει όλης της υποστήριξης και χρηματοδότησης μάλιστα της ΕΕ όχι μόνο για την αναβάθμιση των υποδομών αλλά συνολικά όλων των υπηρεσιών, η Τουρκία επιμένει να χρησιμοποιεί τις ευπαθείς ομάδες και τους άπορους, όχι απλά για προπαγανδιστικούς λόγους. Η αναφορά στην Ευρωπαϊκή υποστήριξη έγκειται και στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και η Διεύθυνση Βακουφιών της Τουρκικής Προεδρίας, εφαρμόζουν στην Αλβανία τα ίδια μοντέλα όπως και σε χώρες της Αφρικανικής ηπείρου.

Οι λόγοι είναι προφανείς και αφορούν στη διάδοση και την ενίσχυση του Ισλάμ.

Και οι μέθοδοι όμως αυτοί της προσβολής της ανθρώπινης διάστασης και η εργαλειοποίηση της φτώχειας και κοινωνικής ένδειας με τα ίδια μοντέλα όπως στις χώρες με σχεδόν ανύπαρκτα κράτη σε ότι αφορά στην κοινωνική μέριμνα, στην Αλβανία δεν δημιουργούν αντιδράσεις.

Έτσι στην ουσία όλα αυτά τα χρόνια ο Ερντογάν χτίζει έναν ιδιότυπο στρατό, αυτό των ανθρώπων σε απόγνωση που αναμένουν την ανά διαστήματα παροχή ρυζιού για το επίγειο πιλάφι. Με τις ομάδες αυτές, γύρω από συγκεκριμένους ιμάμηδες, κυρίως της κεντρικής και βόρειας Αλβανίας, οι Τουρκικές υπηρεσίες συγκροτούν εύκολα κινούμενες εκλογικές κοινότητες δια των οποίων στη συνέχεια ασκούν την απαραίτητη πίεση στην πολιτική τάξη.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι που έχει τις ίδιες προεκτάσεις και στο Κόσοβο και τα Σκόπια και με ότι φαίνεται ιδιαίτερα αποδοτικά αποτελέσματα.

Αυτές τις μέρες ένας «φιλανθρωπικός» οργανισμός των υπηρεσιών της Τουρκίας στα Τίρανα, η ALSAR (“Alternativa e Se Ardhmes” – Εναλλακτική του Μέλλοντος), χρηματοδοτούμενη κυρίως απ’ την ΤΙΚΑ, την Υπηρεσία της Τουρκικής Κυβέρνησης, επωφελούμενη απ’ την κρίση της Πανδημίας και την περίοδο του Ραμαζάνι, υλοποιεί καινούργια διανομή ανά σπίτι δεμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας. Παρουσία του Πρέσβη της Τουρκίας στα Τίρανα και άλλων κρατικών φορέων, ο οποίος μάλιστα επεσήμανε ακριβώς την ιδέα ότι η Τουρκία εφαρμόζει ανάλογη «υποστήριξη» στην Αφρική, τον Καύκασο κ.α., εκατοντάδες δέματα με την τουρκική σημαία και επιγραφές διανέμονται σε οικογένειες, μόνιμο υποκείμενο.

Ο Οργανισμός ALSAR, με τη μορφή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της διάδοσης της Τουρκικής γλώσσας, της «κατήχησης» στο Ισλάμ, την παιδεία και κυρίως των εκδόσεων. Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί ειδικά στις ιδιαίτερα επικίνδυνες εκδόσεις που κυκλοφορεί στην Αλβανική γλώσσα και που στοχεύουν να δημιουργήσουν μια εντελώς διαφορετική συνείδηση απ’ τα έως σήμερα ισχύοντα στην αλβανική κοινωνία. Η αντίδραση εξ άλλου της τάξης των αλβανών διανοουμένων και ΜΜΕ είναι ανεμική έως ανύπαρκτη.

Εκείνο όμως που ιδιαίτερα θα πρέπει να ανησυχήσει την ιθύνουσα τάξη είναι η είσδυση των Τουρκικών κρατικών και θρησκευτικών φορέων στο ευαίσθητο πεδίο των ορφανών και απροστάτευτων παιδιών. Ειδικευμένοι στις πρακτικές των στρατολογήσεων και της ισλαμικής τρομοκρατίας εδώ και χρόνια επισύρουν ειδικά την προσοχή των κρατών ακριβώς σ’ αυτή τη διάσταση.

Η προαναφερόμενη «φιλανθρωπική» Οργάνωση, που χαίρει χρηματοδότησης όχι μόνο απ’ το επίσημο καθεστώς Ερντοάν αλλά και από διάφορους άλλους κυρίως θρησκευτικούς φορείς της Τουρκίας, έχει αγκιστρώσει στο δίκτυο της πάνω από 3 500 παιδιά ανά την αλβανική επικράτεια. Τους παρέχει όχι μόνο ανά διαστήματα ανθρωπιστική βοήθεια και χρηματικά εμβάσματα αλλά φροντίζει την αποστολή τους για κατασκηνώσεις εκμάθησης γλώσσας και τουρκικού πολιτισμού, δομημένη παιδεία σε τούρκικους μεντρεσέδες και άλλα θρησκευτικά σχολεία κ.α. Εδώ ο στρατός του πιλαφιού πρόκειται να φανεί ακόμη πιο αποτελεσματικός στο μέλλον διαμορφώνοντας μία τάξη μόνιμων συνειδητών πρακτόρων στο χώρο του μουσουλμανικού κλήρου, παιδείας και κυρίως στις δυνάμεις ασφαλείας.

Και στον τομέα του εθνικισμού…

Η τουρκικές υπηρεσίες δεν ενδιαφέρονται μόνο για τη διασπορά του Ισλάμ και την υποστήριξη πυρήνων του με το περίβλημα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αναλογικά υποστηρίζει και οργανώσεις που συντηρούν τον εθνικισμό και ειδικά την τροφοδότηση της ανθελληνικής προπαγάνδας. Αιχμή του δόρατος οι περί του «τσάμικου ευαίσθητοι» και το πολιτικό τους δημιούργημα υπό τον διαβόητο Ιντρίζι.

Για να τηρούν δήθεν τα προσχήματα εσχάτως έχουν δομήσει με έδρα το Κοσσυφοπέδιο ειδικό Ίδρυμα πλουσιοπάροχα χρηματοδοτούμενο. Πρόκειται για το «Fondacioni Çamëria “Hasan Tahsini”, με έδρα στην Πρίστινα. Με σύνθημα «Η Τσαμουριά δεν ξεχνά» και σε συνεργασία με το ισλαμο – εθνικιστικό Κόμμα PDIU, υλοποιούν επίσης εκστρατεία ανθρωπιστικής υποστήριξης.

Ο σκοπός είναι προφανής και δεν αφορά πράγματι ανθρωπιστικά κίνητρα.

Τους προηγούμενους μήνες το εν λόγω ίδρυμα υλοποίησε επίσης «επιστημονικές» ημερίδες και κυρίως εμπρηστικές εκδόσεις στην Αλβανική. Εκτός των άλλων προσπαθεί ανακεφαλαιώσει και δικτυώσει πυρήνες σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας και ειδικά τα κέντρα στη Σμύρνης και το Αφιόν Καραχισάρ σε ότι αφορά την αναμόχλευση ανθελληνικού μίσους και εδαφικών διεκδικήσεων στην Ήπειρο.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon