Cens 20 αναβολή λόγω Covid – 19

Δημοσιεύθηκε: 05/05/2020 14:56 Τελευταία Ενημέρωση: 06/05/2020 13:16 Από: Tachydromos

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Αρχής Στατιστικών της Αλβανίας (INSTAT – Instituti i Statistikave) γίνεται γνωστό μεταξύ άλλων ότι η Γενική Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών – Cens 20, στη Δημοκρατία της Αλβανίας, αναβάλετε για ένα άλλο χρονικό διάστημα.

Οι λόγοι που επικαλείται η Αρχή Στατιστικών αφορούν τόσο στην κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα με τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Νοεμβρίου 2019 όσο κυρίως απ’ την Πανδημία του Κορονοϊού. Η συλλογή στοιχείων ανά σπίτι και οικογενειακή οικονομία είχε προβλεφθεί να γίνει στην 1η Οκτωβρίου 2020 και για έξι συνεχιζόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο το ΙΝSTAT ανακοινώνει ότι θα συνεχίσουν δράσεις σχετιζόμενες με την καλύτερη προετοιμασία της διαδικασίας. Κορυφαία εξ αυτών η κατάρτιση και έγκριση της Νομοθετικής Πράξης περί Απογραφών, όπου με τις τροποποιήσεις στοχεύετε κατά τα από πλευράς τους ανακοινωθέντα να προσεγγίσει καλύτερα τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχετικές της υποδείξεις για την αντικειμενικότητα των στοιχείων και τον τρόπο επεξεργασίας τους.

Το σχετικό Σχέδιο Νόμου και τι έχει κατατεθεί από σχεδόν δύο χρόνια για εξέταση στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές εκκρεμεί ακόμη έχοντας παραβιάσει τα όσα ορίζονται δια νόμου. Να αναφερθεί ότι η ΕΕΜ δια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ αναμένει ώστε με το Νομοσχέδιο αυτό να αρθούν σχετικές προβλέψεις προηγούμενου που εμπεριείχε ακριβά προστύμματα σχετικά με την ελεύθερη βούληση δήλωση της εθνικότητας και του θρησκεύματος. Η παράβαση αυτή στην ουσία είχε οδηγήσει όχι μόνο τα μέλη της ΕΕΜ αλλά και άλλων μειονοτήτων να μην μετέχουν στην Απογραφή 2011.

Εξ άλλου εκείνη η Απογραφή είχε στατιστικά συρρικνώσει και την Ορθόδοξη Κοινότητα στην Αλβανία κι έχει απορριφθεί απ’ την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης όχι απλά έχει συμπεριλάβει στις εκθέσεις του την παραβίαση της αρχής του αυτοπροσδιορισμού αλλά παροτρύνει την Αλβανική Κυβέρνηση όπως προβεί σε βήματα άμεσης διόρθωσης της κατάστασης στην αναμενόμενη απογραφική διαδικασία.

Το INSTAT, κάνει γνωστό ότι το διάστημα που απομένει στο 2020 και έως την περίοδο που θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία στο πεδίο, θα εκμεταλλευτεί για την καλύτερη επεξεργασία στοιχείων που έχουν συλλεχθεί σε πιλοτική δοκιμή που είχε γίνει τον Οκτώβριο 2020 (είχε συμπεριλάβει Δήμο Χιμάρας – αποτελέσματα παραμένουν αδημοσίευτα κι εμπιστευτικά), τη διενέργεια ακόμη ενός ανάλογου πιλοτικού προγράμματος, την επεξεργασία κι ενημέρωση των χαρτών με στοιχεία που έχουν προκύψει απ’ τις καταστροφές του σεισμού κ.α.

Η αλβανική Στατιστική Αρχή δηλώνει ότι στην απόφαση αναβολής της Απογραφής ακολουθεί το παράδειγμα κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών που όφειλαν την πραγματοποιήσουν φέτος και την μετέθεσαν για μια πιο κατάλληλη περίοδο κι εφόσον οι συνθήκες απ’ την Πανδημία γίνουν πιο ομαλές.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon