Ο αγώνας μιας Αρμένισσας στα Τίρανα

Δημοσιεύθηκε: 12/05/2020 10:11 Τελευταία Ενημέρωση: 12/05/2020 10:11 Από: Tachydromos

Πρόκειται για γνωστή ηθοποιό της δεκαετίας ’80 του παρελθόντος αιώνα, αρμένικης καταγωγής, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τίρανα. Μια ιδιαίτερα όμορφη και ευφυής κυρία η οποία τη φήμη και το ταλέντο της στη γραφίδα, απ’ την πτώση του κομουνιστικού συστήματος και δώθε καταναλώνει υπέρ των δικαίων του Αρμένικου λαού και της ενημέρωσης για τη Γενοκτονία που υπέστη απ’ τους Τούρκους.

Εξ άλλου ο πατέρας της βρέθηκε στα Τίρανα ακριβώς ως συνέπεια του βίαιου ξεριζωμού των Αρμενίων απ’ τα πάτρια τους στην Τουρκία. Η οικογένεια του ήταν εύπορη και ζούσε στην περιοχή του Αφιόν Καραχισάρ.

Είναι η Ανίσσα Μαρκαριάν. Γεννημένη τω 1962 στα Τίρανα. Γιατρός αναισθησιολόγος που μετά την παρουσία της ως ηθοποιός στον κινηματογράφο και λιγότερο στο θέατρο, εγκατέλειψε την Αλβανία, και ζει στο Παρίσι. Ασχολείται με τη συγγραφή με ιδιαίτερη επιτυχία.

Η ιδιαίτερη αυτή δημοτικότητα και το ταλέντο της την καταστεί περιζήτητη των εγχώριων και όχι μόνο μέσων ενημέρωσης. Μέσω αυτών εξ άλλου αλλά και διηγημάτων των συλλογών της ενημερώνει την κοινή γνώμη στην Αλβανία για την τραγωδία του Αρμένικου λαού αλλά και την κτηνωδία των Τούρκων Οθωμανών.

Ο προσωπικός της αγώνας για την ενημέρωση έχει σπουδαία απόδοση και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα φιλοτουρκικό κοινωνικό περιβάλλον όπως η Αλβανία.

Άλλοτε αναφερόμενη στις αναζητήσεις της για να μάθει τις ρίζες της οικογενείας, άλλοτε περιγράφοντας την περιπέτεια του πατέρα της, μικρό παιδί όταν σώθηκε απ’ την τούρκικη οργή, κυρίως όμως με τις επετειακές της αφιερώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει ένα παράδειγμα εφαρμοσμένου πατριωτισμού.

Η οικογένεια του πατέρας της μαζί με χιλιάδες άλλες κατέφυγε αρχικά στη Συρία. Στη συνέχεια βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε οδοντιατρική στο Παρίσι και εντελώς τυχαία γεγονότα τον οδήγησαν στα Τίρανα. Παντρεύτηκε με κοπέλα από γνωστή Βλάχικη οικογένεια της αλβανικής πρωτεύουσας. Καθώς φαίνεται το κορίτσι του, την γνωστή ηθοποιό μεγάλωσε μιλώντας της διαρκώς για τις φρικαλεότητες των Τούρκων εις βάρος του Αρμενικού λαού.

Κι εκείνη δεν ξεχνά. Βρίσκει τον δικό της τρόπο, κάθε Απρίλη, να επανέρχεται με δημόσιες τοποθετήσεις και με σκοπό όπως επισημαίνει η καταδίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων να στοχεύει την μη επανάληψη στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Λίγες μέρες πέρασαν, απ’ την 24η Απριλίου, επίσημη επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων, φέτος μάλιστα συμπληρώθηκαν 105 χρόνια από τότε, αξίζει η μικρή αυτή αναφορά, για την προσωπική προσφορά της κας. Μαρκαριάν στην υπόθεση των δικαίων του λαού της.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon