Τραμπολίνο και για πολεμιστές του ISIS τα Τίρανα

Δημοσιεύθηκε: 27/05/2020 13:43 Τελευταία Ενημέρωση: 27/05/2020 15:59 Από: Tachydromos

Εκτενές ρεπορτάζ- έρευνα παρουσιάστηκε χθες, 26 Μάη, σε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο της Αλβανίας που αφορούσε στον τρόπο πως λειτουργούν τα δίκτυα διακίνησης παράνομων μεταναστών απ’ τον ευρύτερο Αραβικό χώρο προς τις χώρες της ΕΕ.

Το ρεπορτάζ έφερε στο φως τις αδυναμίες (με σαφή υπονοούμενο ότι είναι σκοπίμως τρύπιο) του συστήματος παροχής άδειας παραμονής στην Αλβανία για ξένους υπηκόους που στόχο έχουν τη συνέχεια του ταξιδιού τους προς Ιταλία και άλλες χώρες του βορά της Ευρώπης.

Αν και δεν απέφυγε τον πειρασμό να βάλει λίγο Ελλάδα (Top Channel είναι αυτό) ως χώρα απ’ την οποία προέρχεται μέρος των μεταναστών, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι δεκάδες και εκατοντάδες απ’ αυτούς φτάνουν άμεσα με τις διευκολύνσεις που τους παρέχουν τα αλβανικά προξενεία στις χώρες προέλευσης. Επικαλούνται κυρίως λόγους αναζήτησης εργασίας ή περισσότερο ότι έρχονται για επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αλβανία. Η καταγωγή τους ναι μεν είναι απ’ τον ευρύτερο Αραβικό χώρο αλλά απ’ τις φτωχότερες χώρες του: Μαρόκο, Συρία, Αλγερία, Ιορδανία, Αίγυπτο.

Εξ άλλου απ’ την Αίγυπτο σύμφωνα με την έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας του τηλεοπτικού καναλιού είναι κυρίως οι διοργανωτές των δικτύων.

Αφού εφοδιάζονται με βίζα εισδοχής στην Αλβανία διαρκείας τριών μηνών, στη συνέχεια οι «υποδοχείς» στα Τίρανα και το Δυρράχιο κυρίως, που έχουν αποκτήσει εδώ και καιρό βάσεις και σχετική νομιμοποίηση τους εγγράφουν στα αρμόδια γραφεία επιχειρήσεων. Εκεί είναι ακόμη μια βαθμίδα ανευθυνότητας και εντελώς τρύπια ως προς τον έλεγχο. Ούτε δυνατότητες οικονομικές εξετάζονται, ούτε επαγγελματική επάρκεια και κυρίως δεν εξετάζουν τους επαγγελματικούς χώρους όπου υποτίθεται θα εγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Σε ένα μικρό διαμέρισμα σύμφωνα με την έρευνα στεγάζονταν 12 επιχειρήσεις!!! Μεταξύ αυτών μάλιστα, παρόλο που ήταν στον 3ο όροφο πολυκατοικίας σε πολυτελή περιοχή της πρωτεύουσας ένας Παλαιστίνιος είχε υποθετικά εγκαταστήσεις συνεργείο επισκευής αυτοκινήτων!!!

Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία και που προφανώς πρόκειται να ξεσηκώσεις συναγερμό το αμέσως επόμενο διάστημα στις υπηρεσίες ασφαλείας της Αλβανίας που επί το πλείστον επιβλέπονται αυστηρά από τις Αμερικανικές Υπηρεσίες είναι το γεγονός ότι μεταξύ των εκατοντάδων που «νομιμοποιούν» τη διαμονή της στην Αλβανία είναι πολλού πολεμιστές του ISIS.

Οι ίδιοι οι μετανάστες που δέχτηκαν και προσέφεραν υπηρεσίες στη δημοσιογραφική ομάδα της έρευνας ομολόγησαν ότι αναγνωρίζουν μεταξύ τους άτομα που αναμειγνύονται στην ισλαμική οργάνωση και σε εμπόλεμες συγκρούσεις. Ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας και της διεθνούς τρομοκρατίας στα Τίρανα εξ άλλου παραδέχονται στα πλαίσια του ρεπορτάζ ότι τα Τίρανα είναι ένας κόμβος – κρησφύγετο και τραμπολίνο για μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon