Το Πασαλιμάνι, η δυνατότητα για μια δεύτερη βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 29/05/2020 13:55 Τελευταία Ενημέρωση: 31/05/2020 18:47 Από: Tachydromos

Μετά από την Κουτσόβα, και το Πασαλιμάνι μελετάται από το ΝΑΤΟ για να χρησιμεύσει ως ναυρική βάση. Πρόκειται για αίτημα της υπουργού Αμύνης της Αλβανίας, Όλτα Τζάτσκα ώστε η Συμμαχία, λόγω των γεωγραφικών πλεονεκτημάτων να εκτιμηθεί και να χρησιμεύσει ως αφορμή για να επενδύσει η Συμμαχία την ανέγερση μιας ναυτικής βάσης.

Τον Οκτώβριο του παρελθόντος έτους, η υπουργός Όλτα Τζάτσκα αποτάνθηκε με επίσημη επιστολή στον Αρχηγό της Ανώτατης Διοίκησης για την Ευρώπη, στον αμερικανό στρατηγό Tod D.Wolters, παραθέτοντάς του το σχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής βάσης στο Πασαλιμάνι, με σκοπό τη χρήση της από το ΝΑΤΟ.

Η υπουργός Τζάτσκα ενημἐρωσε της διοίκηση του ΝΑΤΟ ότι η Αλβανία είναι πρόθυμη για την εφαρμογή κοινού σχεδίου για την ανάπτυξη της ναυτικής βάσης για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Αν γινόταν δεκτό αυτό το αίτημα από το ΝΑΤΟ, τότε θα ήταν το μοναδικό σχέδιο εκ μέρους της Συμμαχίας στα Βαλκάνια που θα ανταποκρίνονταν στις προκλήσεις της μετανάστευσης και της ανασφάλειας εξαιτίας απειλών.

Απατώντας στο αίτημα αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι οι ειιδκοί της Συμμαχίας εκτιμούν και θα λάβουν υπόψη αυτό το αίτημα. Εντωμεταξύ, η εναέρια βάση στην Κουτσόβα θα είναι σύντομα έτοιμη, βάσει του σχεδίου που καταρτίστηκε από το ΝΑΤΟ και πρόκειται για επένδυση που αγγίζει την αξία των 50 εκατομμυρίων Ευρώ.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon