Ο Βιτόριο Σγκάρμπι μιλώντας αλήθειες για τη Βύλλιδα

Δημοσιεύθηκε: 09/06/2020 14:06 Τελευταία Ενημέρωση: 09/06/2020 14:20 Από: Tachydromos

Το κουρνιαχτό του άρρωστου εθνικισμού προκάλεσε χθες και σήμερα στα αλβανικά ΜΜΕ και ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ιταλός διανοούμενος και πολιτικός Βιτόριο Σγκάρμπι, που επισκέπτεται ιδιωτικά την Αλβανία.

Συγκεκριμένα και μετά από ολιγοήμερες διακοπές στη Χιμάρα (όπου είχε και περιπέτεια στη θάλασσα σε πλαζ της Παλάσας) χθες επισκέφθηκε την αρχαία πόλη της Βύλιδος στο κέντρο της σημερινής Αλβανίας, όχι μακριά απ’ την Απολωνία. Ενθουσιασμένος απ’ το τοπίο και τα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο ο Σγκάρμπι έκανε μια ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Instagram. Μια όμορφη φωτογραφία με τον Αώο στο βάθος και την Αδριατική και λίγα λόγια: Στη Βύλιδα με τα λείψανα μιας καταπληκτικής αρχαίας ελληνικής πόλης!

Για να συμπληρώσει αλλού ότι πρόκειται για μια πόλη που συγκροτήθηκε και μαρτυρά επηρεασμένη απ’ τον Ελληνικό πολιτισμό!

Αυτονόητο για έναν ιστορικό της τέχνης, κριτικό, λογοτέχνη, δοκιμιογράφο και κυρίως ελεύθερο άνθρωπο όπως ο Σγκάρμπι. Εξ άλλου πρόκειται για ομολογία που για κάθε άνθρωπο που σέβεται τον εαυτό του είναι απλά ομολογία ιστορικής αλήθειας.

Ωστόσο για άλλη μια φορά ξέσπασε λυσσαλέα επίθεση σε ένα άνθρωπο που όσο λίγοι στηρίζει το βηματισμό της Αλβανίας προς την ΕΕ και απ’ τη θέση του βουλευτή. Πρώτος και καλύτερος ο κ. Νεριτάν Τσέκα ο οποίος σε περιοδικό του Χάρβαρντ, την Επιθεώρηση του περί της Αρχαιολογίας, προ ετών παρουσιάζεται ως τυπικό παράδειγμα του σκεκουλάντη αρχαιολόγου. Ο συγκεκριμένος κύριος επιτίθεται στην Υπουργό Πολιτισμού της χώρας που συνόδευε τον Ιταλό διανοούμενο ότι τον ξενάγησε χωρίς αρμοδιότητα!!! Λες και ο Σγκάρμπι ή ο κάθε γνώστης κλασικού πολιτισμού έχει ανάγκη από ξενάγηση για να καταλάβει όσα η Βύλιδα και δεκάδες ανά τη Μεσόγειο ευρήματα μαρτυρούν.

Ο κ. Τσέκα λοιπόν για άλλη μια φορά, μας έχει συνηθίσει τελευταία κάνει αυτή την πολιτική χρήση της ιστορίας και αρχαιολογίας με ένα τρόπο εντελώς άκομψο, ξεπερνώντας και αυτόν τον Πελούμπ Τζούφι.

Εξ άλλου τι λέει στη δήλωση του: μετά το Βουθρωτό και τη Βύλιδα μας την έβγαλαν ελληνική πόλη. Είναι όντως για λύπηση. Όχι ο ίδιος αλλά οι αλβανοί που τους καταπιέζουν και δεν τους αφήνουν να δουν την αλήθεια. Μια αλήθεια που θα τους καθιστούσε ακόμη πιο περήφανους.

Το ότι πόλεις της αρχαιότητας και του Βυζαντίου συγκροτήθηκαν και λειτούργησαν κατά τα πρότυπα του Ελληνικού πολιτισμού δεν σημαίνει ότι θα διεκδικηθούν απ’ την Ελλάδα. Απεναντίας. Είναι τόσες οι πόλεις πέραν της σημερινής ελληνικής επικράτειας που καμαρώνουν ότι οι αρχικοί τους πυρήνες είχαν συγκροτηθεί από Έλληνες. Δεν είναι απόδειξη αρχαιότητας μόνο. Είναι κυρίως ότι έχουν κοινωνήσει οι πρόγονοι τους τις αρχές και τα διδάγματα των Ελλήνων: της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού, της προόδου, της τέχνης και του λόγου…

Οι μόνοι που βασανίζονται να μην αποδεχτούν τέτοιες συγκινήσεις είναι οι Αλβανοί. Όχι ότι δεν το θέλει η κοινωνία αλλά δεν αφήνουν οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία των στρεβλών στερεοτύπων να ακούσουν το Βιτόριο Σγκάρμπι.

Μόνο που είναι εκείνο το μαρτυριάρικο «λάμδα» για το οποίο ο κ. Τσέκα είναι ενσυνείδητος. Είναι περίπου όπως το «πι» που το μαθαίνουν στην υφήλιο για να υπολογίσουν εμβαδόν και περίμετρο του κύκλου. Στην εθνική οδό προς Τίρανα και στα όρια του Δήμου Μαλακάστρας (Ομαλόκαστρον κατά άλλους) υπάρχει μια ενημερωτική πινακίδα με αρχαίο νόμισμα της Βύλιδος. Ε λοιπόν αυτό το «λάμδα» δεν διαψεύδεται και ούτε σβήνεται απ’ το κουρνιαχτό των εθνικιστών…

Τα άλλα για τη Βύλιδα, την ιστορία και τα ευρήματα σε επόμενο.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon