Η συνέχεια των πιέσεων

Δημοσιεύθηκε: 15/06/2020 10:57 Τελευταία Ενημέρωση: 17/06/2020 09:43 Από: Tachydromos

Η περίπτωση της φτηνής προβοκάτσιας στη Γράψη ξεπερνάει το επίπεδο της γελοιότητας. Εν τούτοις όμως επιφέρει ανάλογες και άλλων περιπτώσεων συνέπειες στην υλοποίηση ενός ξεκάθαρου πλέον σχεδίου που θέλει να μπλέξει όλα τα εν ενεργεία μέλη της ΕΕΜ, σε μεγάλες σχετικά, μάλιστα, κοινότητες, με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Αστυνομίας του Κράτους της Αλβανίας.

Τα πράγματα δεν είναι απλά. Δύνανται να δημιουργήσουν συν το χρόνω συνείδηση ενόχου στους κόλπους της ΕΕΜ και κατά συνέπεια παραίτηση από κάθε προσπάθεια διαιώνισης της ελληνικής παρουσίας στις πατρογονικές εστίες. Είναι ένα ύπουλο ακόμη εφεύρημα στην διελκυστίνδα της ήπιας καταδίωξης και ξεριζωμού του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Μια ανάγνωση μάλιστα από ειδικούς και με αναφορά σε σχετικές εκθέσεις θα μπορούσε να τη συγκρίνει με ανάλογες που ακολούθησαν οι Τουρκικές υπηρεσίες και συνεχίζουν να ακολουθούν για τον Ελληνισμό της Πόλης.

Στη Γράψη συγκεκριμένα με κάποιο προβοκατόρικο τρόπο σε κάτω συνοικία και όπου διέρχεται εσωτερικός αυτοκινητόδρομος τις προηγούμενες μέρες και μάλλον βραδινές ώρες γράφτηκαν κάποια συνθήματα με αναφορά στον Κατσίφα και την Ελλάδα. Ανόητα, εντέχνως με κάποια ορθογραφικά λάθη πλην όμως από ένα σταθερό χέρι με εμπειρία στην χρήση των σπρέι. Κατόπιν τούτου άρχισε η κλήτευση στα Γραφεία της Αστυνομίας στο Αργυρόκαστρο παντός άρρενος κάτω των 70 ετών. Θα δούμε που θα οδηγήσει αλλά με βάσει τα προηγούμενα μάλλον στο γνωστό πλην όμως μη προσδιοριζόμενο Γραφείο της Αντιτρομοκρατικής στο Φίερι.

Εκεί εξ άλλου έχουν ανοίξει φάκελοι για πολύ ουσιαστικό αριθμό μελών της ΕΕΜ απ’ όλη της τη γεωγραφία. Για την «υπόθεση Επισκοπή», για την «υπόθεση Βουλιαράτες» που έχει μάλιστα δικές υποδιαιρέσεις, για την «υπόθεση Αηθάλη»… και βλέπουμε που θα πάει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογοι «χειρισμοί» γίνονται και στη Δερβιτσάνη με αφορμή πρωτοβουλία τους για κοινοτικά έργα.

Οι μεθοδεύσεις αυτές απ’ τη μια μπλέκουν όλο και περισσότερους ανθρώπους δημιουργώντας τους χωρίς καμιά βάση αίσθηση ενοχής και ατόμων με «ανοιχτούς λογαριασμούς με το κράτος». Απ’ την άλλη καλλιεργούν στην ευρύτερη κοινωνία αίσθημα καχυποψίας προς το σύνολο της κοινότητας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με ότι αυτό συνεπάγεται. Πρόκειται για ότι πιο άθλιο μπορεί να συμβεί σε ότι αφορά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως εν προκειμένω οι μειονότητες.

Μόνο που οι διακηρύξεις της πολιτείας και τα προσφάτως δηλωθέντα απ’ τον Πρωθυπουργό κ. Έντι Ράμα ακυρώνονται στην πράξη. Δεν είναι αυτή η προσέγγιση του θέματος εάν όντως ισχύουν ότι η ΕΕΜ έχει εξασφαλισμένο το πλαίσιο ελευθερίας και σεβασμού των δικαιωμάτων. Το να αναθέτεις τις υποθέσεις της ΕΕΜ σε κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών και των διωκτικών μηχανισμών μάλλον χειραγώγηση σημαίνει και όχι εμπιστοσύνη και σεβασμό.

Οι κλοπές εξ άλλου και οι διαρρήξεις δεν είναι παρά επιπρόσθετο στοιχείο της κρατικής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι ουδέ μία υπόθεση έχει εξιχνιαστεί και καμιά σύλληψη των υπαιτίων δεν σημειώνεται.

Σε προέκταση βέβαια οι ομάδες των εθνικιστών που εκτός του πανηγυριού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν και συγκεκριμένες ενέργειες διαπράξει χωρίς να έχουν απολογηθεί. Δυναμίτιδα στο κέντρο της Κρανιάς προ μηνών και πρόκληση εντός του οικισμού στη Δερβιτσάνη προ εβδομάδων. Συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη μπροστά στο Γενικό Προξενείο στο Αργυρόκαστρο προειδοποιούν, ενώ οι οργανώσεις των Τουρκοτσάμηδων θα έχουν σειρά προς το τέλος του μήνα στις περιοχές των Αγίων Σαράντα.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία και απαιτούν μια άλλη αντιμετώπιση. Μαζί με την καταγγελία απ’ τους φορείς της ΕΕΜ, την ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ, που δεν έχουν πάψει να το πράττουν, θέλουν μια αυστηρότερη γραμμή απ’ την Αθήνα. Υπάρχει τρόπος να δοθεί αλλιώς το μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία των Τιράνων. Στο παρελθόν εξ άλλου ο τότε Υπουργός Δημοσίας Τάξης της Ελλάδας είχε φέρει στους Αγίους Σαράντα τον ομόλογο του της Αλβανίας ώστε μαζί με τα διμερή να ξεκαθαριστεί και η κατάσταση που ήταν πολύ όμοια με τη σημερινή στο χώρο της ΕΕΜ. Είναι εξ άλλου προς το συμφέρον της Αλβανίας η ήρεμη κατάσταση στο χώρο της ΕΕΜ και όχι με βάση τις φοβίες που περίτεχνα καλλιεργούν οι Τουρκικές υπηρεσίες για δικό τους λογαριασμό. Ο εγκλωβισμός της πολιτικής των Τιράνων σε τέτοιες λογικές και πρακτικές δεν έχουν μακροπρόθεσμα θεμιτά αποτελέσματα.

Η Αθήνα μπορεί και πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει στα Τίρανα ότι είναι εντελώς ασύμμετρη η συμπεριφορά τους προς την ΕΕΜ και ως εκ τούτου αδικαιολόγητη και αντίθετη με τις διακηρύξεις και άλλες ρητορείες καλών προθέσεων. Τα λόγια πρέπει να συμβαδίζουν με τις πράξεις και εδώ υπάρχει όχι απλά απόκλιση.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon