Η έξαρση του Covid-19

Δημοσιεύθηκε: 27/06/2020 09:58 Τελευταία Ενημέρωση: 28/06/2020 16:31 Από: Tachydromos

Είχαν προειδοποιήσει οι ειδικοί ότι στην Αλβανία αλλά και άλλες χώρες με όχι καλή οργάνωση των δομών δημόσιας υγείας, η πρόκληση σε ότι αφορά την Πανδημία του κορονοϊού θα αφορούσε στην περίοδο μετά την άρση της καραντίνας και το άνοιγμα των οικονομικών και όχι μόνο δραστηριοτήτων.

Επιβεβαιώνονται τραγικά.

Η εξάπλωση είναι πλέον σε όλη τη χώρα και σε περιοχές όπως στο Αργυρόκαστρο, Κορυτσά και Αγ. Σαράντα όπου στο ανοιξιάτικο κύμα δεν υπήρξαν κρούσματα. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται καθημερινά με ρυθμούς που εάν συνεχιστούν θα κάνει και πάλι αναγκαία τη λήψη έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης.

Αποδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η διείσδυση του ιού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Τιράνων. Πρόκειται στην ουσία για το μοναδικό στη χώρα οργανωμένο με όλες τις ειδικότητες νοσοκομειακό ίδρυμα. Ο ιός έχει προσβάλει σημαντικό αριθμό γιατρών και νοσηλευτών. Δεν είναι υπερβολή ο χαρακτηρισμός του Νοσοκομείου ως «βιολογική βόμβα» που ανέφερε χθες ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, καθηγητής ιατρικής εξ άλλου.

Η αυξάνουσα τάση του αριθμού των προσβεβλημένων και άλλα στοιχεία που επεξεργάζονται οι ειδικοί συνδυαστικά με τις δυνατότητες του συστήματος να ανταπεξέλθει έκανε χθες τον κ. Κρούγκελ, επικεφαλής του τομέα Ευρώπης του ΠΟΥ να κατατάξει και την Αλβανία μαζί με άλλες 10 χώρες (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανία, Μολδαβία κ.α.) στην κατηγορία των εν δυνάμει τελματωμένων.

Από πλευράς της ΕΕ ανακοίνωση και η Ελλάδα συμπεριλαμβανομένη ότι δεν ανοίγουν τα σύνορα για τους αλβανούς πολίτες. Προφανώς η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να διαχειριστεί τον αντίκτυπο του μέτρου στην κοινή γνώμη. Πλην όμως δεν θα μπορέσει εύκολα να διαχειριστεί τις κοινωνικές συνέπειες. Η κοινωνία ασφυκτιά και θα αποτελούσε όχι απλά ευκαιρία ψυχολογικής εκτόνωσης η δυνατότητα κυκλοφορίας από και προς την Ελλάδα. Θα ήταν ευκαιρία για κάποια μεροκάματα, εισροή κάποιου συναλλάγματος κ.α. συναφή που καθίστανται καθημερινά και πιο απαραίτητα για την αυξάνουσα μάζα των οικογενειών που προσεγγίζουν τάχιστα το όριο της εξαθλίωσης.

Η έξαρση των κρουσμάτων έγκειται τόσο στην αγνώμονα συμπεριφορά της κοινωνίας που επηρεάζεται αρνητικά από ένα σωρό συνωμοτικών προσεγγίσεων της υπόθεσης της πανδημίας, χωρίς απ’ την άλλη να υπάρχει η ανάλογη επιστημονική ενημέρωση. Έγκειται όμως και στο γεγονός της αδυναμίας του συστήματος να ανταπεξέλθει.

Όταν ήταν η φάση επιβολής των αυστηρών μέτρων απομόνωσης κ.α. το κράτος απέδωσε καθώς και η κοινωνία είναι ακόμη υπό την επήρεια της νοοτροπίας του κομουνιστικού καθεστώτος. Τώρα όμως που απαιτείται τεχνογνωσία και ειδική επιστημονική κατάρτιση η ανεπάρκεια προκύπτει γυμνή.

Όταν την άνοιξη άρχιζε η διαχείριση της πανδημίας απ’ τις κυβερνήσεις είχαμε κάνει ένα ανάλογο σημείωμα όπου αναφέραμε ότι αργά η γρήγορα η Ελλάδα θα κληθεί να συμβάλει στην Αλβανία. Όχι μόνο γιατί θα πρέπει να προσεγγίσει την πολυπληθή και γεωγραφικά διάσπαρτη Ελληνική κοινότητα, αλλά κυρίως διότι γειτνιάζει. Και δεν αφορά μόνο ότι θα προκύψει φτώχεια την οποία ούτε καν η αλβανική κυβέρνηση δύναται να την αντιληφθεί.

Κυρίως διότι η Αλβανία απαιτεί την γνώση και την επιστημονική κατάρτιση που η Ελλάδα φαίνεται να κατέχει και να της αναγνωρίζεται διεθνώς. Να την προσφέρει δεν αρκεί μόνο η προδιάθεση της. Κυρίως χρειάζεται να της αιτηθεί από την Αλβανία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της. Ο εγωισμός μέχρι στιγμής δεν το έχει επιτρέψει.

Μακάρι να μην διαρκέσει για το καλό της κοινωνίας και για να μην θερίσει ζωές το φθινοπωρινό κύμα που αναμένεται του Covid-19.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon