Οικουμενικός Πατριάρχης: Τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει τους πιστούς κατά του Ισλάμ

Δημοσιεύθηκε: 30/06/2020 13:56 Τελευταία Ενημέρωση: 30/06/2020 13:56 Από: Tachydromos

Στην πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος ενόψει και της γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας της γειτονικής χώρας για το θέμα αυτό, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε μεταξύ άλλων το μήνυμα πως «τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, «το έτος 2016 απεστείλαμεν Γράμμα εις τον τότε διευθυντήν Θρησκευτικών Υποθέσεων και εκφράσαμε την ανησυχία μας για το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Δεν θα πρέπει αυτός ο Ναός να γίνει αιτία συγκρούσεων μεταξύ των δύο λαών.

Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο τουρκικός λαός έχει την μεγάλη ευθύνη και την υψίστη τιμή να αναδεικνύει την οικουμενικότητα του μνημείου.

Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπος και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ.

Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα».

kathimerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon