Ταξιδιωτική προειδοποίηση για Σερβία, Αλβανία και Β. Μακεδονία από την Αυστρία

Δημοσιεύθηκε: 01/07/2020 17:37 Τελευταία Ενημέρωση: 01/07/2020 17:37 Από: Tachydromos

Μετά την χαλάρωση πριν από την περίοδο των διακοπών, η αυστριακή κυβέρνηση κάνει τώρα ένα βήμα πίσω καθώς η Βιέννη εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο.

Με την σημερινή ταξιδιωτική προειδοποίηση για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, η Αυστρία αντιτίθεται σε μια κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε ληφθεί χθες, Τρίτη, και προέβλεπε την άρση των απαγορεύσεων εισόδου που επιβλήθηκαν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού για 14 τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Την ταξιδιωτική προειδοποίηση ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, επισημαίνοντας πως στην Αυστρία υπάρχουν ήδη κρούσματα κορωνοϊού, η προέλευση των οποίων εντοπίζεται σε ταξιδιώτες από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Αυξάνοντας την προειδοποίηση στο επίπεδο ασφάλειας 6, η κυβέρνηση συνιστά «επειγόντως» στους Αυστριακούς να εγκαταλείψουν τις συγκεκριμένες χώρες ενώ τα διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού ή μια 14ήμερη καραντίνα είναι ήδη υποχρεωτικά κατά την είσοδο από αυτές τις χώρες.

Ωστόσο, όπως επισήμανε το μεσημέρι ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, αυτή η απόφαση της ΕΕ είναι απλώς μια σύσταση ενώ, αναφερόμενος στην προσέγγιση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε σε κίνηση στην ευρύτερη Ευρώπη».

Ο ίδιος δεν απάντησε στο ερώτημα για πόσο καιρό θα διαρκέσει η ενισχυμένη ταξιδιωτική προειδοποίηση πριν από την επικείμενη περίοδο των διακοπών, αλλά σημείωσε απλά πως η κατάσταση δεν είναι μόνιμη και θα συνεχίσει να ελέγχεται και πως, μόλις υπάρξει η δυνατότητα, θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα για αυτές τις χώρες.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εντείνει τους ελέγχους στην παραμεθόρια περιοχή, με 1.500 αστυνομικούς, σημειώνοντας πως προϋπόθεση για την είσοδο στην Αυστρία από αυτές τις χώρες είναι ένα αρνητικό διαγνωστικό τεστ ή μια καραντίνα δύο εβδομάδων, και σε όποιον παραβιάζει αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 1.400 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon