Αλβανικός φανατικός σχολιασμός για την Αγία Σοφία

Δημοσιεύθηκε: 06/07/2020 12:34 Τελευταία Ενημέρωση: 08/07/2020 15:55 Από: Tachydromos

«…η απόφαση ελήφθη και ας γαβγίζουν Τραμπ, Πομπέο και ο Μακρόν μαζί. Σύντομα θα διαβάζεται εκεί το εζάνι και το Κοράνι…»

«… ο Πομπέο το μόνο που μπορεί είναι να κλείσει το στόμα του…»

«… η Αμερική είναι ο ίδιος ο διάβολος…»

«…οι Αμερικανοί είναι κιαφήριδες και κακοί γκιαούρηδες…»

«… Το Σταμπόλ κερδήθηκε με αίμα κι εκεί ο μόνος που μπορεί να αποφασίζει είναι ο μπαμπά Ερντογκάν…»

Πρόκειται για σχόλια που συνοδεύουν σχετική ανάρτηση περί των δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Αγία Σοφία και την παρότρυνση των Τουρκικών αρχών να μην την μετατρέψουν σε τζαμί, διατηρώντας τον χαρακτήρα της ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς ελεύθερης πρόσβασης. Σχόλια από αλβανούς νέους, όχι μόνο απ’ την Αλβανία αλλά και το Κόσοβο και τα Σκόπια, αλλά και καταγώμενους απ’ τα μέρη αυτά και μετανάστες σε δυτικές χώρες. Που όμως; Στην επίσημη πύλη στο facebook της υπηρεσίας στην Αλβανική γλώσσα της «Φωνής της Αμερικής» (Voice of America). Στο σταθμό που αντανακλά άμεσα θέσεις της αμερικανικής διοίκησης και κράτους και όπου κατά σύμπτωση την ίδια ημέρα με την ανάρτηση ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχρησε γενικό διευθυντή έναν αλβανό, τον Ελέζ Μπιμπέραϊ.

Μια πρώτη προσέγγιση αυτού του φανατισμού (είναι ακόμη 130 σχόλια παρόμοιου σχεδόν περιεχομένου) θα ήταν ότι πρόκειται για τους ενεργούς στο διαδίκτυο δικτυωμένους των υπηρεσιών της Τουρκίας, που συνήθως κινούνται με το μπουτόνι. Εμείς ως ΕΕΜ και η Ορθόδοξη Κοινότητα είμαστε εξ άλλου συνηθισμένοι σε πολύ πιο ακραίου ύφους και με απειλές σχολίων από κέντρα τα οποία ποικίλουν και έχουν τεράστια γεωγραφική διασπορά.

Πλην όμως η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι ο προκείμενος επιθετικός σχολιασμός αφορά σε δήλωση του ΥπΕξ των ΗΠΑ, για ένα πολύ μεγάλης διεθνούς ευαισθησίας θέμα και επίσης ότι επισυνάπτονται τα σχόλια αυτά σε μια επίσημη πηγή πληροφόρησης όπως η Φωνή της Αμερικής.

Ας ληφθεί υπόψη ότι υφίσταται αποτέλεσμα δήθεν δημοσκοπικών μετρήσεων ότι η Αλβανική κοινή γνώμη κατά το 90% είναι φιλοαμερικανική και θεωρούν τις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο σύμμαχο του Αλβανικού έθνους. Μήπως σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις την ίδια χρονική στιγμή για τον ποινικό έλεγχο του Προέδρου του Κοσόβου και τις αντιδράσεις της κοινωνίας ο φιλοαμερικανισμός των αλβανών είναι εφήμερο συμφέρον και όχι ασπασμός κοινών αξιών ως βάση συμμαχικής σχέσης; Άρα κατά συνέπεια μήπως οι δειγματοληπτικές αναλύσεις της κοινής γνώμης είναι ώρα να αποκτήσουν καινούργιο συντελεστή ακριβείας;

Πιο κοντά πάντως στην πραγματικότητα δεν είναι η εύκολη προαναφερθείσα ερμηνεία με τους παρακινούμενους δικτυωμένους αλβανόφωνους των Ερντογκανικών υπηρεσιών. Λίγες μέρες πριν το Στέητ Ντιπάρτμεντ κυκλοφόρησε την ετήσια έκθεση για τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία. Για την Αλβανία και τους αλβανικούς πληθυσμούς της Βαλκανικής υπογράμμιζε δύο βασικούς κινδύνους: την επιστροφή των μάχιμων ανδρών που μετέχουν στις γραμμές του IK και του ISIS και ειδικά την θρησκευτική ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση των νέων.

Αυτές είναι οι ζημιώσεις στην Αλβανική κοινωνία και εάν δεν ελεγχθούν, πράγμα το οποίο αυτή τη στιγμή ούτε καν συζητείται, πρόκειται να αποτελέσουν πρόκληση για την ίδια αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon