Η πανήγυρη του Αγίου Κοσμά στα Βρυσερά

Δημοσιεύθηκε: 25/08/2020 10:30 Τελευταία Ενημέρωση: 25/08/2020 15:12 Από: Tachydromos

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε χθες τιμώντας τη Μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Ενορία των Βρυσερών όπου ο Ναός είναι αφιερωμένος σ’ αυτόν.

Λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος με ιερείς της περιοχής. Πιστοί απ’ τα Βρυσερά και την γύρω περιοχή συμμετείχαν στη λατρευτική σύναξη όπως και την προηγούμενη στον Εσπερινό.

Ας αναφερθεί ότι ο Ναός του Αγίου Κοσμά που κοσμεί το κέντρο της Ενορίας των Βρυσερών είναι νέος όπως και η ίδια η Ενορία δεδομένου ότι ο συνοικισμός έχει συγκροτηθεί τη δεκαετία του ’70 του περασμένου αιώνα. Πρόκειται όμως για μια κοινότητα που συντηρεί ακόμη σημαντικό αριθμό κατοίκων και χάρη των προσπαθειών των συνεργατών του Μητροπολίτη στην ιεραποστολή έχουν πολύ καλή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες για την συνεχή αναζωογόνηση της πνευματικής ζωής και δραστηριότητας γύρω απ’ το Ναό τους.

Για τις προσπάθειες αυτές και τη συνεχή φροντίδα για προσωπική πρόοδο αλλά και συγκρότηση της τοπικής ευχαριστιακής κοινότητας, συνεχάρη ο Μητροπολίτης τόσο το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αλλά και το σύνολο των παρευρισκομένων πιστών, ειδικά των κυριών που μεριμνούν το εσωτερικό του Ναού και τον περιβάλλοντα χώρο.

Ο Άγιος Κοσμάς είναι ο Προστάτης Άγιος της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου και η μνήμη των περιοδειών του σε κοινότητες και μονές της περιοχής διατηρείται ζωντανή. Σε διάφορα χωριά υπάρχουν ακόμη τα αλώνια στα οποία στάθηκε ο Άγιος και κήρυξε στις διψασμένες ψυχές των πιστών και αναπτέρωσε τις ελπίδες τους, σε σταυροδρόμια είναι εικονίσματα που μνημονεύουν το πέρασμα του ενώ είναι τόσες πολλές οι κοινότητες που δέχτηκαν τις επιστολές του Αγίου για τη συντήρηση των σχολείων και των δασκάλων ως μια παρακαταθήκη ιστορική.

Με τη μέριμνα του Αρχιεπισκόπου έχουν συγκροτηθεί τρεις Ενορίες που τιμώνται στη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού όπως αυτή των Βρυσερών και επίσης στην Τσαρσώβα της Πρεμετής και της Λειβαδιάς στους Αγίους Σαράντα.

Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος αντί οτιδήποτε άλλου επέλεξε χθες στη Θεία Λειτουργία να διαβάσει απόσπασμα απ’ τις Διδαχές του Αγίου Κοσμά: αυτό όπου ο Άγιος μιλάει για το πρόσωπο του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού και την Αγία Τριάδα. Προφανώς τότε αλλά και τώρα έχει σπουδαία σημασία όχι απλά διότι αναφέρεται στην ουσία της Ορθοδόξου θεολογίας αλλά διότι είναι ένα μάθημα που οι πιστοί τότε υπό το σκότος και τις πιέσεις του Ισλάμ μπορούσαν να πέσουν στην παγίδα συγχύσεων και συγκρητισμού. Και σήμερα εξ ίσου έχουν ανάγκη να αγαπήσουν πιο δυνατά τον Χριστό Σωτήρα σε μέρη τόσο δύσκολα όπως τα δικά μας κοινωνικά περιβάλλοντα. Η αδιαφορία, αιρέσεις και μαγείες αλλά και παραπλανήσεις από διάφορους καιροσκόπους παραφυάδων του μπεκτασισμού είναι ικανοί παράγοντες να προκαλέσουν συγχύσεις στους πιστούς. Για τους λόγους αυτούς η μαθητεία του Αγίου Κοσμά μένει τόσο ισχυρή και ηχηρή.

Λειτουργίες και ακολουθίες στη μνήμη του Αγίου Κοσμά τελέστηκαν επίσης στους πανηγυρίζοντας ναούς του στη Λειβαδιά, την Τσαρσόβα, στο Μουρσί, στο παρεκκλήσι του στη Χιμάρα όπως επίσης και σε σημεία όπου στάθηκε και μίλησε όπως στους Βουλιαράτες.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon