Μπροστά τα Τίρανα απ’ την Αθήνα

Δημοσιεύθηκε: 09/09/2020 15:30 Τελευταία Ενημέρωση: 10/09/2020 15:22 Από: Tachydromos

Με ανάρτηση του στα μέσα και κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια με επίσημη καταχώρηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου για την Ευρώπη και Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανίας, ο τελών χρέη ΥπΕξ κ. Γκεντ Τσάκαϊ, ανακοινώνει χθες ότι ξεκίνησε τη φροντίδα του Εθνικού Αλβανικού Συμβουλίου, η διανομή των σχολικών εγχειριδίων που η Αλβανική Κυβέρνηση διέθεσε δωρεάν για τους μαθητές της Κοιλάδας του Πρέσεβο στη Νότια Σερβία.

Διατίθενται συνολικά 20 000 αντίτυπα διαφόρων τίτλων (κυρίως Αλβανικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας) για 4 000 μαθητές αλβανικής καταγωγής της περιοχής.

Διαχρονικά ανάλογο αίτημα έχει προβάλει και η ΟΜΟΝΟΙΑ σε ότι αφορά τη μελέτη της δυνατότητας ώστε να εισαχθούν στα σχολεία που αναφέρονται στα μέλη της ΕΕΜ, τα σχετικά βιβλία απ’ την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα το αίτημα αυτό δεν έχει τύχει υλοποίησης, απεναντίας με διάφορες υπεκφυγές ούτε καν έχει εξεταστεί ως δυνατότητα από πλευράς των αρμοδίων αλβανικών φορέων.

Προκύπτουν προφανώς ερωτήματα και απορίες. Που αφορούν και την ανάλογη ετοιμότητα της Αθήνας να εξετάσει και θέσει αρμοδίως το ζήτημα σε διμερές επίπεδο.

Είναι περιττό να επισημανθεί ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ποιότητα της παιδείας σχετιζόμενο με το παιδαγωγικό επίπεδο των ανάλογων εγχειριδίων ή το περιεχόμενο τους. Έχει πολύ μεγαλύτερη η συμβολική αξία: το ελληνόπουλο στα μέρη αυτά να εισπράττει από τις πρώτες μέρες της μαθητικής του εμπειρίας αυτό το αίσθημα της ενιαίας εθνικής συνέχειας.

Άλλο τόσο που είναι εντελώς αντιπαραγωγικό ώστε για μικρούς αριθμούς μαθητών που αναφέρονται τα συγκεκριμένα εγχειρίδια να παράγονται επί τούτου και με δεδομένη την επιστημονική υστέρηση των ομάδων που εργάζονται σε σύγκριση με τη διαχρονική επεξεργασία εξειδικευμένων παιδαγωγικών και φιλολογικών εδρών που τα χειρίζονται στην Ελλάδα.

Από πλευράς των διμερών σχέσεων προφανώς θα αποδείκνυε την εμπιστοσύνη σε ότι αφορά και στο περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων που θα εισαχθούν ως ένα πεδίο συνεργασίας και που δεν δύναται αμφισβητηθεί διότι η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια εκδίδει τα σχολικά βιβλία με υποστήριξη του ΕΣΠΑ άρα πληρούν όρους που αφορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τουλάχιστον.

Για το ενδεχόμενο της συνήθους τακτικής που εσχάτως συνηθίζουν στα Τίρανα για αμοιβαιότητα κ..α. ας επισημανθεί ότι και στην περίπτωση του Πρέσεβο μονόπλευρα λειτουργεί καθώς η Σερβία δεν διαθέτει στην Αλβανία μαθητικό δυναμικό ενδιαφερόμενο για τα βιβλία του δημοσίου εκπαιδευτικού τους συστήματος.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon