Αισχροκέρδεια με τα τεστ PCR για τον Covid-19

Δημοσιεύθηκε: 30/09/2020 15:00 Τελευταία Ενημέρωση: 02/10/2020 15:45 Από: Tachydromos

Τις ακριβότερες τιμές στην περιοχή και κατά συνέπεια διεθνώς έχουν τα διαγνωστικά κέντρα της Αλβανίας που έχουν αδειοδοτηθεί κι εξουσιοδοτηθεί απ’ την κυβέρνηση για τη διενέργεια του ελέγχου για τον κορονοϊό. Δεδομένου ότι οι πολίτες της Αλβανίας που διαθέτουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν προς τις χώρες που έχουν επιβάλει ώστε οι εισερχόμενοι να διαθέτουν αρνητική βεβαίωση του τεστ PCR, δεν έχουν άλλες εναλλακτικές παρά σε δύο κέντρα έχει δημιουργηθεί κατάσταση ολιγοπωλίου.

Προφανώς επηρεάζει άμεσα η κατάσταση τα μέλη της ΕΕΜ τα οποία καθότι έχουν τη δυνατότητα ως έλληνες υπήκοοι να ταξιδεύουν προς την Ελλάδα και επί το πλείστον το έχουν απαραίτητο κάτι τέτοιο για καθημερινές βιοτικές ανάγκες.

Πως έχουν όμως τα πράγματα με το κόστος του τεστ που επιβάλετε ο κάθε ταξιδιώτης να υποβάλλεται και να διαθέτει το σχετικό έντυπο; Στα δύο τουλάχιστον διαγνωστικά κέντρα που κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην σχετική αγορά έχει εξ αρχής οριστεί στα 12000 Λεκ ή 98 Ευρώ. Από μια πρόχειρη έστω έρευνα για τα ανάλογα κόστη στην Ελλάδα ή άλλες χώρες της περιοχής αυτό κυμαίνεται στα 60-70 Ευρώ αναλόγως των πολιτικών των διαγνωστικών κέντρων και κλινικών.

Αυτά χωρίς ενδεχόμενες κρατικές χορηγίες και υποστήριξη, ως τιμή της ελεύθερης αγοράς. Είναι καταφανές και λόγω των αριθμών που διευκολύνουν δεν χρειάζεται διαιρέσεις και πολλαπλασιασμούς στην Αλβανία είναι 30-40% ακριβότερη.

Τη στιγμή που το βιοτικό επίπεδο και το ανά κεφαλή εισόδημα είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Καταφανή αισχροκέρδεια στην οποία κανείς δεν στρέφει το βλέμμα με πρώτη και καλύτερη την πολιτεία που διαθέτει και τις αρχές ελέγχου των τιμών, των υπηρεσιών και του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Εάν μόνο για την Ελλάδα υπολογίσουμε το πλαφόν καθημερινής διέλευσης των συνόρων: 1050 άτομα σημαίνει ένα ποσό της τάξης των 30000-40000 Ευρώ κέρδος σπέκουλας στην αγορά και εκμετάλλευσης μονοπωλιακής κατάστασης.

Και να φανταστεί κανείς ότι το βασικό αυτού του ποσού το καταβάλουν τα αποκαλούμενα ευπαθή στρώματα της κοινωνίας: συνταξιούχοι – μέλη της ΕΕΜ που θέλουν ταξιδέψουν για λόγους υγείας και ιατρικής περίθαλψης, φοιτητές που επιστρέφουν ή εγγράφονται στα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, εποχιακοί εργάτες που θα ταξιδέψουν να μαζέψουν όχι περισσότερα από 1000 Ευρώ στη σεζόν συγκομιδής ελιάς ή εσπεριδοειδών κ.α.

Μια ακόμη απόδειξη ότι ίσως να είναι εύκολο να απαιτούμε απ’ την Ελληνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει λίγο τα πράγματα – ορθά και δίκαια βέβαια, δεδομένου ότι οι υπερήλικες είναι Έλληνες υπήκοοι της σύνταξης των 80 Ευρώ μηνιαίως. Αλλά άλλη μια φορά δύσκολο να καταγγείλουμε την παντελή απαιτούμενη έλλειψη φροντίδας απ’ την πολιτεία της Αλβανίας. Για να κάνει την αυτονόητη υποχρέωση της: να ελέγξει γιατί στην χώρα το τεστ PCR είναι τουλάχιστον 30% ακριβότερο από άλλες χώρες της περιοχής…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon