Το αποτύπωμα του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού μας

Δημοσιεύθηκε: 30/09/2020 15:13 Τελευταία Ενημέρωση: 01/10/2020 12:06 Από: Tachydromos

Ούτε λόγος λανθάνοντος καυχήματος και ούτε αίσθημα αυταρέσκειας, αποσκοπεί το σύντομο τούτο σημείωμα, για ένα θέμα που λόγω εξοικείωσης το θεωρούμε και αυτονόητο. Αλλά δεν είναι, ειδικά σε περιβάλλοντα όπως η Αλβανία όπου προπαγάνδες και εθνικισμοί, αντιλήψεις θρησκευτικού ολοκληρωτισμού και ξενοφοβίες κάνουν καθημερινά το αντίθετο της λογικής.

Χθες το Ιστορικό Εθνικό Μουσείο της Αλβανίας, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Κληρονομιάς που έχει κατοχυρωθεί και στην Αλβανία ως Εθνική Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργάνωσαν μια πρωτότυπη δραστηριότητα. Πρόκειται για Φωτογραφική Έκθεση υπό το γενική θεματολογία «Προάγω - Προβάλω την Πολιτιστική Κληρονομιά». Πολίτες – ερασιτέχνες στην τέχνη της φωτογράφησης αλλά ευαίσθητοι σε ζητήματα υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο άμεσο περιβάλλον τους ή από εντυπώσεις ταξιδιών στη χώρα- κλήθηκαν να στείλουν σχετικές φωτογραφίες.

Αυτές εκτέθηκαν και θα έλεγε κανείς ότι είναι εντυπωσιακές. Όχι ως προς την τέχνη και την ποιότητα εκτύπωσης ή επεξεργασίας. Απ’ τον πλούτο που μετέφεραν εικονικά!

Είναι όντως πλούσιος ο γεωγραφικός χώρος της σημερινής Αλβανίας. Θησαυροί ανεκτίμητοι και πολλές φορές μοναδικοί.

Πρόκειται για αποτύπωμα που αφήνουν παντού οι Έλληνες στο διαχρονικό πέρασμα ή στο χώρο που έζησαν και ζουν. Πόλεις αρχαίες, μνημεία Βυζαντινά, εκκλησίες και μοναστήρια, αρχιτεκτονική και ζωγραφική τέχνη, ψηφιδωτά και γλυπτά. Τι άλλο θα μπορούσε κανείς να βρει στις ελάχιστες εκείνες φωτογραφίες και πόσο μια Έκθεση μπορεί να συμπεριλάβει τον πλούτο που η πνευματικότητα και η δημιουργικότητα του Έλληνα προίκισε την ανθρωπότητα ανά τους αιώνες.

Αλήθεια πόσο φτωχή θα ήταν η Αλβανία εάν δεν είχε την φυσική παρουσία των Ελλήνων από τους ιστορικούς χρόνους και ειδικά μέσα στη δοκιμασία του Ισλαμικού σκοταδισμού, ή την επαφή με τον πολιτισμό των Ελλήνων και του Βυζαντίου;

Μέσα έστω και από μια Έκθεση προκύπτει η απάντηση. Και είναι τόσο παραστατική που δεν έχει ανάγκη των ειδικών διαλέξεων και σχολαστικών αναλύσεων.

Και δεν είναι μόνο ότι οι Έλληνες τα εμπνεύστηκαν στις μεγάλες πόλεις της Ελληνορωμαϊκής περιόδου ή τους επόμενους Βυζαντινούς και Μέταβυζαντινούς χρόνους. Τα συντήρησαν και τα συντηρούν.

Είναι αυτό που συχνά αναφέρουμε για τις μικρές πλην τόσο συμπαθητικές κοινότητες των πιστών στις Ορθόδοξες Ενορίες. Συναισθηματικά συνδεδεμένοι με τις εκκλησιές και τα μοναστήρια, μην γνωρίζοντας τόσα πολλά για τις αξίες τους ίσως ως πολιτιστικά τεκμήρια, αλλά τόσο συνειδητά, εκείνοι κάνουν τη μέγιστη υπηρεσία στα κτίσματα και το εσωτερικό τους διάκοσμο.

Τα κρατούν ζωντανά διότι είναι δικά τους δημιουργήματα. Και είναι δική τους η υποχρέωση προς την πίστη στο Θεό να τα έχουν καλοδιατηρημένα και καθαρά και να προστατεύουν. Διαθήκη προγονική!

Ας τους πολεμούν και ας τους επιδιώκουν με άκομψες συμπεριφορές να τους κάμψουν κρατικοί ανεγκέφαλοι φορείς και επιδοτούμενοι επιστήμονες.

Ξέρουν καλύτερα και έχουν συνείδηση του αποτυπώματος που αφήνουμε στο πέρασμα μας στην ιστορία, οι Έλληνες και οι Ορθόδοξοι.

Διότι όπως λέει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Η Ορθοδοξία συμπορεύεται με την αλήθεια, με τη δικαιοσύνη και με την ομορφιά.

Αλήθεια, δικαιοσύνη και ομορφιά έστω βιαστικά διαπιστώνει και μέσα σ’ αυτή την φωτογραφική έκθεση που μάλλον άλλο αφήγημα ήθελε να πει…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon